bruto plača razlaga
Prosim za razlago, če je bruto plača recimo 1800,00 EUR, delavec je imel dopust 5 dni in en dan je bil praznik.
To se pravi je potem bruto plača malo manj, ker je en dan bil praznik in je ta dan obračunan 80%, dopust pa naj bi bil 100%. To drži?
Ker na moji plačilni listi ni tako, bruto je kar konkretno manjši?
Malico in porevoz pustimo na miru, saj je odvisna od dni prisotnosti.
Nadomestilo za praznik in dopust se obračuna iz povprečja tekočega ali prejšnjega meseca ali pa povprečja preteklega tromesečja, v višini 100%. Odvisno od kolektivne pogodbe.
V večini primerov določajo celo vštevanje vseh dodatkov v bruto plačo (za popoldansko, praznično delo, stimulacije in podobno).
Tudi ne moreš neposredno primerjati končne mesečne bruto plače s prejšnjim mesecem ali meseci, razen če imaš ves čas enak razpored dela.
Tole z bruto placo je ena neumnost, da se izraza na mesecni ravni, saj je realno izracunana na urno postavko in se vsak mesec spreminja.
Zakaj je bruto placa dolocena za mesec, ce je vsak mesec v bistvu drugacna in odvisna od stevila dni v mesecu oziroma od ur?
Veliko manj zmede bi bilo, ce bi jo izrazili v postavki na uro.
Torej, tvoja bruto placa je 1.800€, ce je v mesecu manj delovnih dni, je tvij bruto nizji, ce je vec delovnih dni, je bruto visji.
iDESI ?, 11.09.2025 ob 09:12
Ne, ni 80%. To je bolniška. Osnova za odsotnosti je povprečna plača v preteklem letu (oz. v zadnjih x mesecih, če delavec v preteklem letu ni bil zaposlen).
Ni res, izplačana plača preteklega leta se upošteva pri bolniški, ki je v breme ZZZS, ne pa pri nadomestilu za praznik ali dopust.
kvazi bruto, 11.09.2025 ob 09:22
Tole z bruto placo je ena neumnost, da se izraza na mesecni ravni, saj je realno izracunana na urno postavko in se vsak mesec spreminja.
Zakaj je bruto placa dolocena za mesec, ce je vsak mesec v bistvu drugacna in odvisna od stevila dni v mesecu oziroma od ur?
Veliko manj zmede bi bilo, ce bi jo izrazili v postavki na uro.
Torej, tvoja bruto placa je 1.800€, ce je v mesecu manj delovnih dni, je tvij bruto nizji, ce je vec delovnih dni, je bruto visji.
Marsikje se obračunava po fiksnih urah in tudi dovoljeno je tako. Ne glede na to, ali je 160 ali pa 184 ur v tistem mesecu, je bruto plača enaka.
Pa vprašanje je bilo, kako se ovrednotijo ure praznika ali pa dopusta, torej ure, ko te ni bilo na delovnem mestu iz opravičljivih razlogov.
računovodkinja iz JS, 11.09.2025 ob 09:24
Marsikje se obračunava po fiksnih urah in tudi dovoljeno je tako. Ne glede na to, ali je 160 ali pa 184 ur v tistem mesecu, je bruto plača enaka.
Pa vprašanje je bilo, kako se ovrednotijo ure praznika ali pa dopusta, torej ure, ko te ni bilo na delovnem mestu iz opravičljivih razlogov.
Moja placa ni enaka, je kar lepo odvisna od delovnih dni oziroma ur, ce je 160 ur je precej nizja, kot ce je 176 ur.
Govorim o placi brez malice in prevoza, pri nizjem brutu se pol poznajo tudi nizji dodatki, ki se izplacujejo procentualno.
moja ni, 11.09.2025 ob 14:56
Moja placa ni enaka, je kar lepo odvisna od delovnih dni oziroma ur, ce je 160 ur je precej nizja, kot ce je 176 ur.
Govorim o placi brez malice in prevoza, pri nizjem brutu se pol poznajo tudi nizji dodatki, ki se izplacujejo procentualno.
Ja seveda govorimo o plači BREZ prehrane in prevoza, saj to ni plača.
Dovoljeno je oboje – obračun po fiksnih urah ali pa obračun po dejanskih urah. Ampak to mora biti zapisano v Pogodbi o zaposlitvi in tudi za mesec, ki ima 160 ur, ne sme biti nižja od zapisane plače v pogodbi, pa čeprav je manj ur kot običajno.
Imam vprašanje za računovodkinjo. Delam v JS…ruski turnus. Če na praznik nisem na razporedu ne dobim nadomestila za praznik. Recimo januarja sem oddelal 184 ur kot redno delovni obveznost, medtem ko tisti ki delajo med tednom po 8 ur so oddelali 2×8 ur manj. (1.in 2. Januar) . Tako sem lani na račun praznikov naredil 96ur več kot zaposleni po 8ur. Te ure se ne štejejo kot nadure niti kot višek ur. Odgovor sem dobil da imam pač smolo ker delam v izmenah po 12 ur.?
