Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Cankarjevo tekmovanje – rezlutati

Cankarjevo tekmovanje – rezlutati

Mali je dobil 15 od 20 točk, 3. razred. Ker je prvič, nimam občutka – je to malo, povprečno, kar v redu? Vem, da odlično ni :)) Koliko imajo kaj vaši?

V redu je, pač 15 točk od 20-ih 🙂 Če pa bo to zneslo za kakšno nagrado pa je vse odvisno od ostalih, kako dobri so bili, Moja je imela lani v tretjem 18 točk od 20 pa ni bilo dovolj za priznanje.

Letos je imela v četrtem razredu porazne rezultate, je rekla, da sploh ni vedela, kaj so hoteli od nje, pa sošolci tudi ne… 🙁 Res ne vem, kaj naj si mislim -ali ne znajo naredit nalog primerne starosti?

bistvo teh tekmovanj je ravno v tem da išče nadvpovprečne otroke.Povprečni otrok tako ali tako ne ve kaj sploh hočejo na teh tekomovanj od njega ali pa ima srečo da kaj reši…

Očitno samo pri nas še ni rezultatov. 🙁

In, ja, 15 točk od 20-ih je zelo lep rezultat! 🙂

Naš tudi še ni povedal rezultatov; prijavnic tako ali tako niso dobili, tako da na dmfa preverit ne morem.
Lani je v 3. razredu dobil 20 od 20, letos v 4. pa je rekel, da je bilo zelo težko, da je pač napisal eno stran (lani je dve strani in še malo; mislim pa, da tokrat sploh ni pisal v obliki spisa, kakor bi moral, ampak je bolj razlagal, kdo je bil dobrosrčen v vseh treh pravljicah, tako da najbrž ne bo ravno super; je pa res, da je rekel, da nekateri niso napisali ničesar).

Porazno!

Razumevanje književnega besedila – 2 TOČKI (od 10 možnih)
Prepričljivost osebnega odziva – 1 TOČKA (od 5 možnih)
Zgradba besedila in jezikovna pravilnost – 3 TOČKE (od 5 možnih)

Če bi gledala na podlagi rezultatov tekmovanja, bi se spraševala, ali ta otrok sploh zna brati ….

Tako pa vem, da otrok briljira v slovenskem jeziku, da je do sedaj že zaključil obveznost bralne značke za letos, spada med zelo hitre bralce, piše spise, pesmice, ki se objavljajo v vseh občilih, nastopa na prireditvah ….

Rezultati pa!!! Da te kap!!!!

Letos se je prijavil sam in še trije sošolci – v celem razredu!
Naslednje leto ne bo več tekmoval! To tekmovanje sploh ni noben pokazatelj znanja ampak samo sebi namen – nič drugega.
Naj se gredo to igrico naprej, če jim je všeč, vendar brez nas!

Tudi jaz mislim, da je bilo pretežko. Mislice same po sebi so kar prijetno branje. Četrtošolec pa še ni sposoben delati ne vem kakšnih moralnih zaključkov in iz njih sestavljati socialno zrelih NOVIH pripovedi ter na podlagi moralne razčlenitve zgodbe izumiti nove junake, nov prostor in nov čas….

Morali bi najti kakšno lažjo nalogo.

Jezna si, ker tvoje dete ne dosega dobrih rezultatov?
Pa pojdi pogledat pisno nalogo.
Interpretacija literarnega besedila ni vedno odvisna od otrokovih zmožnosti kreativnega pisanja.
Pamet v roke in otroka motivirat za naprej, ne pa da zaradi užaljenosti daješ take izjave.
Potem se takih komentarjev navzamejo tudi otroci in kažejo to skozi svoj odnos do dela in učiteljev.
Smiliš se mi, res.

Pa še nekaj: namen tekmovanja je najti nadpovprečno dobre učence. Potem tvoj to že ni, čeprav ga sama tako hvališ in povzdiguješ. Le čevlje sodi naj kopitar!

Prebrala sem navodila in preletela kriterije za 6. in 7. razred. Meni se je zdelo zelo težko in prezahtevno od otrok pričakovati, da piše o stvareh, ki niso v navodilih, kasneje se pa to ocenjuje. Zdi se mi, da so imeli večjo šanso tisti otroci, ki so jih učitelji res pripravljali, jih na primer opozorili, da pišejo o avtorju (kar v navodilih ni bilo jasno postavljeno) in trenirali esej.

