buče & drugo
Evo me, prvič na tem forumu.
Mogoče vam bodo moja vprašanja smešna, ampak zame niso, ker bi se rada naučila biti boljša gospodinja kot sem trenutno. Torej imam par konkretnih vprašanj, ki med sabo niso povezana:
1) dobila sem dve ogromni buči – dolžine cca 40 – 50 cm, precej debele, pa sploh ne vem, kaj naj konkretno z njimi naredim? Kakšen nasvet, recept? Do sedaj sem imela opravka z malimi bučkami (sem jih ponavadi naribala in naredila kakšno omakico). Aja, še to: ena je temno zelena, druga pa rumena – jih je več vrst? so tudi različnega okusa zaradi druge barve?
2) kar naprej mi ostaja hrana (prevečkrat) pa potem ne vem kaj lahko s tistimi ostanki sploh naredim. Npr. včeraj sem kot prilogo naredila riž, pa mi ga je ostalo za dve porciji – kaj lahko potem s tem presežkom naredim? včasih imam isto težavo s testeninami – kaj narediti npr. z makaroni, ki so ostali? Ali sploh kaj? So naslednji dan še ok (če jih npr. shraniš v hladilniku, pa narediš samo novo omako?)?
3) na balkonu mi zelo uspeva bazilika in jo pridno uporabljam pri kuhi. Ampak jo je preveč. Razmišljam, da bi jo zmrznila, da bi jo lahko uporabljala tudi pozimi. Kakšen je postopek zmrzovanja? Dam v majhne vrečke? Vse skupaj v eno veliko vrečo, pa potem jemljem ven? Kako jo potem zmrznjeno uporabim? Jo dam samo malo prej ven iz zmrzovalnika, da se odtali?
1000 hvala vsakemu, ki se me bo usmilil in mi dal kakšen nasvet, kajti včasih se reš še lovim v kuhinji:))))
Za solato iz riža bi verjetno našla kakšen recept v kakšni kuharici? ali imaš ti kakšnega dobrega?
Kaj pa polpeti? Verjetno moram za polpete še kaj zraven tega mojega riža zamešati? Pomoč prosim!!:)))
Hvala!
Tudi tisti predlogi od tesse so mi všeč!:)) danes bom definitivno nekaj poskusila – ampak verjetno kaj z rižem, ko je že pri roki, da ga ne bom stran vrgla.
Zlate ste!
ce mi ostane riz / samo kuhan/,ga spravim v hladilnik. najlazje je narediti solato. vcasih ga dobi tudi nasa kuza. v njeno kuhano hrano primesam se malo riza. ali pa makaronov..ce ostanejo!?
mogoce bi bilo pa dobro,da bi malo izracunala kolicine-ko kuhas,mislim !? potem ne bi toooliko ostajalo.
je pa,priznam,to tesko. vsaj pri nas se nikoli ne ve tocno,ali bo pravec ali premalo:)) vcasih pridejo domov ze na pol “najedeni”/ostaja/, vcasih se mi pa zdi,da ne bodo /ne marajo prevec/ vsega pojedli…pa jedo in jedo!! :))kadar skuham ravno prav,sem prav srecna. lp petra
Tudi jaz sem večkrat kar v stresu zaradi količin. Moj sin npr. ne mara zelenjave. Naredim je toliko manj-a glej,ravno takrat mu zapaše !!Te bučke s tuno delam pravzaprav zaradi njega. Obožuje tuno…bučka je pa zraven ! 😉 Se mi je pa že zgodilo,da je bilo praženega krompirja preveč.Tega namreč vsi zelo radi jemo. Pozdrav Tana
za riževe polpšete ti točnega recepta žal ne morem povedati. Naredim pa jih takole : k kuhanemu ohlajenemu rižu dodam 1 jajce, malo drobno narezane kuhane zelenjave (korenček, brokoli.. pač po želji), začimbe (origano, bazilika..) in po potrebi 1 – 2 žlici moke, tako da se dobiš maso, ki jo lahko oblikuješ v polpete. Te potem na malo olja ali margarine popečem, lahko jih spečeš tudi v pečici.
Polpete lahko tudi paniraš in ocvreš v olju.
Včasih v maso dodam tudi drobno nariban sir.
Če imaš veliko riža lahko v maso daš tudi 2 jajci.
Riževo solato pa tudi delam kar tako, niti 2X ni enaka. Dodam pa narezane kisle kumarice, koruzu, narezan sir, olive, kapre, tuno iz konzerve,.. potem pa malo majoneze, gorčice ter sol in poper po okusu, pa peteršilj, drobnjak, pač odvisno kaj dam not.
lp, Maja
Pozdravljena,
iz bučk lahko skuhaš kompot ali pa narediš polpetke – recepti so bili že objavljeni. Testenine in riž lahko naslednji dan porabiš tudi za zakuho v kaki zelenjavni juhci ali obari. Za baziliko pa sem tudi jaz se razmišljala, če bi se dala zamrznit, poskusila pa še nisem. Jaz jo namreč obožujem, svežo, suha mi je pa potem čisto brez tapravega vonja in okusa, škoda. Z ostalimi zelišči (peteršilj, drobnjak, timijan) naredim tako,da jih na drobno nasekljam, jih dam v plastične kozarčke, opremim z nalepko in dam v skrinjo. Ko rabim, vzamem z žličko toliko, kot je potrebno in vrnem v skrinjo.
Uspešno kuho in lep dan ti želim.
Forum je zaprt za komentiranje.