Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika čar vlečenega testa

čar vlečenega testa

Sem čisto obupana. Danes bi rada pripravila sirov zavitek – “štrudelj”,pa imam en problem. Vedno kadar delam vlečeno testo se mi trga in se ne vleče lepo. Po vrhu vsega rata čisto majhen in debel, ko ga razvlečem.

Imate kakšen predlog, da bi mi vsaj približno uspel?

P.S. Ne svetujte mi kupljenega, ker ga ne maram.

Tole je preizkušen recept:
250 g posebne moke (za vlečeno in kvašeno testo)
175 ml mlačne vode
1/2 žličke limoninega soka
1 jajce

Vse našteto dam v multipraktih in pustim teči tako dolgo, da se naredi lepo testo. Pokrijem in pustim 30 minut, da počiva.

Na mizi pripravim krpo, ki jo rahlo pomokam. Na sredino dam testo in ga razvaljam kolikor gre (brez da se mučiš). Pokrijem z vlažno krpo. Vmes pripravim nadev – mi imamo radi jabolčnega, slivovega, …
Potem krpo odstanim in z rokami vlečem testo v vse smeri. Vleče se super, se ne trga.
Ko je testo razvlečeno, ga pokapam z maslom, namažem nadev in zvijem. Tole je treba delati kar hitro, ker je testo res zelo tanko in se če pustiš maslo ali pa nadev predolgo čakati, se testo ‘napije’ in se prime krpe in ga je težko zvijati.

250 moke in 175 VODE??????

halo!!!!!!!!!!!!!!!

a si čist zihr????

Živjo!

Vlečeno testo pa meni rata, če mi nič drugega. Uporabljam navadno moko tip 400 mehko, dodam sol, malo olja in mlačno vodo, to hitro zamesim in pustim stati toliko časa, da naredim nadev, na začetku testo malo razvaljam potem ga pa razvlečem in namažem s kislo smetano, potem pa gor nadev in to je to.

čao

Sama nimam nikoli nobenih problemo z vlecenim testom, kolicine so bolj priblizne razen moke, ki jo zmerim – uporabim pa katerokoli ze imam.

V skledo za mesenje (tako za vzhajano testo) dam 0,5L moke, naredim jamico, vanjo gre scep soli, priblizno 1 jedilna zlica olja, malcek kisa (priblizno 1 zlicka) in toliko mlacne vode da nastane mehko testo (priblizno 2 dl). Med dodajanjem vode z roko mesam in ko je skoraj vsa moka vlazna zacnem z gnetenjem. Po moje je to najpomembnejsi del – testo mora biti res dobro udelano, tezko tocno opisem svoj postopek, ker testo premetavam po skledi sem ter tja toliko casa, da se neha lepiti na roke in skledo. Vmes moke skorajda ne dodam oziroma zelo malo. Testo je res mehko in gladko, pod povrsino pa vidis drobne zracne mehurcke.
Vse skupaj mi vzame kar nekaj casa (vsaj 15 minut), nato razdelim na dva dela, vsakega se malo pregnetem, dobro pomokam skledo, dam noter testo, pokrijem s pokrovom in pustim na sobni temperaturi vsaj pol ure.

Potem ga na pomokanem prtu razvaljam (recimo v 30 cm krog) za na tanko premazem z oljem (najprej po sredini, nato s prepogibanjem namazem se robove) in zacnem z vlecenjem (pred tem dam dol vse prstane ;-))) Razvlacim ga z hrbtom rok, iz sredine proti robovom, upam da si predstavljas kaj imam v mislih, dokler ni tako velik da ga ze tezko drzim, polozim na prt in pocasi razvlecem do konca.

Ziher, kot sem napisala: preizkušeno. Delam pa po eni kuharici, tako, da nisem iz izkušenj prišla do takšnih količin, in zato ker rata, vedno količine merim.

Za jabolčni in sirov zavitek vedno delam sama vlečeno testo in lahko se pohvalim, da mi vedno uspe.
Delam po občutku in sicer dam v skledo približno 1/2 kg moke, posebej v loncu zmešam 2 dcl mlačne vode, žličko soli in malo olja in vlijem na moko.
Mesim testo, da postane gladko, kanem še malce olja, naredim majhne kupčke, premažem po vrhu z oljem, pokrijem z mokro krpo in pustim stati najmanj 1 uro.
Testo mora biti pač glatko, da se ne sprijemlje na roke, ko je gotovo.
Počasi ga razvlačim in hodim okrog mize (včasih se mi že kar vrti), debelejše robove obrežem in to je to.

