Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Boste čipirali mačke?

Boste čipirali mačke?

Odgovor na objavo uporabnika
monovka, 21.08.2025 ob 12:19

In zakaj ne?, 21.08.2025 ob 12:05

Imamo 8 letnega izključno notranjega mačka, ki je redno cepljen po programu in že od svojega tretjega meseca čipiran.

Če imaš žival, prevzemi odgovornost.

Najprej naj mi zagotovijo, da čip mački ne bo “po nesrečnem naključju” zlezel v kako žilo ali vitalen organ, da ne izloča kakih kemikalij, da zagotovo ne škodi na noben način, potem se morda lahko začnemo pogovarjati.

Čemu pa čipiranje, če je mačka v stoprocentno nadzorovanem okolju, nima stika s tujimi mačkami in nima do nje nihče dostopa?

Ko bo vse to neizpodbitno jasno, bomo pa videli dalje.

Katera odgovornost še?

Si že za kakršen koli poseg v življenju (sem šteje tudi zobna zalivka), zdravilo ki si ga pojedla v življenju, imela zagotovilo da bo vse v redu in ne bo posledic?

Kako vraga ti sploh kdajkoli zapustiš svoje stanovanje, saj nimaš zagotovila, da te ne bo “po nekem čudnem naključju” povozil avtobus, da ti ne bo  padel meteorit na glavo, da te ne bo nekdo napadel in ubil?

In zakaj čipirat izključno notranje mačke? Mi zato, ker nikoli ne veš kdaj se lahko zgodi da kdo pozabi kaj zapret, da jo kaj prestraši in uide. Če je čipirana imam vsaj malo upanja da pride nazaj do nas.

Če ni čipiran, pač velja, da nima lastnika. Zdaj pa po želji.

Nikakor ne razumem, zakaj psi morajo biti čipirani, mačkam pa ni treba. Še manj pa razumem, zakaj mačke lahko serjejo povsod, za psi pa je treba pobirati. Pa tudi tega ne, zakaj psi ne smejo biti spuščeni, da ne bodo lovili divjadi, mačke pa lahko pobijajo ptiče za zabavo brez težav.

Nedolgo nazaj ste srali, da je čipiranje predrago in zato ne boste, zdaj pa serjete, da jim bo čip šel v žile. Lepo vas prosim, no. Samo odgovornosti nočete. In če je en čip predrag za vas, potem vaša mačka v nobenem primeru ne bo videla veterinarja, ker ta je šele drag.

Anonimno 9713, 21.08.2025 ob 12:00

In zakaj čipiranje. Halo! Pred leti sem imela 18 mačk. Vsaka muca je imela mlade in se jih je kar nagnetlo pri hrani. Mačke so bile pridne. Polovile so vse miši in kar nekaj vrabcev. Nekaj sem jih razdala, ostale pa so kar izginile. Ena po ena. Verjetno so jih pobrale lisice in kragulji. Nobena ni ležala povožena ali crknjena. Samo ni jih bilo. Ostale so samo mačke, ki pa so bile vedno manj plodne. Trenutno se jih po kmetiji sprehaja 2-3. Malo so pri nas, malo pri sosedih in sosedovi malo tu, malo tam. Kaj jih bomo dali čipirati in čez 2 mes, ko jih ne bo več, kaj pa potem? Ali naj še mlade utopimo? Tega pri nas ne delamo. Jih je veselje gledati, ko so mali in se igrajo, ti rečejo “mau”, jaz pa pravim: mau si dobiv, mau maš pa na njiv.

Golazen neodgovorna. Večina tega foruma je totalnih neodgovornih psihopatskih socialcev. In to se razmnožuje…..starševski čvek. Sociopati totalni. Neodgovorna golazen.

