Brazilija-Bolivija-Peru
Pozdravljena Nataša!
Verjetno se me še spomniš, sem ti prodala knjigo LP Brazilija. da vprašam kako sta se imeli. Midva sva šla potem v Ameriko in pa Mehika, bilo je super. ker pa naju še vedno mami tale Brazilija, verjetno potujeva konec septembra za mesec in pol. Torej…
Vsaka informacija bi bila dobrodošla, kam se splača iti, ali se splača vzeti notranje lete. vidve sta verjetno potovali z busi, če se še spomnim. Skratka, ko boš imela kaj časa bi ti bila hvaležna, če mi kaj napišeš. Hvala ti in lep dan ti želim!
Ola!
Ja v Brazilijo se res splaca potovat (ceprav je povsod po svetu lepo)…je nekaj posebnega, nekaj je v zraku, kar se sploh ne da opisat ! :))) Zase vem, da ce bom se kaj potovala grem spet nazaj! Torej grem pomoje kar kmal nazaj 🙂
Meni je bila zelo vsec glasba, ki je vsepovsod – na ulicah, lokalih, busih, povsod se malo plese, miga, ploska,(samba, forro)…ljudje prijazni, zelo radi govorijo s tabo, ceprav jim stokrat poves, da ne znas portugalsko :), narava je cudovita (plaze + trekingi v naravnih parkih), mesta so prelepa (Rio, Salvador, …) in imas sto stvari za pocet, za videti,…ma ne vem kaj naj se recem, tam zivljenje utripa, kar smeji se ti samo od sebe ! :)))
Glede varnosti ne take panike kot ljudje govorijo. Moras sicer paziti, imeti pri sebi res le nekaj denarja (zvecer in ponoci), paziti moras na ruzak cez dan, lih ne puscas ga kje samega,kar je normalno… midve sva si na spodnje dele oblek in perila nasile zepke in tam imele denar in bancne kartice (Visa elektron je fajn), potovali sva z busom (so udobni in zelo varni), okradejo te pa lahko kot drugje povsod. Je res dosti kriminala, tako da v kaksne dele mesta ni dobro zahajat, pa ponoci raje taxi vzet, nama se je se celo med karnevalom zdelo dokaj varno…ne smes izstopat, po zdravi pameti…kot vedno!
Je pa v primerjavi z Bolivijo res precej drazja. Bolivija je res noro poceni!!!!! In prelepa – zlasti narava. Ljudje pa so bolj zaprti kot v Braziliji. Ce gres v dzunglo se bolj splaca v Boliviji, ker je parkrat ceneje, priporocam pa zlasti pampe (podobno kot Pantanal a tudi ceneje, vec vidis )
lahko me kaj konkretnega vprasas, ker je veliko za povedat 🙂
Natasa
O Martina!
Ja glede hrane v Peruju je tkole…hrana na ulici – razni zepki z mesom, sirom, mali kosi pice,itd. – stanejo recimo 60 sit, da se ze kar precej najes na ulici ali “hitri hrani” te pride okol 100 -200 sit. Ce jes v finih restavracijah je seveda drazje. V Limi je tezje najti lokalne restavracije, drugje v manjsih mestih ali hribovskih vasicah pa jih je polno! Najveckrat se je piscanca, pomfri, malo solate in coca-colo – to dobis za 250 sit, malo ceneje ali malo drazje…, pa razne sorte riza, pecenih rib,..ma vse je ful poceni! take restavracije so sicer zelo preproste a je hrana okusna, tudi zastrupile se nikoli nisva… V Cuscu jej na trznici San Pedro – velika trznica z res poceni hrano (razni meniji za 70 sit), slastnimi frapeji (70 sit) iz najrazlicnejsega sadja, … Cel Peru je tudi poln tort – kos je 70 sit :)))) – za sladkosnedce pravi raj 🙂 Ce si sam kuhas, te lahko se drazje pride.
kaj mi je najbolj ostalo v spominu? Cerro Azul (plaza), Cusco (trznica), Arequipa (noro lep samostan)…itka pa vsak vse po svoje dozivi …Titicaca…waaaa
Natasa
Ne vem katera drzava te zdaj zanima…sva sli pa nekako takole: Salvador (karneval), nacionalni park blizu Lencoisa (Bahia), po obali do Ria, Sao Paolo, Foz, cez Paragvaj v Bolivijo, Santa Cruz, Sucre, Potosi, Uyuni, La Paz, Rurranbaca, Titicaca in otoki, Cusco, Arequipa, pa po obali do Lime.
Na kratko :))))
Kdaj si bil ti? Kje? Je kr noro tam dol ane :))))
Natasa
No, midva sva šla, sicer pred leti, iz Ria do slapov Iguasu, Pantanal, Manaos, z ladjo do Belema, Salvador, Chapada (to je verjetno tisti narodni park, kjer sta bili tudi vidve), Rio in nazaj domov.
Ja, res je krasna Brazilija. Problem so samo ogromne razdalje. Se pravi, da sta se vozili z avtobusi, kajne?
lp
bv
:)))) ja res je!
Ogromne razdalje… tudi 30 ur sva bili enkrat na avtobusu 🙂 Nekateri popotniki so se le drzali za glavo, nama pa to ni bil prevelik problem…to je cas, ko sva se lahko nekako spocili, kaj prebrali, naredili plan, cas, ko ves, da nicesar ne mores pocet in le razmisljas, malo klepetas, premisljujes kaj si ze vse dozivel (ker sproti za to kdaj sploh ni casa).
So pa avtobusi udobni, kar je res velika prednost! V Boliviji imas ze pocasi dovolj skakanja cez luknje 🙂
Chapada Diamantina…res prelep park kajne? Ne mores verjeti da to obstaja! Ziveli sva v mali vasici sredi parka, vzdusje tako da ne mores oditi…
Kako je na severu?
Natasa
Hm, ja, res je. Razdalje so ogromne. Poleg tega je med obalo in amazonijo ter Pantanalom gorovje oz. hribovje, kot neprehodna ovira. Do tam ne moreš drugače, kot z letali. Šele v zadnjem času se je začel razvoj, ko so našli velike zaloge rude.
Tako da je edina možna povezava med deli Brazilije letalo – tako zaradi ovir kot zaradi razdalj. Zato tudi je Brazilija tako raznolika.
Chapada – tisto kar si videla – kot bi nekdo iz velikanskega kotla po tleh polil talino.
Pantanal – neskončno močvrije, veliko kot četrtina Evrope – flora in favna, tako bogata da redkkje vidiš tako
Na koncu pa Amazonija (zame osebno eno največjih razočaranj od vseh mojih poti) neskončna reka, uničena, redko poseljena, ampak kamor pogledaš, se vidi rezultat človekovih del (v slabem).
Obala – žurerska, nevarna, ples Capoeira in črnci z ogromnimi radii na ramenih. Po drugi strani pa velikanske limuzine in zaprte zabave.
lp
bv
Forum je zaprt za komentiranje.