:))))

Ja, pozabila sem povedati, da sem učiteljica.
Vendar na drugi šoli, kot jo obiskuje moj otrok …..

Prav imaš: Le čevlje sodi naj kopitar!

Pri nas se otroci niso nič pripravljali. A drugod so se? Saj se ne pritožujem, brez skrbi, samo radovedna sem 🙂

Pripravljajo se v glavnem za regijsko in državno.
Za šolsko je dovolj, če preberejo, učitelji pa jim razložijo, kako se napiše razlagalni spis. Pri nas so otrokom dali tudi poskusna navodila, da so lahko sami doma kaj napisali, kasneje pa so pri dodatnem o tem podebatirali.

No, če je tista učiteljica, pa naj si gre ogledat spis, potem pa naj sodi.
In kje piše, da so otroci učiteljic superironi in da morajo dosegati visoke rezultate? Mu pač ni šlo, pa kaj.

🙂

bistvo teh tekmovanj je ravno v tem da išče nadvpovprečne otroke.Povprečni otrok tako ali tako ne ve kaj sploh hočejo na teh tekomovanj od njega ali pa ima srečo da kaj reši…[/quote]

Hja, ampak če se vsi otroci na tekmovanju sprašujejo, kaj od njih naloga zahteva, pa tudi nekaj ni OK, se ti ne zdi? Če pretiravam; od četrtošolca ne boš pričakoval, da rešuje integrale, ali pač? Eden se bo že mogoče dobil na vsake kvatre, da jih bo rešil, ostalim pa samo vzameš voljo po sodelovanju na takšnih tekmovanjih…

Naša je 4. razred in je dobila 10 točk od 20. Je tudi rekla, da je bilo težko. V šoli pa niso še nič komentirali, tako da ne vem, koliko so pa ostali dobili.

Naša punca je v 5., pa letos še ni rezultatov.
V 2. in 3. je priznanje dobila, lani je bil rezultat katastrofalen. Mislim, da pol točk ali še manj.
Ja – bila je razočarana, saj je imela občutek, da bo več… Ampak – meni se zdi normalno, da vedno pač ne gre. Konec koncev gre tu za težje naloge, tekmovanje.
Letos je vseeno spet poskusila. Bo, kar bo. Fajn je že to, da je prebrala knjigo, ki je sicer ne bi (je namreč nismo poznali) in ji je bila kar všeč. Pa v šoli so se eno uro o teh stvareh tudi pogovarjali.

In … 15 od 20 točk se mi zdi za tekmovanje prav lep rezultat.

Naš je tekmoval prvič, sem izvedela da tekmuje, ko sem podpisala soglasje – en dan pred tekmovanjem :/ Glede na to, da na roke izredno nerad in počasi piše, me čudi, da se je prijavil. Dobil je 14 točk od 20 – in je razočaran, ker pri matematiki in logiki pač vedno pobere vsa prva mesta. Glede na to, kar tule berem, je očitno rezultat več kot soliden. Tekmoval je v 4. razredu.

Naš fant je v tretjem razredu dobil 13 točk od 20-ih in sem zadovoljna. Za koliko točk se pa dobi Cankarjevo priznanje? Kdo ve mogoče?

Naša punca je letos tekmovala prvič (4.razred); osvojila je bronasto priznanje.
Komentirala je, da ji najprej ni bilo čisto jasno, kaj mora napisati, potem pa ji je očitno “steklo”.

naša hodi v 2.razred in so ravno včeraj dobili razultate. dosegla je 18 točk od 20. Sem bila kr presenečena, čeprav vem da je pridna nisem pričakovala da bo dobila toliko točk, če bo dovolj za bronasto pa bomo videli, ne vem kako so pisali drugi.

No, naša je tudi četrti razred in je tudi rekla, da se ji je zdelo zelo težko. Prijavljeni so bili samo 4, baje noben ni vedel točno kaj mora pisat, nekateri so pisali tri zgodbice, vsako posebej, naša je pisala eno, v katero je vključila tri zgodbe, vsako delno. Ena deklica je celo uro, ko so pisali, jokala, ker ni vedela, kaj naj piše…. No, naša ima tudi slab rezultat 10 točk od 20, kar mislim, da ne bo dovolj za priznanje. Lani je priznanje dobila, letos se mi je pa to zdelo nemogoče še preden so pisali, saj sem malo na spletu prebrala, kakšne so lahko naloge in tudi same učiteljice so bile mnenja, da je za to stopnjo letos prezahtevno. Čeprav veliko piše, eno zgodbico so ji lani celo objavili v knjigici, pa zgleda to ni dovolj. Sem jo pa že vnaprej pripravila, da mogoče letos pa ne bo, tako, da ne bo preveč razočarana. Mislim pa, da se drugo leto ne bo več prijavila.