Na podeželju bodo raje potamanili par tisoč mačk, kakor da bi jih čipirali. Poznam kmetije, ki imajo tudi po 10 mačk ali več.  Bo dren v mačjih nebesih.

spet se spravljaš na socialce.

ne vedo kje bi nam še vzeli denar, pa so zdaj to pogruntal. Rajši dam v klobase psa kot da jim plačam čipiranje.

nočna izmena, 21.08.2025 ob 19:54

ne vedo kje bi nam še vzeli denar, pa so zdaj to pogruntal. Rajši dam v klobase psa kot da jim plačam čipiranje.

Zastojn je ti pezde. In ne izrabljaj tega spet kot izgovor da mučiš in zlorabljaš šibkejše od sebe in drkaš ob tem. Pezde bolano v glavo. Psa ti je predrago čipirat? Pol si ga ne moreš privoščit pezde socialkarsko nesposobno neodgovorno. Kaj kurac imaš žival če ti dol visi za njo? Zato da se lahko znašaš nad njo a ne pezdetek malokurčni. Pokveka. Potomc razmnoževanja med familjo spet.

In zakaj ne?, 21.08.2025 ob 13:33

Si že za kakršen koli poseg v življenju (sem šteje tudi zobna zalivka), zdravilo ki si ga pojedla v življenju, imela zagotovilo da bo vse v redu in ne bo posledic?

Kako vraga ti sploh kdajkoli zapustiš svoje stanovanje, saj nimaš zagotovila, da te ne bo “po nekem čudnem naključju” povozil avtobus, da ti ne bo  padel meteorit na glavo, da te ne bo nekdo napadel in ubil?

In zakaj čipirat izključno notranje mačke? Mi zato, ker nikoli ne veš kdaj se lahko zgodi da kdo pozabi kaj zapret, da jo kaj prestraši in uide. Če je čipirana imam vsaj malo upanja da pride nazaj do nas.

Rahlo ne razumem tvoje primerjave. Za vsak poseg na meni podpišem soglasje in predhodno dobim od zdravnika vse zahtevane informacije, tudi o rizikih. Ja, tudi pri zobozdravniku. In pa predvsem za poseg NA MENI!
Vsekakor mi pa nihče ne bo vstavljal čipa, verjemi. Lahko ga tebi, če soglašaš.

Moram ponoviti? KO dobim zagotovilo, da ne bo škodovalo, sicer odklonim. Prav? Sem tudi pripravljena plačati tistih 600€ kazni, pa je zelo malo verjetno, da bi jo morala.

Moja mačka je pa v popolnoma varovanem okolju, ni možnosti, da kam odide, se izgubi in podobno. Ni je. Ok? Razen, če bomo imeli rušilni potres, pa še tedaj bo se gotovo zadrževala blizu mene, garantiram.

Za moje pojme o živalih se jih naj pusti v naravnem stanju. Me kar zaboli, kadar vidim krave s tistimi kovinskimi značkami na ušesih, tudi rezanje repov pudljem se mi zdi svinjarija, da o žigosanju konjev in podobno ne govorim.

Ti seveda s tvojimi mačkami ravnaj po tvoji presoji.  Nikjer nikogar ne skušam kritizirati, če se odloči drugače, kot jaz. Ti pa to počneš. Zakaj?

Zame in moj življenjski slog ne trati tvojega časa. Zase me ni bilo še nikoli strah ničesar. Zelo sem pa občutljiva, če bi karkoli ogrožalo moje drage in meni zaupane živali, ki se ne morejo same odločati.

Stavim, da si nobena žival ne želi nenaravnih posegov v svoje telo. Kaj ti misliš, kaj bi rekle o čipiranju, če bi nam znale povedati?

Nasa je bila cipirana pred 3 ali 4 leti ker je zahtevano za selitev v EU. Iz istega razloga je tudi cepljena. Drugace je ne bi dala cipirati.

