Bukve in rovi: zgodbe, ki niso pozabljene
Včasih se ustavim in pomislim na ljudi okoli sebe, še posebej tiste iz sosedstva, kot je Melan… Med nami je vedno obstajala nevidna pregrada, ki je ni mogoče premostiti z besedami ali prisotnostjo. Zdaj razumem, zakaj. Njihov stari oče je odgovoren za smrt tisočev ljudi, stepenih v rove v Laškem. Nikoli pa ni odgovarjal za svoja brezbrižna dejanja, ubijal je celo svoje sorodnike in otroke, ki jih ni maral. Njegova dediščina trpljenja in krivde še vedno bremeni generacije.
Največji absurd pa je, da so to bili Slovenci, ki so klali lasten narod. Pridobivali so lastnine, hiše, zemljišča žrtev, in s tem poglabljali krivico in bolečino. S prisilo puško na prsi silili ljudi, da sodelujejo pri njihovih umorih.
Ni bil tuji svet, ni bilo tuje nasilje to je bila domača, notranja rana naroda, ki se še danes čuti.
Med odsotnostjo mojega dedka je moja babica in še marsikatera domačinka trpela nasilje in posilstva s strani istih ljudi, ki so klali svoj narod. Zlorabljali so slovenske ženske za svoje bolne frustracije, moč in nadvlado. To ni bila le fizična, ampak tudi psihološka in družbena rana, ki je odmevala v družini še dolga leta.
Moje srce pa nosi še eno zgodbo, zgodbo mojega dedka. Bil je prisilno vpoklican v nemško vojsko, uspešno emigriral, preživel, a za svoj pogum, za življenje, ki ga je živel po svojih pravilih, je končal na velikanski bukvi sredi gozda. Prikazali so to kot samomor, a jaz vem, da ni mogel sam. Njegova smrt je bila kruta in nepravična, njegova zgodba utišana.
In zato zdaj vidim, zakaj nekateri ne čutijo empatije. Ni jih, ker energetsko nosijo bremena svojih prednikov, ker molčijo o resnici ali so morali čutiti manj, da bi preživeli. A jaz lahko občutim. Jaz lahko čutim bolečino, spoštujem pogum in ohranim dostojanstvo tudi za mojega dedka in babico.
In zato zdaj vidim, zakaj nekateri ne čutijo empatije. Ni jih, ker energetsko nosijo bremena svojih prednikov, ker molčijo o resnici ali so morali čutiti manj, da bi preživeli. A jaz lahko občutim. Jaz lahko čutim bolečino, spoštujem pogum in ohranim dostojanstvo tudi za mojega dedka in babico.
A tole solzilko ti je ChatGPT spesnil. Dajte se potomci domobrancev in belogardistov sprijazniti, da ste potomci izdajalcev lastnega naroda. V Franciji so jih v prvem desetletju po koncu druge vojne pobesili. Še streljali ali giljotinirali jih niso, tega si izdajalci ne zaslužijo. Potem se o tej nesnagi ni več izgubljalo besed. Pri nas so jih, nesnago izdajalsko, celo streljali. Kot, da ne bi vedeli, da so streli rezervirani za častivredne ljudi. Vi potomci te golazni pa še kar tolčete, nabijate, cvilite, tulite tja v luno in predvsem utrujate. Še premalo so jih po vojni. Če bi temeljiti opravili nam danes ne bi bilo treba brati takih packarij, ker vas ne bi bilo. Še kaj?
Za Ni čisto tako.
Stvar je v tem, da bomo Slovenci vedno skregani med sabo. Beli in rdeči.
Morda bo šele generacija alpha očiščena vsega tega.
Nekateri mladi že sedaj ne sprašujejo dedkov ali pradedkov o belih in rdečih.
Imaš pa politike, ki se bojim, da to prenašajo na svoje mlajše generacije.
Zakaj je treba živet v preteklosti?
Ni čudno, da smo balkanci in bomo ostali balkanci.
“Tistim, ki smo še iz starih časov, je jasno, da je bila ideja o osamosvajanju zato, da se oddaljimo od balkanskih manir, čista iluzija. Balkanske manire so tako globoko v nas, da bi v resnici z lahkoto ostali v Jugoslaviji in tam sami sebi pripovedovali zgodbico o poštenih, močnih, pametnih, bistrih, neskorumpiranih … Zdaj pa, seveda, odigravamo balkansko politiko, balkansko mentaliteto – in ploskamo tistim, ki se znajdejo.”
