Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Buče – obljuba dela dolg

Buče – obljuba dela dolg

Ojla, dekleta!

Zdaj pa sem naredila obljubljeno. Z dvema prstoma ( ! ) (ne se mi smejat, res pri tipkanju uporabljam dva prsta; ampak o tem, kako trpijo oči, ko iščem črke po tipkovnici, pa ne bom pisala;-))) sem natipkala nekaj receptov z bučami. To so le shranki.V knjigi so še recepti za nekaj vrst slanega peciva, florentince, sladoled, kruh, napitek, mafine, potico,…
Če katera želi, da še kaj napišem, javite. Bom še trenirala tipkanje 
Če bo vsaj en recept preizkušen, pa se je splačalo.

Tako mimo teme: danes naredila bananine mafine. Njam! Dečvi jih še nista poskusili, ker ena spi, ena pa je na počitnicah. Se mi zdi, ali ga je res prispevala TinkaraC? Slastno! Če se kaj poznam, bom kmalu naredila še tele bučne. Ne morejo biti slabi.
Kruh pečem sama in vsakič drugič so na vrsti semena, največkrat bučna. Tamicena jih najprej povleče ven iz kruha, si jih naloži na kupček, jih pohrusta, šele potem se spravi na kruh.
Pravi: Aplej zlncke, dele kluh na vlsti! (prevod, če je potreben: Najprej zrnčke, zdaj je kruh na vrsti)
Babi, komaj čakam, da preberem tvoj komentar na tele recepte. Sem prepričana, da se ne boš mogla vzdržat, da ne bi kakšne rekla.

OGI, ti pa se vzdrži komentarja. Razen tisto, kar boš preizkusil, lahko kometiraš. Meni gredo močno na živce ljudje, ki kar vse po vrsti v nič dajejo. Tukaj na prehrani smo vsi enaki, le da nekateri vedo veliko o kuhi in s tem povezanih užitkih in le-ti svoje izkušnje posredujejo tistim, ki si izkušnje šele nabiramo. Malo tukaj, malo doma iz kuharskih knjig (zakaj pa jih potem imam – najbrž zato, da jih uporabljam: to bo poklicna deformacija), pa je okusna jed na mizi, postrežena z domiselnim pogrinjkom in nasmehom, kar pa je zame najvažnejše. Prosim, da se tudi ti ravnaš v skladu s to filozofijo, ki je le moje razpredanje. Mislim pa, da tako menijo tudi ostale udeleženke foruma (vsaj tako sem razbrala iz prejšnjih debat)

Želim vam lep dan. Jaz imam 3 dni dopusta zaradi generalnega čiščenja v službi. Uživala bom z deklicama in kaj dobrega skuhala in spekla.
Zdaj pa lahko noč

deka

BUČNI SHRANKI

*MEDITERANSKA MARMELADA

2 kg bučnega mesa
1 kg svežih fig
sok 2 limon
30 dkg sladkorja
1 dl ruma
1 želin

Buče in fige narežemo na kocke in skupaj s sladkorjem v kozici kuhamo 20 minut. Nato bučno meso pretlačimo s paličnim mešalnikom ter dodamo limonin sok, želin in rum. Z vročo marmelado napolnimo vroče kozarce.

*BUČE Z JABOLKI

3 kg bučnega mesa
1,5 kg kislih jabolk
10 dkg rozin
cimet po okusu
2 dl jabolčnega kisa

Buče in jabolka narežemo na kocke ter skupaj s kisom in sladkorjem dušimo 30 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo cimet in rozine. Vroče polnimo v kozarce.

*CVETOČI IN DIŠEČI DŽEM

3 kg bučnega mesa
sok 3 limon
sok 3 pomaranč
30 dkg sladkorja
30-40 kapucinkinih cvetov ALI pest narezane melise
1 želin

Buče narežemo na kocke ali pa jih grobo naribamo. S pomarančnim sokom in sladkorjem jih kuhamo 20 minut. S paličnim mešalnikom maso zmeljemo, dodamo limonin sok in želin. Ob koncu kuhanja dodamo še cvetove kapucinke ali meliso.

*SPOZNAJMO MARGOLANE

2 kg bučnega mesa
2 kg očiščenih margolan ali sliv
0,5 kg sladkorja
1 želin

Buče narežemo na kocke. Margolane razkoščičimo. Buče, margolane in sladkor stresemo v kozico in kuhamo 20 minut. Maso zdrobimo s paličnim mešalnikom ter dodamo želin.