Jaz pa menim, da starši ne smete prehitro obupati in vreči puške v koruzo, saj na tak način zbijete motivacijo svojim otrokom. Naša tamala je prvič šla na Cankarjevo v 4. razredu, pa je bilo bolj slabo. Potem je v 5. imela že nekaj več točk, vendar še vedno premalo za bronasto. Pa ni obupala. Sva malo pogledali, kaj zahtevajo in je v 6. dobila priznanje. Mislim, da ji bo pisanje spisov in oblikovanje esejev, vedno prišlo prav.

Nihče se ni z znanjem za Cankarjevo rodil. Nekateri morajo delati več za boljše rezultate, nekateri manj, vsi pa morajo delati, saj brez muje se še čevelj ne obuje.

Po branju odgovorov/komentarjev imam občutek, da ste/smo starši preveč pod vplivom tega, da otroci dobivajo (vsaj v drugi triadi) v povprečju kar visoke ocene. Ogromno petic, bistveno več kot bi bila normalna porazdelitev po populaciji. Pa je potem tudi na tekmovanju pričakovanje veliko (priznam, tudi moje). Ampak ta tekmovanja so namenjena temu, da se pokažejo tisti, ki res izstopajo. Ni cilj, da jih 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dobi 18-20 točk od 20.
sem pa tudi jaz mnenja, da je otroke treba spodbujat, da vztrajajo in si nabirajo izkušnje, pa četudi (ali ravno zaradi tega) so kdaj neuspešni. Je nova izkušnja, novo znanje, pa tudi doživljanje “neuspeha” naredi otroka močnejšega … če mu seveda ne govorimo, da je bogi, da je bilo vse skupaj krivično itd.

Se strinjam s tabo , tudi moja punca je imela podoben rezultat v 5. razredu. Prebere veliko knjig , vendar tokrat sploh ni vedela o čem naj piše. Mislice so zelo lepe knjiga in razumljiva , ter jih je z veseljem prebrala. Ko pa jo vprašam o čem so pisali, pa nit odgovoriti ne zna

Mene zanima zakaj niso ti testi zdaj ,ko je tekmovanja konec dostopni vsem . Lahko bi objavili naloge , da bi lahko starši vsaj videli kaj se od naših otrok zahteva….

No, naša četrtošolka je danes izvedela, da bo dobila bronasto priznanje kljub temu, da je dosegla samo 10 točk od 20ih. Vsi ostali trije udeleženci tekmovanja so pisali še slabše. Po tem sklepam, da je bila naloga na temo Mislic res prezahtevna za to starost.

Jaz vam lahko opišem kaj smo morali napisati.
Navodila so zmeraj kratka in jedrnata. Ponavadi je treba napisati razlagalni spis.
Prebrati smo morali dve ostudne in perverzne knjige, ki sem jih v mojem spisu močno pograjal.
Knjiga Oči opisuje mučenje živali, a v njej je prepleteno sočutje, ljubezen in žalost, kar so moji sošolci opisali kot gnus, meni pa se je ta knjiga zdela zelo realna in prepletena s čustvi. Lahko rečem, da je to najboljša knjiga kar sem jih prebral, čeprav je pa res po domače rečeno prenagravžna za branje tistim, ki ne prenašajo mučenja, krvi.

Druga kjinga Na zeleno vejo pa je udarec v prazno. Napisana je v mariborskem slengu, je polna kletvic in to ne takih kot so pizsa, kurac ampak mnogo hujše. Opisuje golo spolnost, mamila in druge ilegalne stvari. Eden citat iz knjige. “imela je tako p***o, da bi jo lahko fu***o pet črncev na enkrat” se mi NE ZDI PRIMEREN ZA BRANJE OSNOVNOŠOLCEV. Marsikdo izmed mojih sošolcev se zaradi izbora teh dveh knjig ni udeležil tekmovanja. Res pa je, da druga knjiga ni bila obvezna.

P.F, 8.C, OŠ Bršljin

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close