Racunovodkinja iz JS, 11.09.2025 ob 16:18
Praznik
– če bi na ta dan delal, pa ne delaš zaradi praznika, dobiš izplačano nadomestilo za praznik
– če bi na ta dan delal in tudi dejansko delaš, dobiš plačane te ure po navadni tarifi + dodatek za delo na praznik
– če ta dan po razporedu ne delaš, ne dobiš nič, ker si prost zaradi razporeda.
To je tudi uradni odgovor mojega delodajalca vendar mi ni logičen, ker moram narediti veliko več ur kot tisti kateri delaj 8 urni delovnik.
Sem jim dostavil povezavo do uradnega lista, kjer se odpravlja ta nepravilnost. Sedaj se praskajo po glavi že pol leta in ne vejo kaj narediti.
aha 123, 11.09.2025 ob 16:44
To je tudi uradni odgovor mojega delodajalca vendar mi ni logičen, ker moram narediti veliko več ur kot tisti kateri delaj 8 urni delovnik.
Sem jim dostavil povezavo do uradnega lista, kjer se odpravlja ta nepravilnost. Sedaj se praskajo po glavi že pol leta in ne vejo kaj narediti.
Mogoče se ne praskajo po glavi, ampak boš dobil poračun pri plači za december.
Saj je jasno, za praznike, kadar si po razporedu prost, ti morajo pri plači za december izplačati dodatek za praznik. Ne pa tudi dodatnih ur.
Treba je upoštevati tudi to, da kak praznik pa pride na soboto ali nedeljo, ko zaposleni od ponedeljka do petka ne dobijo nič, pa ker si po razporedu delal, si to dobil.
Recimo 8.2. če si delal, si dobil dodatek za praznik, oni niso dobili nič.
Ja vem da sem dobil dodatek za praznik, ostali so pa bili doma in so dobili plačano. Na koncu meseca sem naredil 8 ur več kot ostali, kateri so bili doma na praznik in so dobili plačano.
Sem govoril z inšpektorjem za delo in mu razložil zadevo. Mi je dal prav in je to v končni fazi siljenja delavca v delo brez plačila, ker moram teh 8 ur (praznik) dodatno oddelati v tekočem mesecu čisto brez plačila.
Pri nas se izgovarjajo, da če meni izplačajo morajo še vsem ostalim v ruskem turnusu in da je zavod že tako v slabem finančnem stanju.
Racunovodkinja iz JS, 11.09.2025 ob 17:39
Saj je jasno, za praznike, kadar si po razporedu prost, ti morajo pri plači za december izplačati dodatek za praznik. Ne pa tudi dodatnih ur.
Treba je upoštevati tudi to, da kak praznik pa pride na soboto ali nedeljo, ko zaposleni od ponedeljka do petka ne dobijo nič, pa ker si po razporedu delal, si to dobil.
Recimo 8.2. če si delal, si dobil dodatek za praznik, oni niso dobili nič.
Ni prav, da sta 2 osebi plačani za praznik, s tem da enemu ni potrebno delati, drugi pa mora. Prepostavka je, da prazniki padejo na delavnik. Pa pustimo ob strani tisti dodatek, za delo na praznik, ki je v primerjavi z urno postavko minoren.
1800 je tam jurja sto. Osnova.imam več bruto in naj si srečen zatakne nekam tako obdavčene pkače. Dvigne jih umetno, šs zner gre še obvezno skoraj pol za f državo s pohlepi. Je zreba še kaj za protokol, pa če še tsko trobijo, da je iz njihovega žepa. Kot tista z Izolo, ko nastanitev le ni plačala iz svojega žeoa še za sinkolna. Sploh pa? Da je financ bivsi Adrijc, ki se danes cveti s poleti. Socialcem in brezposelnim dvigujete nadomestila, bomo pa vsi nehal delati, pol oa vi na vladi iz gospodarstva financirajte ne delo še naprej. Komu bosze pa pol odžrli, Zanzibarju in maldivom morda. Če vam bo uspelo zmolsti zgolj pametno kravo, ki ne bo hotla dati mleka. Oh poroka ja. Ja srecno. Sam ne za to vkado, ki bi rada užicala na racun novih davkov ljudstva..
neeenako, 11.09.2025 ob 17:53
Ni prav, da sta 2 osebi plačani za praznik, s tem da enemu ni potrebno delati, drugi pa mora. Prepostavka je, da prazniki padejo na delavnik. Pa pustimo ob strani tisti dodatek, za delo na praznik, ki je v primerjavi z urno postavko minoren.
Delo na praznik je plačano 100 osnove + 100-130% dodatka.
Torej namesto npr.10€/h je praznik z dodatkom vreden 20-23€/h (10+10do13}.
Forum je zaprt za komentiranje.