boli glava – hrana vzrok?
Ja, nekatera zivila lahko povzrocijo napad migrenskega glavobola – mislim, da so to tipicno nekateri siri, rdece vino, prav lahko da tudi drobovina (je v povezavi z enim od nevrotransmiterjev, ampak bi morala pogledat, preden napisem kaksno kozlarijo).
Bolecina v zelodcu je pa bolj povezana z nacinom priprave – prevec preprazena cebula, premalo narezani ali preveliki koscki za dobro zgrist.
Bom zvecer ali jutri pogledala v ucene knjige in napisala kaj vec (ali pa Zala, ki je v biokemicnem pogledu frisnejsa od mene..:))
pozdravcek,
proxima
🙂 Proxima, ko sem opravila izpit sme bila pač čisto “noter” v biokemiji, in vseh tistih nevrotransmiterjih (se mi je že rahlo mešalo od vsega)…je pač tako, da se spoznanja na naravoslovnih področjih zelo hitro spreminjajo, ker pač odkrivajo vedno nove in nove stvari!
Za to povezavo med migrenskim glavobolom in drobovino, rdečim vinom in siri res nisem vedela in se mi zdi zelo zanimivo….bom laho zdaj malo domače opozorila,če bo kaj takega 🙂 Sama drobovine ne jem, je nikoli nisem in je tudi ne bom, ker mi dobesedno smrdi…ne morem se otrest tistega značilnega vonja drobovine, ki me res odbija! Rdeče vino v kombinaciji z dobrimi siri in oreščki – to pa ja!! :))) Pa še glava me skoraj nikoli ne boli….na srečo!
Je pa ravno zadnjič ati pripovedoval po enem od svojih kolegov, ki mu je povedal, da odkar doma pijejo več VODE, so mu večinoma izginili glavoboli….brala sem tudi, da pomaga tudi jabolko (zaradi acetilsalicilne kisline, ki je drugače tudi sestavina aspirina), ampak seveda to velja verjetno le za lažje, prehodne glavobole, nikakor pa ne za kakšne hujše, migrenske…..
Je treba kar pazit, kaj damo v usta, a ne?! sama prisegam na lahko hrano, večinoma mediteransko, zadnje čase (še posebej po vrnitvi s potovanja) pa vedno bolj pogrešam in navijam za arabske jedi – naslednji teden, ko bom že v LJ, si bom naredila falafel s tahini omako in fatoush solato….Mmmm…bi šla kar nazaj v deželo pravljic iz 1001 noči 🙂
LP, zala
Bravo Zala :)) sem vedela, da se bos kaj oglasila..:))
Aminokislina, ki naj bi bila povezana s sprozenjem migrene, je triptamin (kot prekurzor serotonina); mogoce ga je v jetrih veliko, ampak med ostalimi sprozilci navajajo tudi cebulo..:)) Sicer pa merckmanual omenja, da je vloga sprozilcev migrenskih napadov iz hrane mogoce precenjena.
Saj ves, kako je, znanost gre naprej, mnogi ucbeniki pa se vedno prepisujejo stare stvari drug od drugega..
:))
lp,
proxima
Forum je zaprt za komentiranje.