Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Čaj iz listov črnega ribeza ???

Čaj iz listov črnega ribeza ???

Ne vem če sem kje prebrala ali sem kje slišala, da je čaj iz listov ribeza črnega ali rdečega zelo dober ??? Močnejši vonj ima črni ribez. Preverjam svoj preblisk, ali je to res in kako ga pripraviš iz svežih listov ali posušenih ??? Danes sem osmukala kar nekaj listov … jutri pa bo spet celo stanovanje dišalo po ribezovem soku … nabrala sem tudi nekaj mete, se suši na svetlobi ali v temi ???

Lep večer in lahko noč vam želim …

Medvedek Pu

Medvedek Pu, lahko ti pomagam samo na pol – našla sem zapisano, da se čaj iz listov obeh vrst ribeza uporablja pri težavah z mehurjem, ker deluje diuretično. V tej knjigi pa nič ne piše ali uporabljaš posušene liste ali sveže.

Mogoče še nasvet glede mete (tudi iz knjige, spet se bo Ogi zgražal, ampak ne morem pomagati, meni je blazno zanimivo izvedeti kaj, česar ne vem, zato imam knjige rada): če uporabljaš meto za čaj, liste posuši, če pa jo uporabljaš za kuhanje lističe zamrzni.

Ampak jutri bo gotovo še kakšen odgovor iz prve roke ;-)).

Hej, Medo!

V moji knjigi je o obeh vrstah ribeza napisano vse zelo pohvalno.
O listih se pa razpise pri crnem ribezu,zato ugibam, ce velja isto tudi za rdeci.Verjetno.
Opozarja pa: junija obiramo liste, samo ploskve( brez pecljev) in pazimo, da listi na spodnji strani niso napadeni od rje, ki so popolnoma brez vrednosti, izpiranje ali izrezovanje bolnih mest nic ne koristi.

V listih so creslovina, emulzin, organske kisline…Caj vzpodbuja delovanje ledvic in vpliva zdravilno pri vseh protinskih in revmaticnih bolezenskih pojavih…pri poapnelosti zil, pri vodenici, pri bolecem mokrenju, migreni in napadih krcevitega kaslja.
Za otroke, ki imajo oslovski kaselj, ni boljsega naravnega zdravila od soka crnega ribeza.Kjer so pri hisi otroci, ga je treba vedno preskrbeti za zimske mesece. Isti ucinek imajo tudi listi.Kneipp zelo priporoca in hvali caj iz listov in pravi,da je zelo pomagal celo pri hudih primerih nastajanja peska in bolezni mehurja.

To ni zraslo na mojem zeljniku, pise v knjigi.
Kako pripravimo caj, pa ne pise. Lahko povprasas na forumu Zelisca ali v lekarni. Nona je vedno vse susila.

Vse rastline susimo na zracnem sencnem prostoru.

Sonce, tudi jaz vedno vzamem knjigo v roke in se najbolje poucim.
Rekla, kazala …ni zame.

Medo, vem, da sem dolzna tebi in Sasku odgovor; sem imela Ljubljancane na obisku in malo sem plavala;vcasih mi zmanjkuje casa:))) Dobis,prav?

Lep pozdrav in cimvec dobrega sokca iz obeh ribezov Babi

MEDO PU IN SONČEK – OGI JE Z VAMA -brez zgražanja (sonček -ubij me nežno , je naslov filma , da ne zastopiš napak ) .
Gremo na čaje , vse čaje sušimo v senci in pepihu , glede na letošnje vreme
je to malo bolj težko , uporabiš zvijačo – naloži v pekač , in pri zmerni temperaturi , pri PRIPRTIH vratih , posuši v el . pečici ali v sušilniku sa sadje.
Iz svežih listov – zvarek , ? ti ga ne priporočam , lahko poizkusiš – pazi da
ni škropkjeno . Vprašanje za sonček , pri katerih jedeh uporabljaš svežo
meto , razen rib , kajti ob ostalih sestavinah , vsebuje ogromno citronske
kisline , je pa čudovit čaj iz posušene – zvečer , ker pomirja . Da te pomirim,
kar se tiče knjig , tudi jaz sem se iz njih učil – pred leeeti , dodal sem še
znanje in pripovedi naših prednikov in kot sem že omenil – shranil pod lase.
L . P . O G I

