Carina, DDV-IVA-MS, pomoč prosim
A kdo ve koliko se lahko na osebo cez pripelje brez carine?
A je res, da naj sploh ne bi bilo carine za stvari narejene v EU (a to drži na vseh mejnih prehodih)…
Kako je s plačevanjem davka do 1.maja in kako potem?
Matr, sem natresla vprasanj….Dejstvo je, da bova sla z mojim po otrosko opremo in po cunjice cez mejo, ampak ne vem ce se to sploh splaca…Kokr jaz razumem – davek v vsakem primeru placas… Pridobis le na razliki v ceni, ce te ne obcarinijo….In cej teo pri otroskem vozicku 15 – 20 tisoc – ne vem ce se sploh splaca tja lest…..(placas izlet). Sej vem, da ful sparujem, ampak kaj ko nikoli nisem dosti po tujini hodila….
res je, da za stvari, narejene v EU ni treba plačati uvozne carine (čeprav nismo članica EU, imamo sklenjene bilateralne sporazume), pač pa plačaš davek, če znese nakup več kot 72 eur/os (če ti zatežijo na meji).
Za stvari, ki niso izdelane v EU, plačaš carino + davek (če ti zatežijo na meji). Po 1/5 bo isto, kar se carine tiče.
Do 1/5 si lahko dobil v trgovini v tujini (če si kupil nad določen znesek v eni trgovini), poseben papir za vrnitev MS/ive, ki si ga moral potrditi na carini tiste države ob izstopu.
Po 1/5 davka ne bomo več dobili nazaj, ker bomo ena od članic EU, zato bomo normalno plačali davek kot npr. Avstrijci. Torej, ko bomo v EU, bo za nas dražje kupovati v Avstriji/Italiji.
Edina prednost bo le, da bo znesek vnosa neomejen, zdaj pa je, pa pomeni, da boš po 1/5 lahko brez problema uvozil dražje in večje stvari kot sedaj. To se bo splačalo npr za uvoz pohištva iz Ikee.
Forum je zaprt za komentiranje.