Naša je bla kpl. pregledana, homogenizirana, sterilizirana. Cepljena je po papirjih in tudi čipirana že pred 4im letm. To zadnje pa zato, ker če jo kdo vzame ali pa se useje, imamo možnost dobit jo nazaj. Je notranje zunanja, mix z maine coonom in morda “tržno zanimiva”. Čip je bil takrat le 4eur v sklopu celotnega pregleda. Cela bagatala, ki bo morda ob izgubi mijavkarice morda nekoč še koristna.

Mislim da je že. Tako mini kapsulo stisnejo za vrat. Sploh je ne najdeš. Če se muc potepa, ga poskenirajo in spet lahko zaprede objet v domačem naročju.

monovka, 21.08.2025 ob 20:30

Rahlo ne razumem tvoje primerjave. Za vsak poseg na meni podpišem soglasje in predhodno dobim od zdravnika vse zahtevane informacije, tudi o rizikih. Ja, tudi pri zobozdravniku. In pa predvsem za poseg NA MENI!
Vsekakor mi pa nihče ne bo vstavljal čipa, verjemi. Lahko ga tebi, če soglašaš.

Moram ponoviti? KO dobim zagotovilo, da ne bo škodovalo, sicer odklonim. Prav? Sem tudi pripravljena plačati tistih 600€ kazni, pa je zelo malo verjetno, da bi jo morala.

Moja mačka je pa v popolnoma varovanem okolju, ni možnosti, da kam odide, se izgubi in podobno. Ni je. Ok? Razen, če bomo imeli rušilni potres, pa še tedaj bo se gotovo zadrževala blizu mene, garantiram.

Za moje pojme o živalih se jih naj pusti v naravnem stanju. Me kar zaboli, kadar vidim krave s tistimi kovinskimi značkami na ušesih, tudi rezanje repov pudljem se mi zdi svinjarija, da o žigosanju konjev in podobno ne govorim.

Ti seveda s tvojimi mačkami ravnaj po tvoji presoji.  Nikjer nikogar ne skušam kritizirati, če se odloči drugače, kot jaz. Ti pa to počneš. Zakaj?

Zame in moj življenjski slog ne trati tvojega časa. Zase me ni bilo še nikoli strah ničesar. Zelo sem pa občutljiva, če bi karkoli ogrožalo moje drage in meni zaupane živali, ki se ne morejo same odločati.

Stavim, da si nobena žival ne želi nenaravnih posegov v svoje telo. Kaj ti misliš, kaj bi rekle o čipiranju, če bi nam znale povedati?

To je za riževo zrno drobna stvar. Bolje ko da z ovratnico cinglja okol. Ja sem proti rezanju jajc, repov in bohvečesa.  Mi smo eno mucko imeli sterilizirano, ker se je nekaj zgodilo. Ne prej, ne po. Pri mačku abomsolutno proti, saj ni Dunajski deček 😉

Mene pa zanima, kako boste tisti, ki mačk ne boste čipirali, le-te peljali k veterinarju, ko/če bo to potrebno.

Ali jih pač ne boste in boste gledali, kako vam crkavajo pred očmi?

Jaz imam moje tri čipirane.  Za vsak slučaj, če kakšen pobegne, morda bo imel srečo in  ga bo kdo našel in nesel k veterinarju, da me najdejo. So pa notranji, stari 8, 6 in 2 leti.

Če bi imela mačko, bi jo čipirala. Ker, če nimaš denarja za čipiranje, potem ga tudi sicer nimaš za veterinarja in živali ne bi smel imeti.

napak ne bom popravljal pa lekotriral ker nimam časa, boste že zakapirali, če niste glih debili.
Prebral sem prispevek, ki govori o čipiranju z naslovom ali boste čipirali mačke. Vsaj nekaj ljudi je prišlo k pameti in zadevo razume, pohvalim tudi stalno daisy cuter čeprav jo večkrat zmerjam s frigidno.

To čiširanje je zraslo na zelniku norih bab iz društev, ki sploh ne razumejo problema in situacije v slo, poznam eno debelo bajso iz enega društva , ki o tem nori že 20 let, ki NIKOLI ni bila na terenu in sploh ne ve kako zadeve levfajo v reali. Pač nora debela ogabna prasica brez kančka pameti v lobanji.

