Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika božični piskotki

božični piskotki

bom pa kar jaz odprla to temo ker bo treba kaj kmalu zač. peči za miklavza… dobri recepti javite se

hvala vsem

mihana

Kaj je dekleta? Ne bomo nič pekle za praznike, tudi sama bi želela kakšen dober recept za piškote.

Hej, deklici, ne strasita:)))

Bo prislo, bo! Je sicer ze veliko napisanega;sicer pod rznimi imeni.

Bomo poiskali tudi stare linke in jih osvezili. Prav?!

Pozdravcek Babi

Te sem delala lani:
100 g suhih marelic
125 g zmletih mandljev
naribano lupino pol pomaranče ali mandarine
amaretto
vanilijev sladkor ali 1/2 stroka (notranjost)
50 g rjavega sladkorja
250 g moke
cimet, muškatni orešček, kardamom (vse noževa konica)
ščepec koriandra
125 g masla
200 g medu
3 žlice pecilnega praška

temna čokolada za obliv

Marelice sesekljamo, prelijemo z amarettom (ali kakšnim sladkim likerjem)-približno 0.3 dcl in pustiš, da se marelice prepojijo z likerjem. Zmešamo jih z začimbami, moko, mandlji pecilnim in pomarančno lupino.
Posebe segreješ maslo, med in sladkor (na počasnem ognju), ko je vse tekoče, daodaš prejšnji masi. Testo pustiš počivat kakšne 2 uri.
Oblikuješ piškotke (pol cm debelo testo) krogce, srčke… pečeš na 170 stopinj 8-10 minut. Ko so hladni jih preliješ s temno čokoladno glazuro (jedilna čo9kolada z malo masla ali smetane stopljena nad paro). Delala sem tudi bajadere, čokoladno rolado, rafaellote… Če kakšno zanima lahko napišem recept, ampak ti… ni besed

Jaz sem pa slišala, da imajo v slavni trgovini Pekarne Vrnihka (Brnčičeva, Črnuče) poseben čokoladni obliv za piškote, ki se topi šele pri 45 stC. Sedaj se spomnim, da mi je prodajalka to ponujala, ko sem kupovala jedilno čokolado, vendar je nisem dobro poslušala. Mislila sem, da je to temperatura za taljenje, v resnici pa pomeni, da se čokolada ne topi pred 45 stC. Si predstavljate: nič spacanih piškotov v škatli, zlepljenih enega na drugega na krožniku, ne v topli sobi ne na poletni terasi :-)))

Edina pomanjkljivost: pakiranje 5 kg. Cena super: za vse skupaj 3.800 SIT.

Punce, organizirajte kakšno žlahto, prijateljice, sodelavke, sosede. Če se zmenijo recimo 3 ali 4 skupaj, je čisto ok.

Drugače moram povedati, da je tista jedilna čokolada, ki sem jo zadnjič kupila tam, enkratna. Lepo se topi, gladko tekoča je in tako gladkega preliva še nisem imela nikoli prej… Kot na torti iz slaščičarne:-)) Pakiranje 2,5 kg stane 2.500 SIT. Rezanje oz. lomljenje je sicer malo nerodno, a gre. Jedilne čokolade po jurja za kg iz supermaketa se niti stopijo ne, ampak prej zlepijo v cmok.

Teme o piškotih se šele začenjajo… Glede na to, da ne skačejo na vrh, jih bomo ta mesec odpirale stalno na novo, če nas kaj poznam :-))) Jaz sem v fazi listanja in priprave seznama.
LP Mimi

Hej!

Miele…to je to…letos na seznamu 1. recept.

Vse te zacimbe so meni pisane na kozo. Mandeljni in marelice in marelicni liker, njami. Dodala bom pa se malo ingverja ( recimo v pol mase), ker brez njega skoraj ne morem.

Lep vecer…pri nas sam deeeez! Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close