*BUČNI KOMPOT Z VINOM

50 dkg bučnega mesa
10 dkg rjavega sladkorja
2,5 dl polsladkega belega vina
1 dl vode
janeževa zvezda
košček limonine lupine
košček cimetove skorje
nageljnove žbice

Bučno meso nakockamo. Sladkor v ponvi stalimo, dodamo bučne kocke in karameliziramo. Prilijemo vino in vodo, dodamo začimbe in kuhamo, dokler se buče ne zmehčajo.

*SANJSKO DOBRA MARMELADA

3 kg bučnega mesa
3 kg hrušk
2 dl ruma
20 dkg kokosa
sok 2 limon
30 dkg sladkorja

Buče naribamo, hruške narežemo na tanke rezine ter skupaj s sladkorjem kuhamo 30 minut. Nato dodamo kokos, limonin sok in rum. Kuhamo še 5 minut. Vroče polnimo v kozarce.

*BUČE S ČESNOM

3 kg bučnega mesa
2 glavici česna
3 dl jabolčnega kisa
2 dl olja
šop peteršilja
sol
poper

Buče narežemo na kocke. Peteršilj in česen drobno nasekljamo. Vse sestavine dušimo 20 minut. Vroče polnimo v kozarce.

Te recepte je prispevala Joži Jordan iz Mavčič. Vsi so objavljeni v knjigi ČAROBNI SVET
BUČ, ki jo je napisala Ruth Podgornik Reš.

Zanimivi recepti, nekaj bom že poizkusila. Zanima me samo, kakšne vrste buče so najprimernejše za zgornje recepte? Tiste zelene, ki izgledajo kot kumare ali tiste rumene, ki so okrogle in velike?

Lp, Ela S

Draga Deka – si pa pridna, vse tole z dvema prstoma…. ;-)).

Hvala, gotovo bo kateri kaj prav prišlo. Jaz se bom morala samo do pravih buč dokopat. Doma rastejo samo eni takšni bolj veliki “cukini” – ravno včeraj sem iz enega naredila polpete iz bučk (po Backinem receptu) – zeloooo dobro. Kosmiči dajo tako fajn strukturo – nisem si mislila res.

Sončne pozdravčič dopustnikom in ostalim žalujočim.
d.

Hej,Deka!

Ker sem razbrala, da si iz prosvetnih vrst (ce se motim, oprosti), ti povem, kdaj sem se naucila tipkati. Eno celo leto sem si vse priprave tipkala na majhnem prenosnem pisalnem stroju. Zelo sem mu hvalezna in ga imam se danes. Uporabljam nekaj vec prstov, slepo pa tako, tako. Ravno vceraj sem prevedla navodila za dobro pizzo in danes bom prepisala.Teksta je kar nekaj. Ampak zdravniki pravijo, da babicam po 60. letu zelo koristijo vse rocne spretnosti, miselne pa se bolj:)))

Omenjas tudi kapucinke. Imam jih v sadovnjaku. Na balkonu pa se opleta lepa pasionka;zraste po par cm na noc(vsaj mislim, ker je vsako jutro daljsa). Njeni oranzni plodovi so tudi imenitni dodatek marmeladam.

Hvala za poslano in uzivaj v prostih dnevih Babi

Hej Babi – pasionko imaš? Je to tista rastlina, ki ima takšne velike rumeno vijolične cvetove, z velikimi prašniki? Takšno rastlino smo občudovali v Grčiji, pa se mi zdi, da je vodič rekel, da je to pasijonka. Mogoče sem si pa narobe zapomnila…. Kot zanimivost nam je kazal, kako se ti prašniki zavrtijo v krogu – hecno. No, ta raslina je bila čudovita, opletala se je kot recimo trta po brajdi, dajala krasno senco.

Glede tipkanja – to je ena od stvari, ki so bile “koristne za življenje” in smo jih odnesli iz srednje šole. Takrat še na starih pisalnih strojih, da sem si pridelala hudo vnetje zapestnih vezi ;-)). Sedaj menda obstajajo že računalniški programi – menda se jih da sneti iz neta (?!?!) in so bojda kar uporabni. Je prednost hitro in slepo tipkanje.

Sončen pozdravčič na Primorsko.

Hej, sonce!

