Čaj z mlekom
Včasih pijem pravi čaj z mlekom, včasih brez. Saj vem, da je klasična priprava tako, da namočiš čaj, počakaš, odstraniš čaj in doliješ malo mleka. Vendar sploh zjutraj, ko se čakamo, se sprašujem, ali se proces izločanja čaja kaj spremeni, če namočim čaj in takoj nato dolijem malo mleka? Tako se čaj nekako namaka tudi v mleku.
Nisem tak stručko ali gastronom, da bi okusila razliko. Zato samo sprašujem, iz firbca. Nekako imam slab občutek, da za čaj ni dobro, če je v vodi tudi mleko. Vem pa ne.
Lep pozdrav, Mimi
Zanimivo vprašanje. Odgovora sicer ne vem, ampak po moje pa ni nič narobe.
Sama popijem precej čaja z mlekom in sicer s sojinim. Bom takoj zjutraj probala doliti mleko takoj. Škoda, da nisem videla tega vprašanja malo prej, ravno sem si pripravila skodelico črnega čaja z ingverjem in belo čokolado :-))
Ko smo ravno pri čajih nekaj informacij o flavanolih, ki jih vsebuje.
Zeleni čaj je dobro pustiti vreti cca 1 minuto, da se izlužijo vse koristne snovi(flavanoli-znižujejo raven horesterola). S 4-5 skodelicami dnevno dosežete maksimalen učinek. Čaj deluje antioksidativno, protibakterijsko, proti zobni gnilobi, krepi imunski sistem.
Črni čaj pa, ko ga prelijete pustite stati vsaj minuto. Dnevna dobrodejan količina od 1-5 skodelic. Z dodajanjem mleka ne zmanjšujete dobrih učinkovin flavanolov. Fenolne spojine v čaju lahko zmanjšujejo absorpcijo železa iz živil, ki niso mesna. Iz tega vzroka ni priporočljivo pitje pri vsakem obroku. Torej med obroki. Delovanje čaja: utrjuje kosti
Prvič slišim, da mora zeleni čaj vreti. Tanit, ali lahko tvoje trditve argumentiraš, utemeljiš?
Eni pravijo, da se v skodelico najprej nalije malo mleka in nato pravi čaj.
Obstajajo načini/recepti za pripravo čaja, ki se ga pripravi tako, da se pravi čaj strese v vrelo/vroče mleko. Verjetno je razlika, ali se čaj pripravlja v mleku ali vodi, a nikoli nisem zasledila kakšne poglobljene razlage.
Informacije sem prepisala iz knjige, naslov vam sporočim jutri.
Tudi mene velikokrat begajo povsem nasprotujoče si informacije. Recimo, da bi bila tu ena logika, da je za nekatere sestavine v čaju dobro, da zavre, ker se le tako lahko izločijo, za druge pa je bolje nižja temperatura.
Jaz ga doma malo povrem, če ni v filter vrečki. V službi pa uporabljam vročo vodo. Me pa pri zelenem čaju moti, ker obarva zobe pri pogostem pitju (vsaj moje).
Ja, točno to je tisti moj slab občutek, namreč da beljakovine kaj blokirajo pri izločanju iz listkov v vodo…
Rdeči čaj? Kolikor sem brala razne info na netu (cha.si, cajnahisa ipd.), je rdeči čaj delno fermentiran pravi čaj iz grma čajevca. V smislu, da je zeleni nefermentiran, rdeči delno, črni čaj pa je fermentiran.
Rooibos čaj je čaj iz grma rooibos, torej naj ne bi bilo isto kot rdeči čaj. Je pa res rdeče barve. Ampak okus je čisto drugačen kot pri pravih čajih…
Dadaja, misliš, da je za slabost kriv zeleni čaj? Bilo bi res nenavadno. Razišči še druge vzroke…
Hvala in lep pozdrav, Mimi
Po mojem laičnem znanju in mnenju je z mlekom in čajem tako: mleko običajno vsebuje beljakovine in maščobe, kar povzroča, da se iz čaja izloči manj sestavin, ki povzročajo, da je pripravek trpek (grenak). V maščobi se bolje topijo eterična olja, zato sklepam, če gre za aromatiziran čaj, je lahko učinek še boljši v smislu bolj aromatičen. Na splošno bi rekla, da mleko vpliva, da se vse sestavine in učinkovine iz čaja ne izločajo enako kot v vodi, ene se bolje, druge pa slabše, kar ima za posledico čaj z drugačnim okusom.
Forum je zaprt za komentiranje.