Hej! Poleti sem Ursi natancno napisala postopek za vleceno testo.
Res je gnetenje zelo pomembno(sicer lahko tudi z multipraktikom,na koncu pa se roke); Ursi sem svetovala tudi,naj ga proti koncu tudi malo klofa.
Jaz primem testo in ga malo mecem ob delovno povrsino ali pa z njim tolcem po pultu.To mi je pokazala prava kuharica v gostilni.
Drugace pa je postopek kot pri Misi.Zanimivo,da sem bolj zadovoljna z navdno moko Intes kot z namensko za vleceno testo.
V zacetku sem si pri vlecenju pomagala tako,da sem pocasi vlekla cez rob mize,da mi je lastna teza testa pri tem pomagala.Ko se enkrat naucis,potem gre.Pod testom imam vedno belo krpo z modrimi crtami.
Ko je vzorec viden,vem,da je dovolj tanko. Lep pozdrav Babi

Babi zdravo!

ves tudi sama testo malo vcasih “pretepam” ;-)))
to z moko je pa hecna zadeva. Moja sestra je vedno kupovala namensko moko za vsako vrsto peciva posebej, dokler nismo enkrat na vikendu delali strudelj in sem ji naredila testo iz crne moke (bolj po sili razmer), pa se mi je bolje vleklo kot njej iz “specialne” moke.

Pozdravcek, Misa

Jaz tudi večino stvari (razen tort in rolad ) delam iz moke 850 ali celo zmešano s polnozrnato, pa vse rata.
Pri vlečenem testu je bistvo po moje res v gnetenju, vsaj 10 minut ali več – sicer pa počasi dobiš občutek, kdaj je dovolj gladko, meni se je v začetku tudi včasi trgalo – vaja pa dela mojstra – pa uspešno peko želim!

In še nekaj poleg “pretepanja” testa – bolje, da testo počiva dlje, kot ste napisale. To je zaradi razvijanja “lepka” v testu (bolj strokovno ne znam razložit). In teorijo o počivanju mi je potrdila tudi gospa, ki na veliko peče bureke in “pite”. Menda je pri južnih sosedih v navadi, da testo zamesijo po zajtrku, potem pospravljajo in spijejo kako kavico in šele nato razvlečejo testo:))

Hej! V knjigi pise najmanj pol ure pocivati pod pogreto porcelanasto skledo. Jaz pustim vecinoma se dlje. Lp Babi

500 gr moke in 2oo vode….
250 gr moke in 175 vode…ej punce nehite nakladat no, kera ma zdej prou…

Hej,Gurman!

V obeh mojih knjigah ( Kuharica in Struklji za vsak okus) pise v navodilih za vleceno testo tako: 35 dag moke,1 jajce,1 zlica olja,mlacna voda-lahko malo okisana in posoljena.

ali

300g moke,1 jajce,mlacna voda po potrebi,olje ali druga mascoba po potrebi.

Torej je najbolje po obcutku,ko gnetes testo. Za 35 dag moke dam priblizno 1 dl mlacne okisane vode(zlicka jabolcnega kisa).Lp Babi

Hej gurman,
mislim da imamo kar vse.
Sama imam raje mehkejse testo (2dl vode/250g moke), ker se mi zdi da se lepse vlece, ni nobenih debelih robov in pecen strudelj je socen. Se pa cisto spodobno vlece tudi iz trsega (2 dl/5oog). Pa se nekaj, zelo je odvisno kaksna je moka (kako je vlazna). In razlika je lahko precejsna.

Jaz uporabim za vlečeno testo
300 g moke,
3 žlice olja in
cca. 1,5 dcl vode,
malo soli.
In, kot je napisala Tamara, ga zjutraj zamesim, dobro “pretolčem” 🙂 ob pult in ga pustim do poldneva, ko dam fanta spat in tako v miru nadaljujem z delom.
Lep dan vsem!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close