Da, to je pasionka! Meni raste kot nora. V ulici, kjer so mi dali poganjke, imajo pa vec metrov dolgo ograjo, vso prepleteno z njo. Je kaj videti in obcudovati: cvetovi, nezreli zeleni,rahlo rumeni plodovi in zreli oranzni.Podobni malo buckam. V neki uvozeni marmeladi sem med sestavinami prebrala tudi pasionka.
V Angliji jo tudi imajo. Se pa na vrtu tako ukorenini in razraste, da se je tezko znebis.
Listi so lepi, krepki, temno zeleni, globoko narezani peterokraki.
Ce ima sprostor, si jo nabavi. Ne bo ti zal. Prijatelji imajo pergolo ali brajdo
.
Moja je v vecjem loncu. Pozno jeseni jo porezem in spravim na varno. Potem pociva in spomladi iz nekih suhih spikljev pozene in raste, raste…
Mogoce bi prezivela tudi cez zimo. V ulici jo; lonec pa manj zasciti pred pozebo zemlje,zato se bojim.

Lep pozdrav z morja Babi

To me malo spominja na klematis – obrežeš ga in potem iz olesenelih delcev pogajnja…. Verjetno bi jo bilo pozimi potrebno postaviti v kakšno zavetje, če bi bila v loncu. Veš da sadik še nisem zasledila v naših vrtnarijah, res pa je, da sem bila prepričana, da pasijonka raste samo ob morju. Bom spomladi malo pogledala (čeprav dvomim v uspeh – pri nas so tako slabo založene vrtnarije, pa če kdaj vprašaš za kaj bolj “eksotičnega” kot so bršljinke te samo debelo gledajo….).

Damjana, pasijonka raste tudi v našem koncu, na Štajerskem. naši prijatelji jo imajo in jim lepo uspeva. Tako, da poskusi.

lp, Majuška

Naše pasijomke na Štajerskem pa nimajo plodov. Imam jih v dveh barvah.
Ne vem ali so tiste v primorju s plodovi drugačne sorte.

Pozdravljene!
Lani sem sama sprobala ta recept – Buče s česnom. Z eno besedo- super! Sicer jih nisem vložila veliko, ampak kolikor sem jih, smo vse ” polizali”. Bile so pa super tudi vložene v kis, tako kot kumare. Najmajn so nam teknile vložene kot kompot.
Ja tele bučke- buče so zanimive. Pri nas smo prve ” lušte” že potešili. Cukini in patišoni že rodijo, tudi špagetarice že imajo nekaj plodov, bolj slabo pa kažejo buternut F1. Ja pa Micine hokaido so že tudi lepe in mali plodovi zgledajo prav privlačno. To je iz tistega semena, ki ga je Mica delila na srečanju v Trzinu.
Veliko bučnih užitkov vsem in LP!

Martina, vprašala bi te samo, ali imaš te pasionke posajene na prostem ali v loncu? Saj meni ne gre za plodove, ampak cvetje in zelenje te rasline je res lepo.
Sončen pozdravčič.

Posijonke imam posajene v loncu,ker jih pozimi dajem notri. V primorju pa vidim, da jih imajo posajene na prostem. Verjetno prezimijo.Pri nas ne, sem lani nekaj sadik preizkusila.
Cveti so pa res nekaj posebnega.

Kje si pa kupila sadike? Ali si jih semena vzgojila?

Poganjki pasijonke se zelo radi okoreninijo.
V modri barvi sem poganjek prinesla iz Portoroža.
Sonce rumeno , če želiš kakšno sadiko, ti jo rade volje podarim. (Velenje)
Sadike sem včeraj videla v Celju v Baumaxu.

Martina hvala za prijaznost, samo zanimalo me če jih sploh prodajajo in kje. Baumax mi je daleč, Velenje pa tudi ;-)). Bom pogledala po NM če jih kje imajo, hvala za info.

Jaz sem danes delala polpete iz bučk po receptu od Backa. Res so odlični! Ampak sem imela nekaj težav z obračanjem. Niso namreč ostali skupaj in nekaj jih je potem razpadlo. Vseeno sem potem med pečenjem nekako to dala skupaj in so nastali lepi polpeti. A je še kdo imel take težave? Ali bi mogla morda dodati malo moke?

Kresnička (nisem te še videla letos) pozdravljena ;-))
Nekje sem zasledila, da je ena od deklet imela podobno težavo kot ti, zato sem si rekla, da malo moke pač ne more škoditi. In ker sem bila že tako eksprimentalno razpoložena sem dala kar koruzno moko. Ti povem da se je ni nikjer občutilo.
Količine so bile približno takšne: 40 dag naribanih bučk (malo sem jih pustila stati, posoljene, so kar precej vode izpustile), malo manj kot 20 dag ovsenih kosmičev začimbe po okusu – sol, poper, čebula in česen, poper ter kakšne tri, štiri zvrhane žlice koruzne moke. Aja, pa dva jajčka, seveda. Super se je sprijelo in prav nič težav ni bilo pri obračanju. Vsak polpetek sem popekla na kapljici ali dveh olivnega olja. Sem kar z žlico vrgla maso na ponev, malo potapkala in okoli po robu malo poravnala. Njami. Res fajn recept nam je dal tale Bacek.
Sončen pozdravčič.