Te norice prasice so sedaj zakuhale zadevo do te mere, DA BODO NA KMETIH RAJE POBILI 10 TISOČ MAČK, kot da bi jih čipirali. TO JE TAM TAKA MENTALITETA. Punujaš jim zastonj sterlizacijo, vse od a do ž, ker se ti pač smilijo muce,PA TEGA NE SPREJMEJO KER REČEJO, DA JE TO PROTI NARAVI IN DA MAČKO RAJE UBIJEJO, KOT DA JO STELIZIRAJO,KER POTEM TUDI PRAVIJO NE BO LOVILA MIŠI.

pernata vlada, kurba kurbir in ostala blesava sodrga, ki je to uzakonila nima pojma o teh rečeh. To so neki teoretiki ala luka mesec, ki nima dneva delovne dobe v realnem sketorju in je vse življenje pirklopljen na državni cizk, hodi okrog ciganov in laže in zavaja.

drugo, ljudje nočejo čipirat mačk, KER NOČEJO NAD SABO KONTROLO DRŽAVE. TAKOJ KO ČIPIRAŠ MAČKO SI V REGISTRU IN KDO TI LAHKO GARANTIRA DA SE ENKRAT NAD TABO NE BO ZAČELA IZŽIVLJATI DRŽAVA, ČE ne zaradi drugega zato,ker bodo rabili denar, ker država je propadla pa te bodo pofukali Bom vprašal drugače, če bi vam en 20 let nazaj dejal, da se bo v slovenii dogajalo to, kar se je med kovidom, BI MU VERJELI.
dalje, kaj bodo sedaj te nore društvene kurvetine skakale po njicah pa lovile mačke, ki so več ali manj podivjane, saj neznacu mačka pač ne gre. mačewk rabi leto dve 5 let da se človeka povsem navadi. saj tisti, ki imamo mačke vemo zakaj se gre in o čem govorim. in stroške teh zadev bo morala plačati občina. pa smo pri tistemu županu in prit istih zavetiščih, ki zaradi stroškov že danes pobijajo mačke in pse. imam jaz vse dokate spravljene sem človek dokaza pa ne rekla kazala ampak ČITABE. Še o juraski imam vse spravljeno, ko se je kregala z unim kriminalcem iz dolensjke
bodi dovolj, razlogov proti čipiranju je še e kup za finale pa ZAKON JE ŽE SEDAJ DOVOLJ DOBER, LE INPKECIJE MORAJO ZAČETI DELOVATI Z EMPTIJO DO ŽIVALI IN ODLOČNO,ne pa da jebejo tistega, ki je mučenje živali prijavil
korupcija kriminal mafija da smrdi do neba in še čez je v tej drekolandiji.

IN NIHČE VEČ OD DOBRIH LJUDI SI ZARADI ZAKONA NE BO VEČ UPAL POMAGATI NOBENI TRPEČI MUCI, SAJ BO S TEM IMEL SAMO STROŠKE IN PROBLEME. VEČ KOT 5 ŽIVALI PO ZAKONU SPLOH NE SMEŠ IMET. NOBEN VEČ NE BO POSVAJAL MUC, TO JE NAREDILA NORA PERNATA VLADA.

jebem pas mater pernatemu kurbirju, 22.08.2025 ob 14:36

IN NIHČE VEČ OD DOBRIH LJUDI SI ZARADI ZAKONA NE BO VEČ UPAL POMAGATI NOBENI TRPEČI MUCI, SAJ BO S TEM IMEL SAMO STROŠKE IN PROBLEME. VEČ KOT 5 ŽIVALI PO ZAKONU SPLOH NE SMEŠ IMET. NOBEN VEČ NE BO POSVAJAL MUC, TO JE NAREDILA NORA PERNATA VLADA.

