Burma – nekaj vprašanj
pravkar prispela z myanmara,
burma je staro kolonilano ime in ga domačini ne uporabljajo več………
vizum sem dala delat v berlin, trajalo je 5 tedno, da so mi poslali potni list nazaj. obvezno dodas cca 10 eur, da ti pošljejo priporočeno nazaj.
glede prekoračitve vizuma ne vem, saj se ponavadi vsi držijo roka, glede na to, da je v državi oblast vojaška hunta in da je birokracija neverjetna.
drugače si v celi državi kot turist več kot dobrodošel, ljudje so prijazni, tako da nevajen evropejec, na začetku kar gleda. glede na to, da je država popolnoma odklopljena od celega sveta in nimajo informacij kaj se v svetu dogaja, nasilnih filmov, slabih vplivov, si tam popolnoma varen, jaz sem se počutila fantastično.
glede na razmere je transport z avtobusi kar precej točen in funkcionira, vendar je treba računati s slabo infrastrukturo, temu kar parvijo oni ceste, bi mi rekli njiva in trajajo prevozi neverjetno dolgo. npr. za 110 km smo porabili12 ur. po državi lahko letiš z njihovimi notranjimi leti, so kar ugodni, vendar s tem zamudiš pravo avanturo, ko se z busem fijakaš po odročnih vasicah, kjer ni elektrike, ne spoznaš nasmejanih domačinov in ne vidiš kako dejansko živijo domačini.
yangon ( rangoon – spet kolonilano ime ! ) je do sedaj še glavno mesto in lahko iz vsakega hotela ali guesthousa ali iz ulice dobiš taxi do letališča, se kar borijo kdo bo tebe – foreigner – peljal, saj ti računajo malenkost več. vendar jim daš, ko vidiš, kako so revni. ( jaz sem plačala 5 USD od letališča do centra yangona / sule paya ).
v 4 tednih sem opravila turo, ki se mi je zdela dokaj smiselna in sem videla res veliko: yangon – bago – inle lake – mandalay – po reki z ladjo do bagana – ngapali ( plaža ) – gwa – pathein – yangon.
na poti pa……….mega.
antimalarike lahko kupiš v bangkoku, so cenejši in mislim, da so ok. ne delat prevelike panike glede malarije, saj moraš imeti srečo, da te piči okužena komarka. najbolj pikajo ko se zvečeri, takrat sem uporabljala repelent, ki sem ga kupila prav tako v bangkoku ( 95 DEET ) in je bilo vse ok, v guesthousih, pa tako ali tako dobiš povsod moskito net.
jaz sem v myanmaru v 4 tednih zapravila cca 450 USD, s tem, da sem kupila vse kar sem videla, jedla rižek ( drugega skoraj da ni ) in njihove sladke jutranje krofke, hodila na drinke, v glavnem nič pazila na denar.
opozorila bi te na denar: v dolarjih plačuješ namestitve ( povsod lahko malo zbarantaš ), dolarji morajo biti gladki, ne prepognjeni in nič poškodovani, njihovo valuto kjat ( beri: čat ) pa uporbabljaš za hrano, tržnice, mestne prevoze. denar sem lahko menjala v yangonu in mandalayu, drugje skoraj ni možno, moraš iskati. menjaš na črnem trgu, v yangonu se sprehodi okoli sule paye in te bodo že oni našli. pazi, ko šteješ denar, saj za 100 USD dobiš cca 7 centimetrski kup denarja in včasih ti hočejo kakšen kupček malo suniti.
če želiš, še kakšno svežo info, povej, ti jih posredujem.
pa še to: to je prva država iz katere sem se vrnila skoraj brez prospektov, saj jih skoraj da nimajo, obvezno vzami neki vodič ( ne vem kaj uporabljaš ), saj ti pride res prav.
meni je bila ta tura prava tura avantura, mega destinacija. označila sem jo: zlata, prašna, nasmejana, nestresna, polna taborniških vložkov, čudoviti ljudje in pokrajina,………..pa še in še.
srečno………
Forum je zaprt za komentiranje.