Sonček, en lep pozdrav tudi tebi. Jaz sem kresničko letos že videla. In vsako leto se jih razveselim, ker zame nekako pomenijo pravo poletje 🙂
Vidim, da sem polpete delala kar pravilno, le naslednjič bom dodala moko in malo več soli. No, smo dosolili, ni bilo panike, ampak vseeno. Zjutraj sem na trgu dobila od prodajalca še svež peteršilj in sem ga kar veliko dala noter. je dal super okus. Bučke pa mi sploh niso spustile toliko vode. Pravzaprav skoraj nič. Tudi jaz sem dajala kar z žlico, potem pa oblikovala v take podolgovate polpetke.
Sper! Bom kmalu pšonovila in to v večji količini kot danes. Tudi jaz se zahvaljujem Backu za ta enkraten recept.

Hej!

Sama ze leta delam polpetke ali “pljacke” ,kot jim mi pravimo, iz zelenjave in raznih dodatkov. Zame nic novega. Ampak, posluh!!!

Na zadnjem srecanju- –Backinih nisem mogla nehati jesti in se domov sem jih nesla in zamrznila.

Dragi Bacek,ce to preberes, ponosno dvigni bradico, saj zato jo imas,ves!

Sonce rumeno me vsak dan zjutraj pozdravi in kresnicko sem v sadovnjaku tudi ze videla – za lahko noc! :))) Lp Babi

No, pred dvemi dnevi sem se tudi jaz spravila delat polpete po Backino. Ker mi je zmanjkalo ovsenih kosmičev, sem uporabila kar sojine. Bučke so spustile ogromno vode in polpeti so bili zelo “pocasti”, ampak ko so enkrat padli na olje, so se držali skupaj in bili zelo dobri. V bistvu so mi bili hladni celo boljši kot topli!
Babi, a si ti zamrznila že pečene ali surove?

lp

lp, orehek

No, kam pa je šla moja slovnica?
Pred dvemi dnevi – pred dvema dnevoma!!!:o))))))))))

lp

lp, orehek

Tudi jaz sem Backine polpete že parkrat delala – super so!! Tudi mrzli, saj sem jih enkrat, ko mi jih je par ostalo, dala kar na narezek in pošli so takoj, gostje pa so spraševali, kaj vendar je to, da je tako dobro. Kosmiče pa uporabim tiste, ki so pač doma (od ovsenih, pšeničnih, prosenih, sojinih…), z vsemi je dobro. Bacek, bravo in hvala.

Hej! Backine sem zamrznila ze narejene( srecanje). Drugace jih zamrznem tudi se surove.
Ooo, slovnica – se zgodi vsem, ne se “sekirat” !

Lp Babi

Včeraj sem naredila tole:

*BUČE S ČESNOM

3 kg bučnega mesa
2 glavici česna
3 dl jabolčnega kisa
2 dl olja
šop peteršilja
sol
poper

Buče narežemo na kocke. Peteršilj in česen drobno nasekljamo. Vse sestavine dušimo 20 minut. Vroče polnimo v kozarce.

Je hitro narejeno, če ti še kdo pomaga pri pripravi bučk. Res dobro, hladno sem poizkusila danes zjutraj.
Sem pa imela težave s tekočino, ker je je premalo. Zavrela sem še nekaj olja, kisa in vode in s tem dodatno prelila bučke. Kaj mislite, da bi se z bučkami zgodilo, če ne bi bile v tekočini? Po mojih izkušnjah bi se pokvarile, pa nisem želela tvegati. Mislim, da bom ponovila še kakšno rundo. Iz enega kilograma bučnega mesa nastane liter in pol vloženih bučk. Mislim, da jih bomo uporabljali kot prilogo, verjetno jih bom dala tudi na kakšno pico ali pa kot dodatek solati. Precej uporabno.
Lep dan vsem
deka

Hej, Deka!
To se slisi imenitno! Ker nimam predstave, kako to zgleda, oziroma, kako mokro je bilo, ne znam odgovoriti.Ko sem sama v dvomu, dam kar v zamrzovalnik, pa je skrb mimo:))

Zdaj cakam recept( nekaj podobnega kot tvoj) za vlaganje buck. Sem dobila kar precej cisto majcenih in jih bom vlozila cele.

Tvoje sestavine prekuhamo, v tem na hitro povremo bucke in v kozarce.
Bom porocala. Za vedce bucke je pa tvoj nacin krasen. Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close