Vojne travme generacije+++, 25.08.2025 ob 05:22
A si predstavlljaš, za koliko generacij naprej lahko vpliva breme npr., da je tvoja mama Ukrajinka, oče pa Rus iz Ukrajine iz območja v Ukrajini?
Na koga lahko vpliva in zakaj? Ker ste za en kurac starši in filate otrokom v ušesa traparije. Zato.
Pa še rečete, da imate radi otroke, pa družina je sveta in take floskule.
Otrokom se to ne govori. Pika.
Idioti frustrirani strupeni.
Anonimno 9006, 25.08.2025 ob 05:31
Vojna bo spet morala bit. Predolgo je ni bilo. Preveč se je znova nakopičilo slabega. Ker so si izmislili zakone, je vojna edina resna naravna selekcija. Brez tega ne gre.
….”naravna selekcija” da preživijo najbolj psihopatske osebnosti, zato pa človeštvo ne napreduje, pa ne mešati tehnološki napredek z družbenim.
Anonimno 7444, 25.08.2025 ob 07:43
Slovenec je Slovencu volk,….zato pa se razraščajo balkanci in migranti, primitiva na vsakem koraku, nevzgojeni sončki,…Slovenija je zafurana država, ki tudi ni samostojna, če še kdo živi v tej utvari,…. zakone in monetarno politiko nam narekuje EU.
Slovenci smo čisto vredu, samo balkanezere je treba nagnat nazaj domov, domobrance in belogardiste in črnosrajčnike in ostale nacije pa v Avstrijo in Italijo. Pa bomo raj na Zemlji.
Človek napiše zelo pristno izkušnjo, ki si absolutno zasluži sočutja, ne glede na ideološko usmerjenost, vi pa ga popljuvate, kot da širi narodno mržnjo?
Seveda je zreba vedno in vedno znova na novo govoriti o travmah preteklosti! Kakopak!!!???
Zgodovina je učiteljica življenja.
Avtor/-ica, razumem te in pozdravljam tvoj zapis. O tem moraš govoriti, nikakor in nikoli molčati. Tudi jaz imam podobne izkušnje, razmišljanja in spomine.
KrEna2025, 25.08.2025 ob 07:50
Človek napiše zelo pristno izkušnjo, ki si absolutno zasluži sočutja, ne glede na ideološko usmerjenost, vi pa ga popljuvate, kot da širi narodno mržnjo?
Seveda je zreba vedno in vedno znova na novo govoriti o travmah preteklosti! Kakopak!!!???
Zgodovina je učiteljica življenja.
Avtor/-ica, razumem te in pozdravljam tvoj zapis. O tem moraš govoriti, nikakor in nikoli molčati. Tudi jaz imam podobne izkušnje, razmišljanja in spomine.
Ja bravo! Čim več generacij zastrupit s sovraštvom in maščevalnostjo, a ne? Da ja ne bi mladi živeli neobremenjeno in sproščeno, a? Če jaz trpim, naj pa še drugi… pizdarija od zlobnega folka!
Čustven zapis? Daj ne seri ga! Janšistična propaganda, prozorna kot steklo.
Zgodovina nas uči, česa NE SMEMO početi, ne pa, kako napake ponavljati!
Ne seri, 25.08.2025 ob 07:46
Slovenci smo čisto vredu, samo balkanezere je treba nagnat nazaj domov, domobrance in belogardiste in črnosrajčnike in ostale nacije pa v Avstrijo in Italijo. Pa bomo raj na Zemlji.
V redu ja, hahaha. Za 5 evrov bo Slovenec prodal Slovenca, verjetno je še 5 evrov preveč.
Da te vprašam, 25.08.2025 ob 07:35
Na koga lahko vpliva in zakaj? Ker ste za en kurac starši in filate otrokom v ušesa traparije. Zato.
Pa še rečete, da imate radi otroke, pa družina je sveta in take floskule.
Otrokom se to ne govori. Pika.
Idioti frustrirani strupeni.
Mišljeno je bilo za tiste, ki so v tem “sranju”, jaz nisem.
