Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika bučne peške

bučne peške

živjo!

Letos smo izpraznili in izrezljali kar precej buč in imam sedaj ogromno pešk. Ali pozna kdo kakšno “finto” kako sedaj dobim ven semena.??? Mislim kakšen hitrejši način, ker je pešk res veliko in imam zelo rada semena……..jih tudi veliko uporabljam pri peki kruha,…Hvala in lp

Hej!

Mogoce bom usekala cisto mimo.
Moja nona jih je dala v pec , da so se rahlo popekle. Mogoce se potem lazje olupi. Otroci smo jih naprej na koncu malo odgriznili in je slo:)))
Ne se drzat tega zadnjega nasveta:))) Lp

Tudi jaz poznam samo ta način – grizljanje konca peške.

Mislim da sem nekje zasledila, da so te peške, katere kupimo “golice” – nimajo lupine – so menda neka posebna vrsta buč.

Mogoče se na to temo oglasi naša Deka – če v knjigi o bučah kaj piše o tem??

LP

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Tudi jaz poznam samo ta način, da se pregrizne ta špičast konec lupine. S tem imam pa kar nekaj prakse, ker so bučne peške naša glavna večerna razvada.

saj štos je v tem, da peške ponudiš gostom in potem si jih vsak sam lupi…kaj se boš matrala in podpirala lenobo, pa še zabavno in družabno je tole luplenje.Vedeti pa je treba, da so bučne peške, ki so popečene osiromašene encimov-so pa boljšega okusa.Vsak sam pa se odloči kaj bo z njimi storil.

No, pri nas na celjskem koncu ni jeseni brez bučnic. Bučna semena posolimo, posušimo v pečici ali kmečki peči – in luščimo. Ob večerih, ko klepetamo, kar segamo v posodo … in luščimo, dokler je kaj. Te kar nekako zasvojijo, te bučnice. Včasih, ko se je koruza še “kožuhala” in je to bil pravi kmečki praznik in družabni dogodek, seveda ni smel manjkati velik kup bučnic, ki so se luščile na koncu, po opravljenem delu. Baje so tudi zdrave, pomagajo pri težavah s prostato. Za semena (za kruh, olje) pa so posebne buče golice, ki nimajo ovoja.

Nekje sem prebrala – Peške daš v pekač, potreseš s soljo, daš na 250°C za 20-25 minut. Vmes premešaš.

No, poskusila, zažgala in vrgla v smeti:))))
Vsekakor mislim, da je to prevroče,da je max 150°C čisto dovolj.

Imam še dve buči, ki sta trenutno za okras, pa bom vsekakor poskusila še enkrat:))))

Hojla!

Sploh nisem vedela, da obstajajo bučne peške brez ovoja-golice kot ste napisali. Sem mi je pa zdelo malo čudno kako miljarde teh semen olupijo in potem prodajajo:)
Drugače sem pa svoja semena že posušila v pečici kot ste mi svetovali in sedaj jih grizljamo in so dobre!
lp

Mi smo tudi naše zelene peške, Golice, lepo posušili v pečici in jih vsaj eni veselo zobamo, jaz osebno sem jih posušila neslane, bom poskusila narediti kakšne piškote ali pa za h kruhu….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close