Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika brezposelnost in kuhanje

brezposelnost in kuhanje

Ostala sem brez službe in se na novo organizirala. Tudi kar se tiče kuhanja. Zelo pazljivo kupujem v različnih trgovinah (čeprav še nismo tako brez denarja, da bi morala kupovati slabo hrano), načrtujem jedilnike, da je hrana pestra, naštudirala sem nekaj receptov starih slovenskih in tujih jedi itn. Pet nas je, štirje vsejedci in ena vegeterjanka. Po treh mesecih sem ugotovila, da na dan za hrano porabimo 20 eur. To se mi zdi fantastično v primerjavi s prej, ko smo veliko jedli zunaj, večkrat sem kupila kakšnp zamrznjeno zadevo – v glavnem bistveno manj zdravo in vsaj 2x dražje. Če bi imeli še vrt ali kakšne sorodnike na kmetiji, bi bili na konju. Priporočam, da se tudi vi tako organizirate, če vam je kuhanje v veselje in če radi dobro in zdravo jeste. Ampak to je res mogoče samo, če si doma. Ob službi meni ni zneslo pol od tega.

Ja, ni enostavno kuhati vsak dan za toliko ljudi. Jaz si ne predstavljam, da ne bi imela vrta, da bi morala vse kupiti. Na vrtu pridelamo krompir, solato, redič, korenček, zelje, por, paradižnik, peteršilj, vse začimbe… Mogoče vam uspe pridobiti kakšen košček zemlje, da boste tudi doma kaj pridelali. No, še veliko uspešnega kuhanja ti želim in vsekakor kakšno službo v prihodnosti. Doma je veliko dela, denarja pa žal ni.

Kako pa postopati, ko en član zna kuhati in rad kuha, drugi pa ne zna (ker mu nikoli ni bilo treba), oz. zna kuhati samo hitro pripravljeno hrano (ocvrte ribje fileje in podobne predpripravljene jedi – ki so seveda dražje).
Kako človeku dopovedati, da je to
1. zapravljanje denarja
2. da je blazno nezdravo.

Saj bi ves čas jaz kuhala, a se mi zdi neumno podpirati lenobo nekomu še naprej. Po drugi strani pa si mislim – ni mi treba jesti teh E-jev in ostalih strupov, če ima ta oseba čas, da bi se naučila kuhati (je brezposelna, preživljava jo midva z možem), a je enostavno prelena, da bi se potrudila kaj več kot to, da strese juho iz vrečke v vrelo vodo in ocvre že pripravljene ribe.

Kaj svetujete?

Midva imava srečo, da delava doma. Tako imam dovolj časa za kuhinje(sicer moram potem delati še zvečer, včasih ponoči). Apak rada kuham in pečem, hrano kupujemo eko, pri kmetu, tudi žita, tako da kruh pečem doma. Res je dobro, mož in otroci navdušeni, denarja se manj zapravi, kuhanje pomirja (sploh če se kdo drug ukvarja z otroki tačas ali če se sami lepo zaigrajo), pa še združuje, če kaj skupaj delaš (zavitke, kruh itd.).

20 eur za ves dan ali samo za glavni obrok?

Za vse obroke, sem še sama presenečena. Seveda govorim o povprečju. Če jemo ribe, je to seveda bistveno premalo 🙂

Toliko, 20x 30 dni je 600 evrov zmečete za hrano. To je veliko. Da se še hvališ s tem je čudno. Kaj jeste (tipičen zajtrk, malica, kosilo, večerja) in kupujete, ker zapravite zelo veliko?

Meni tudi. Kaj vraga jeste? Ja, vem, da se lahko še za več brez problema, ampak če ni, se da za bistveno manj in dost dobr?

A 600 EUR za 5 ljudi se vam zdi veliko? Saj je samo kruh na dan npr. 2 uer, če ne kupiš ravno najslabšega, kar je več kot 50 eur na mesec. Pa jemo meso vsaj 3x na teden, 1x ribe itn. Pač nanese toliko in meni se zdi ful v redu, ker prej je bilo bistveno več.