Zakaj točno si ne bi upala pomagat mačkam? Enako kot do sedaj bo šla mačka v zavetišče, če bo imela čip, se bo vrnila k lastnikom, če ne, se jo bo veterinarsko oskrbelo in ali vrnilo na lokacijo ali pa zadržalo v zavetišču. Popolnoma enako kot sedaj.

sam vprašam, 22.08.2025 ob 10:31

Mene pa zanima, kako boste tisti, ki mačk ne boste čipirali, le-te peljali k veterinarju, ko/če bo to potrebno.

Ali jih pač ne boste in boste gledali, kako vam crkavajo pred očmi?

K veterinarju pelješ žival prvenstveno zato, da ji pomaga v primeru zdravstvenih zapletov. Ne bi rekla, da gre veterinar najprej preverjat čip, če ima kartoteko tvoje mačke z vsemi podatki in je mačkin stalni veterinar.

Ja, če bo me moral po službeni dolžnosti opomniti k čipiranju, bova tam na licu mesta urejala. Torej bo me prijavil in bom plačala kazen, če ne bom pristala na čipiranje. Vsekakor bo pa opravil svojo veterinarsko intervencijo, zaradi katere sem mojo mačko tja prinesla.

Imaš pa nenavadno logiko o ravnanju z živaljo. Od kod ti to?

Domača, 22.08.2025 ob 01:11

To je za riževo zrno drobna stvar. Bolje ko da z ovratnico cinglja okol. Ja sem proti rezanju jajc, repov in bohvečesa.  Mi smo eno mucko imeli sterilizirano, ker se je nekaj zgodilo. Ne prej, ne po. Pri mačku abomsolutno proti, saj ni Dunajski deček 😉

Tudi za pol riževega zrna mačko moti. Si kdaj opazovalo mačko, kako jo moti vsaka počez postavljena dlaka? Kako ne prenese na sebi ničesar in se nervozno praska, kjer jo karkoli iritira?
Očitno nisi.

Ti si pa daj kar cel trdi disk vgradit, saj te ne bo motil.

monovka

22.08.2025 ob 17:39

K veterinarju pelješ žival prvenstveno zato, da ji pomaga v primeru zdravstvenih zapletov. Ne bi rekla, da gre veterinar najprej preverjat čip, če ima kartoteko tvoje mačke z vsemi podatki in je mačkin stalni veterinar.

Ja, če bo me moral po službeni dolžnosti opomniti k čipiranju, bova tam na licu mesta urejala. Torej bo me prijavil in bom plačala kazen, če ne bom pristala na čipiranje. Vsekakor bo pa opravil svojo veterinarsko intervencijo, zaradi katere sem mojo mačko tja prinesla.

____

Nenavadno logiko imam in od kod mi to?

Ko boš tja pripeljala žival, bo veterinar seveda opravil, kar bo potrebno. Bo pa preveril tudi čip oziroma bo že iz kartoteke (v kolikor boš šla k veterinarju, kjer ima kartoteko) videl, da mačka ni čipirana. Enako veterinarji preverjajo tudi čipe pri psih.

Če boš nečipirano mačko prinesla do l. 2027, te bo opomnil na čipiranje. Če boš na čipiranje pristala, boš plačala nekaj manj kot 3 eur za čipiranje, potni list in vpis v register. Če ne boš, se pred l. 2027 ne bo zgodilo nič.

Če boš mačko prinesla kasneje, si v prekršku in te je veterinar dolžan prijaviti. Zadevo nato prevzame inšpekcija. V najboljšem primeru te lahko oglobijo plus boš morala po odločbi v določenem času mačko čipirati (okoli 35 eur po trenutni polni ceni brez subvencije). Če tega ne boš naredila, lahko sledi odvzem mačke, namestitev le-te v zavetišče in nadaljnji postopki.

Čist simpl, kako pa tvoja logika dela, pa ne vem.