Ja ja, ko bom jaz v tvojih letih Ogi, bom tudi več vedela ;-)). (upam vsaj)

Glede uporabe mete bom pogledala doma – jaz dišavnice in začimbe bolj malo uporabljam v kuhinji (nimam domišljije). Za meto sem prebrala, da jo lahko uporabiš za nadevanje potice ali štrukljev, za začimbo pri srbskem pasulju…. lahko jo uporabiš kot “začimbo” pri sadnih sokovih. Vsebuje veliko eteričnega olja, po lastnih izkušnjah (raziskovalna naloga pri kemiji v OŠ) je dosti več etirčnega olja pri “drugem obiranju”, torej v avgustu (zaradi večjega vpliva sonca je bilo eterično olje pridobjeno v kemijskem laboratoriju v avgustu precej bolj “močno” kot tisto, ki smo ga pridobivali v juliju).

Še za kakšen bolj konkreten recept bom pogledala v Veliko knjigo o zeliščih, gotovo je kakšen zanimiv. Napišem zvečer.

Aja, Ogi, še to – nisi zamenjal meto z meliso? Nisem še slišala da bi meta vsebovala veliko citronske kisline (vsebuje mentol in menton), citronska melisa pa ima res okus in vonj po limoni. Samo vprašam.

Pozdravček, sonce rumeno (ej imaš lep nick), draga Babi in OGI,

res vam hvala za izčrpne odgovore in tebi Babi, da si se tako potrudila in mi vse prepisala iz knjige. Tudi jaz se jih na veliko poslužujem, samo take o zeliščih pa ravno nimam. In poglej, poglej kako zelo zdravilen je ta čaj. Si bom naredila zalogo za čez zimo. Meni osebno je grm črnega ribeza bolj dišeč. Že ko ga obiraš ima en tak poseben in močnejši vonj, ki je meni zelo všeč. Bo že držalo, da temnejše je sadje več ima vitaminov, vsaj tako so nam kot otrokom govorili … Sedaj me je kar presunilo, da mi je enkrat še kot otroku teta na počitnicah skuhala čaj iz jagodnih listov in še danes se spomnim, da je bil tako dober. Da je tako lepo dišal … Ja bo treba v knjižnico in si sposoditi tovrstno literaturo in morda ugotovim še kaj in podelim z vami. Meto pa bom posušila, nekaj pa je imam v vazici namesto rožic. Obožujem nenavadne šopke. V drugi vazi pa imam malo žajblja. Na okenski polici pa me pozdravlja zares velik šopek žive meje, ki sedaj tako lepo belo cveti. Samo dva cvetova rožic sem dala v sredino in lahko bi bil kar poročni šopek ha, ha … hotela sem samo povedati, da nam narava na vsakem koraku toliko ponuja in da je tako darežljiva do nas …

Babi na balkonu pa se v lončku bohoti rožmarin – me spominja nate …

Zdaj pa grem sokec kuhat. Da si naredim zalogo za zimo z vitaminčki za moje sončke.

Vsem prav lep pozdrav in še enkrat hvala …

Medvedek Pu

Ja, črni ribez je poln C vitamina (če boš iskala v knjižnici, ti poleg knjige o zeliščih priporočam še knjigo Sadje – zdravilna moč narave, tam o vsakem sadju avtor tako lepo opisuje dobre lastnosti le tega, da se človeku kar milo stori, polna je tudi nenavadnih receptov). In če boš že kuhala sok iz črnega ribeza, mogoče ne bi bilo slabo, če skuhaš še malo marmelade – jaz sem jo lani in je tako prijetno kisla – mogoče ne ravno za otroke, bo pa za kakšnega tavelikega prav prišla ;-)).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close