Vojne travme generacije+++, 25.08.2025 ob 08:25
Mišljeno je bilo za tiste, ki so v tem “sranju”, jaz nisem.
Bodi vesela. Pa ni bilo ciljano nate osebno, samo kot primer si služila.
Ker pa nisi v tej godlji, pa ne verjemi kar propagandi o travmah, ker ne moreš preveriti v praksi na sebi in zato tudi ne razumeti.
“Podedovane travme” so zgolj rezultat neodgovorne vzgoje. Igranje žrtve na dolge proge.
Prva lekcija, 25.08.2025 ob 07:58
Ja bravo! Čim več generacij zastrupit s sovraštvom in maščevalnostjo, a ne? Da ja ne bi mladi živeli neobremenjeno in sproščeno, a? Če jaz trpim, naj pa še drugi… pizdarija od zlobnega folka!
Čustven zapis? Daj ne seri ga! Janšistična propaganda, prozorna kot steklo.
Zgodovina nas uči, česa NE SMEMO početi, ne pa, kako napake ponavljati!
Prepričana sem, da se motiš.
Sem zadnja na tem forumu, ki bi bila naklonjena Janšizmu in splošnemu novodobnemu fašizmu, ampak zravme iz preteklosti nikoli ne smejo biti potlačene, pometene pod preprogo, ker tako nujno vodijo v frustravijo in samodestruktivno eskalacijo.
Res pa je tudi, da sprave v smislu narodove enotnosti ni in je še dolgo ne bo, zato je treba s temi temami rokovati zelo premišljeno.
Mene osebno je ta uvodni post prepričal. In prav je, da se spomnimo grozot iz tega časa..
Sicer pa je današnja mladina soočena z gtozotami vojne v neposrednem prenosu dandanes, zato se mi zdo zelo smiselno govoriti o grozotah vojne iz naše pretellosti. Očitno se še znatno prrmalo gobori o gtozotah vojne, da jih večina volilcev še vedno podpira, financira in zagovarja kot edine možne rešitve! Pomisli!!!
Vojna je vedno rezulzat večletne msnipulacije in hujskanja ljudstva. Zato je treba vedno znova govoriti o resničnih vzrokih vojne. In o resničnih dogodkih iz vojne! Vsaka vpjna je zlo za vdo človeštvo. O tem je treba govoriti vsak dan na vse možne načine.
Ne seri, 25.08.2025 ob 08:11
Ja, razumem. Če nisi razgledan, je edina možnost, da sodiš po sebi. Če bi uporabljal/a možgane, pa vidiš svet realno.
Slovenec je zavisten, pohlepen in v večini robat, za 5 evrov bo pozabil na vsa svoja ”prepričanja”. Da ne omenjamo, kako na vsakih volitvah večina volilcev pade na nove obraze ali na delitev na leve in desne. Je znan politik povedal, so ga posneli, da je ta narod g&&&, … in to si politiki mislijo o Slovencih, zato pa je država tam kjer je.
Recimo, članek danes:
https://www.dnevnik.si/novice/slovenija/prometni-kolapsi-bolje-ne-bo-se-20-let-2750963/
Ampak nekateri bodo še vedno sanjali o tem, kako smo dober in delaven narod in kako je Slovenija v redu.
Ni čisto tako, 24.08.2025 ob 19:06
A tole solzilko ti je ChatGPT spesnil. Dajte se potomci domobrancev in belogardistov sprijazniti, da ste potomci izdajalcev lastnega naroda. V Franciji so jih v prvem desetletju po koncu druge vojne pobesili. Še streljali ali giljotinirali jih niso, tega si izdajalci ne zaslužijo. Potem se o tej nesnagi ni več izgubljalo besed. Pri nas so jih, nesnago izdajalsko, celo streljali. Kot, da ne bi vedeli, da so streli rezervirani za častivredne ljudi. Vi potomci te golazni pa še kar tolčete, nabijate, cvilite, tulite tja v luno in predvsem utrujate. Še premalo so jih po vojni. Če bi temeljiti opravili nam danes ne bi bilo treba brati takih packarij, ker vas ne bi bilo. Še kaj?
Za dom spremni pravijo hrvati in so na to ponosni. Zakaj misliš da domobranci niso ponosni. Sram je lahko edino potomce rdečih morilcev in NOB pravljičarkev.
Forum je zaprt za komentiranje.