Kaj kupujemo?
– Jelenov kruh (temen)
– bio mlečne izdelke iz Hoferja
– od suhomesnatih izdelkov samo pršut, meso večinoma vseh vrst
– sezonsko zelenjavo in sadje
– ne kupujemo raznih sladkih pijač, sadnih jogurtov, sladkarij, čipsov, nutele …

Ne vem, če kupim ribe, je to prbl. 20 eur, če meso, vsaj 10 itn. Pa saj ne moreš pojasti za kosilo 1 perutnice …

Kupuj meso, ki je v akciji npr. Potem te za en obrok za 5 ljudi nikakor ne more prit 10 eur. Razen, če kupuješ pljučno pečenko npr.

Glede mesa sem še najbolj občutljiva. Ga kupujem samo v Leclercu, ker je vednmo tako, kot mora biti, sveže, nemastno itn. Akcije iz Marcatorja in Lidla mi pri mesu nekako ne grejo. Poglej npr. mleto meso v paketku v Mercatorju: po novem gor piše “mesni pripravek” … 🙂

Nisem o tem govorila, ampak za en obrok ne vem, kaj kupiš, če te pride meso 10 eur. To je za 2 eur mesa na osebo.

Mi imamo na razpolago 200€ na mesec, za hrano, obleko…….ampak jemo pa vsak dan, zajtrk, kosilo, večerjo in še sadje in zelenjavo kupim. Pečem tudi kar naprej.

Le kako dobra gospodinja sem potem jaz???

Nauci jo kuhati!
Kupis sestavine, napises recept, natancno in z vsemi mini detajli, pa naj kuha!

No, imam ravno račun pred sabo od ponedeljka, kjer je gor tudi meso. Kupljeno v Šparu v akciji – bedra, 20 kosov, t.j. skoraj 4 kg, cena s popustom 10,49 eur. Ker jih dam na pol, je to 40 kosov mesa, ker sva sicer 2, je to za 20 kosil. Kako ti prideš na 10 eur na en obrok, mi ni jasno.

Glej, ti ne zavidam, ampak bolek verjetno ne kupuješ? Če rabi kdo od vas zdajle npr. nov plašč, boste bolj malo pekli …

Uh, takole vidim, koliko se prišpara, če doma ne kuhaš mesnih stvari.

Npr. meso ja govejo juho, ki mora biti nemastno, ker ga pojemo v celoti: kupiti ga moram 1,3 kg, da je dost, pa zraven recimo pire in špinača.
Bočnik za golaž tudi okrog 1,4 kg, da potgem ostzane še za kakšno polivko čez testenine naslednji dan. Od kure jemo samo perutnice ali zrezke, in tudi fileji pridejo okrog 10 eur. Perutnice so seveda cenejše, pa svinjski zrezki tudi, goveji pa že ne več. Ne vem, saj to je povpšrečje, ampak raje imam, da je meso manjkrat, pa takrat dovolj in kolikor toliko kvalitetno. Tega galofaxa je itak že preveč …

Zdaj ga pa že serješ. Ja, koliko zrezkov iz piščančjega fileja pa vsak poje?
Sicer mi je vseeno, samo potem pač ne paziš, kaj in kako kupuješ. Jaz kupim, ko je v akciji, dam zmrznit in potem uporabljam. Pa v normalnih količinah, seveda.

Hm, zgoraj si napisala, da je meso vsaj 3x na teden + 1x ribe. A to je manjkrat?

Hm, zgoraj si napisala, da je meso vsaj 3x na teden + 1x ribe. A to je manjkrat?[/quote]

To je hudo pod slovenskim povprečjem.
Piščanćjih zrezkov pa 1kg, ki stane od 8-11 EUR, kakor kdaj in od ktere firme …

Brez besed…

Ko šparamo, kuham povprečno kosilo za euro in manj na osebo.
Ko jemo kolikor toliko normalno, je kosilo euro in pol na osebo.
Ko jemo zdravo, je kosilo vsaj 2-3€ na osebo.

Ja, vem, je zelje zdravo in poceni, ampak sori, če ga kako leto ješ vsak dan, se ti zagabi in ga potem kako leto videt nočeš.
Za 3 odrasle porabim 400€ za hrano, pa če bi lahko več, bi še več, vsaj na račun sadja, zelenjave in rib, pa tudi na račun boljšega mesa in mesnih in mlečnih izdelkov (beri bolj domače).

200€ za eno osebo? Dve? Pet?
Pečeš kar naprej, ker pečeš kruh.
Najmanj polovico stvari dobiš iz vrta (tvojega ali sorodnikovega), polovico RK paket, kak košček mesa pa kupiš ali ne…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close