Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika božična marmelada??

božična marmelada??

Za tista drobna darilca za bljižnje želim skuhati kakšno fino marmelado, na primer iz jabolk ali pomaranč.
Zelo bom hvaležna za kakšen dober, preprosti in hiter recept.
Sem pa zahtevna a ne?

Hvala in lp.

Jabolka nareži na manjše koščke, daj v posodo, dodaj sladkor (lahko želirni), limonin sok, ko boš malo pokuhala lahko po želji dodaš tiste rumene rozine (a se jim reče sultanine mogoče?) – prej jih malo namočiš v rum. Ker pa v tem času paše cimet bi ga jaz kar malo dodala (paličico, katero po kuhanju odstaniš). Razmerje jabolk in sladkorja je pri meni bolj “od oka” – po okusu no. Na 1 kg jaboljk npr pol kg sladkorja (to je pri nas že maksimum).

Druga varianta upoštevaje sadje, ki je na razpolago pa je bananina marmelada – mislim da sem recept že pisala na formu, poglej z iskalnikom (vpiši bananin džem). Če ti ne bo našlo povej (nastavi čas iskanja za dve leti nazaj).

No, jaz sem kupila želin in gor je čisto enostaven recept za pomarančno marmelado. Pomaranče stisneš, kuhaš z želinom, dodaš sladkor in je enkratna. Sem jo uporabila tudi v Sacher torti namesto marelične.

Ja, seveda pomarančno sem tudi že delala po enostavnem receptu (no je bil bolj džem s košči kot marmelada). Zdaj je res sezona, dobra ideja.

Jaz sem za Miklavževa darilca naredila marmelado oz. džem – zelo hitro in enostavno. Naredila sem papajev džem z ananasom (razmerje sadja in sladkorja piše na kupljenem želirnem sladkorju), dodala sem nalistane mandlje in nasekljane neslane pistacije (količina po občutku). Marmelado sem delala prvič in vem, da ne zadnjič, ker je res zelo preprosto in hitro.

Marmelado sem dala v lončke s pokrovom z navojem, čez pokrov pa sem s špago privezala rdeče blago.

Je vredno poizkusiti.

Lepe praznike,
Tina

Kaj pa če bi poskusila skuhati marelično marmelado iz suhih marelic. Najprej jih narežeš, nato namočiš npr. v mareličnem ali pomarančnem soku. Skuhaš z malo cimeta in enim vanilijim strokom. Malo pred koncem kuhanja pa dodaš še malo ruma.

Lep pozdrav
Andreja

Jaz sem v božično marmelado preimenovala kar t.i. “beraško marmelado” iz knjige Čari marmelad. Napolnila sem jo v majhne kozarčke, pokrila z božičnim papirnatim servietom in povezala z rafijo. Zraven sem z rafijo privezala na ekopapirju sprintan recept.

BOŽIČNA MARMELADA (v originalu Beraška marmelada)

100 gr. rozin
100 gr. orehov
100 gr. lešnikov
100 gr. mandljev
1,35 kg jabolk za 1 kg očiščenih
750 gr. sladkorja
4 dl vode
cimetova skorja
Rozine poparimo z vročo vodo da se napnejo. Oreške grobo sesekljamo z velikim nožem (mandlje prej olupimo). Jabolka olupimo in narežemo na kockice. Vodo in sladkor zavremo in kuhamo do 114 C (v mrzli vodi se kapljica sladkorja oblikuje v mehko kroglico.) Dodamo na kocke narezana jabolka in cimetovo skorjo. Ko ponovno zavre kuhamo 5 minut, vmes ves čas mešamo. Nato dodamo še nasekljane oreške in rozine, počakamo da ponovno zavre in kuhamo še 5 minut (mešamo). Potem marmelado odstavimo z ognja, posnamemo pene in še enkrat premešamo. Odstranimo cimet in čimbolj vroče napolnimo v sterilizirane in vroče kozarčke.
Marmelada je najboljša na pražencu, kot dodatek jogurtu, skuti in ovsenim kosmičem za zajtrk.

Ni ravno za na kruh mazat, na šmorn pa res odlično paše.

lp, tinca

Sama sem ravno danes razdelila darilca – pomarančno marmelado. Delala sem jo po receptu in dodala tudi dve grenivki – zato marmelada malo greni, tako da tega ne bom več naredila. Drugače se mi zdi pa kar komplicirana, vse tisto lupljenje, odstranejvanje bele kožice in pasiranje. Upam da obdarovanci znajo cenit ves moj trud.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close