Mačka324, 22.08.2025 ob 18:01

Tudi za pol riževega zrna mačko moti. Si kdaj opazovalo mačko, kako jo moti vsaka počez postavljena dlaka? Kako ne prenese na sebi ničesar in se nervozno praska, kjer jo karkoli iritira?
Očitno nisi.

Ti si pa daj kar cel trdi disk vgradit, saj te ne bo motil.

Prva od mojih mačk je bila čipirana l. 2002, se pravi 23 let nazaj. Kasneje pa tudi vse ostale. Nobena zaradi tega ni imela/nima težav, niti jih čipi ne motijo. Prav tako ne vem za nobeno mačko prijateljev ali znancev, ki bi imele težave, o katerih sanjaš (ali bolje rečeno lažeš oziroma zlonamerno širiš antipropagando).

Za Mačka324, če ne bo citiralo

sam vprašam, 22.08.2025 ob 18:17

monovka

22.08.2025 ob 17:39

____

Nenavadno logiko imam in od kod mi to?

Ko boš tja pripeljala žival, bo veterinar seveda opravil, kar bo potrebno. Bo pa preveril tudi čip oziroma bo že iz kartoteke (v kolikor boš šla k veterinarju, kjer ima kartoteko) videl, da mačka ni čipirana. Enako veterinarji preverjajo tudi čipe pri psih.

Če boš nečipirano mačko prinesla do l. 2027, te bo opomnil na čipiranje. Če boš na čipiranje pristala, boš plačala nekaj manj kot 3 eur za čipiranje, potni list in vpis v register. Če ne boš, se pred l. 2027 ne bo zgodilo nič.

Če boš mačko prinesla kasneje, si v prekršku in te je veterinar dolžan prijaviti. Zadevo nato prevzame inšpekcija. V najboljšem primeru te lahko oglobijo plus boš morala po odločbi v določenem času mačko čipirati (okoli 35 eur po trenutni polni ceni brez subvencije). Če tega ne boš naredila, lahko sledi odvzem mačke, namestitev le-te v zavetišče in nadaljnji postopki.

Čist simpl, kako pa tvoja logika dela, pa ne vem.

A se moram ponavljati? Mačka ima svojo kartoteko, kopijo imam tudi jaz. Vsako leto nekajkrat se z mano pelje čez mejo, vse štima. Na čipu ni zabeležen noben podatek, ki ga ne bi bilo tudi v kartoteki. Čip je povsem odveč.
Če me bo moral prijaviti, je to njegova dolžnost, nimam nič proti. Bom tudi plačala globo, če bo treba, ni panike.

Odvzeli meni mačko? Zagotavljam, da ne.

Kaj pravzaprav tebe tako krčevito sili k čipiranju?

Mene popolnoma nič ne sili, tudi tebe ne silim, odgovorila sem na tvoj post. Niti ne bom jaz odvzela ali ne odvzela mačke, povedala sem ti samo, kako se bo nečipirane mačke tretiralo. Kot nikogaršnje. Veterinar te bo verjetno opomnil tudi na to, da morda potni list več ne bo veljaven oziroma imaš lahko težave na meji ob povratku, če bodo preverjali potni list (če je žival čipirana, imaš tudi to zaznamko oziroma nalepko v potnem listu).

Domača

22.08.2025 ob 01:07

Mislim da je že. Tako mini kapsulo stisnejo za vrat. Sploh je ne najdeš. Če se muc potepa, ga poskenirajo in spet lahko zaprede objet v domačem naročju.

Čip se vstavi pod kožo, običajno na levi strani vratu oziroma med lopatici (malo za vratom).

“Kapsula”, ki se stisne za vrat pa je sredstvo proti zajedavcem.

Če je vaša mačka čipirana, ste dobili EU potni list, kjer je tudi nalepka s številko mikročipa in vpisali so vas tudi kot lastnika.

Glede na opis vseeno preverite ali je mačka dejansko čipirana ali je samo dobila antiparazitik.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close