bolgarija
Najbrž misliš Varno.
Jaz bila na Zlatih peskih – Golden Sands lansko leto.
Kopiram moje poročilo od lani:
Letovali smo v hotelu Mak na Zlatih peskih. Celotno letovišče je dolgo okoli 6 km in ima prekrasno mivkasto plažo, ki je idealna za otroke. Popoldne se sicer naredi malo več valov, vendar to ne moti, ker ima skoraj vsak hotel svoj bazen. Vstopnine na hotelske bazene ni, tako da si lahko izbereš res tistega, ki ti je všeč. Po celo dožini letovišča vozi vlakec, ki je izredno poceni(120 sit), tako da razdalje niso problem.
Za otroke je poskrbljeno enkratno.Na vsakem koraku je otroško igrišče, na bazenih tobogani in tobogančki, voda je prijetna za kopanje.
Poleg tega je ogromno plačljivih zadev – skakanje na ponjavah,avtomobilčki, mini golf, jahanje bika, vodni avtomobilčki, napihljivi gradovi z drčami, skratka še in še za zabavo naših otrok. Cene so sprejemljive, odvisno pač od atrakcije. V 18 km oddaljeni Varni je krasen otroški zabaviščni park, kjer so cene smešno nizke(1 LEV – 120 sit) za vsako atrakcijo. Jaz sem svojo hčerko v 14 dneh tja peljala 2x in se ni mogla naveličati.
Vsi so zelo prijazni, oblačila za otroke so izredno poceni, saj so turškega izvora. Kupila sem za osemletno hčerko 7 jesenskih majic in 3 hlače za 12.000 sit.
V hotelu sva imeli samo zajtrk, saj je v vseh lokalih hrana izredno poceni in okusna, izbire pa je res ogromno. Drugo leto bova najbrž vseeno vzeli polpenzion , saj je večerja že ob šestih.
Vsem priporočam ta letoviški kraj, saj ni ene zadeve, zaradi katere bi se pritožila.
HOTELI:
Predno sem vplačala aranžma, sem na Internetu vse ‘prešnofala’ , tako da sem izbrala hotel, ki je ustrezal mojih željam.
Celo letovišče je zgrajeno v terasah z veliko zelenja.
Hoteli v prvi vrsti so najdražji in najlepši, ne pa vedno najboljša izbira, saj je hrup s promenade.
Naš hotel v drugi vrsti je bil prenovljen lansko leto in je bil res lep , brez kakršnegakoli zapleta. Bil je tudi zelo hitro razprodan, tako da so naši gostje želeli za drugo leto več kapacitet. Do morja je bilo 3 minute.
V tretji vrsti je nekaj hotelov prenovljenih, v glavnem pa ne in so res revščina.
Brez klime bi mi težko zdržali.
VODA:
V hotelskih bazenih in bazenih na obali je sladka voda, med 24 in 27 stopinj. Vstop je zastonj, računajo ležalnike in marele.
Morje je toplo okoli 26 stopinj , popoldne so valovi in je za malčke malo manj ugodno, dopoldne pa je enkratno. Kadar so valovi, nanese tudi morske trave, vendar mene niso motile, saj so blizu tuši, da se spereš.
Marele in ležalnike računajo, vendar sem si jaz tam kupila za 900 sit lušno marelo, ležali smo na armaflexu in je bilo super.
LOKALI:
Lokalov je res ogromno in možnosti za prehranjevanje neskončno – od domače do italijanske, skandinavse, ruske hrane. Cene so res ugodne, porcije kar velike, lastniki se kar tepejo za goste.Veliko je tudi stojnic s kebabi in hotdogi.
ZABAVA:
Skoraj vsak hotel ima svojo živo muziko, na obali se v lokalih vsak večer odvija drugačen program, skratka za mlade in stare veliko zabave.
En večer ima agencija organiziran Bolgarski večer v lepem ambientu sredi gozda (Kolibite se imenuje), kjer se je bolgarsko hrano in je 4 ure programa – folklora, variete, klovni, artisti – res vredno ogleda.
IZLETI:
VARNA – delfinarij, akvarij, živalski vrt, planetarij , velik otroški park z veliko atrakcijami ; zgodovinske zadeve za odrasle – katedrala, galerije, muzeji
BALCHIK – botanični vrt z dvorcem, eksotični živalski vrt , kjer se lahko slikaš z zeleno iguano v naročju
NESEBAR – krasno staro mesto na otočku, povezano z nasipom
LJUDJE IN DEŽELA – celodnevni izlet, ki je sestavljen iz ogleda mesta SHUMEN, kosila na bolgarski domačiji s programom domačinov, obisk kobilarne z jahanjem konjev, ogled POBITIH KAMNOV- kamenega gozda
Zelo priporočam, tja grem spet čez 14 dni.
Pravkar sem se vrnila iz Bolgarije, vendar sem bila nekoliko južneje od Varne, na Sončni obali. Situacija je sicer podobna, vendar je nekoliko manj gneče. Ljudje so zelo prijazni in ustrežljivi, zelo radi se pogovarjajo s tujci in jih spoznavajo. Tudi sama sem spoznala kar nekaj zelo zanimivih Bolgarcev, ki so mi povedali najbolj sočne stvari o Bolgariji in jih od turističnih agentov ne zveš. Razkazali so mi obalni del Bolgarije iz drugačne perspektive.
Hrana je resnično dobra, zato se ti ne splača jemati pol penziona v hotelu, ker si s tem samo časovno obremenjen. Na plaži je polno stojnic, ki ponujajo celo vrsto hitrih jedi, s katerimi si lahko potešiš lakoto. Zelo priporočam pečen krompir z zelenjavno prilogo in palačinke s čokolado.
Restavracij je res ogromno in vsi se kar prerivajo med seboj, da bi privabili čim več gostov. Ko se sprehajaš po promenadi, slišiš iz vsake restavracije drugačno glasbo, ki jo igrajo v živo. Vse polno pa je tudi diskotek, ki pa ravno tako niso slabe. Sama ne sodim več med najstnike, vendar mi je vseeno zelo pasalo se malo sprostiti tudi na takšen način.
Od turistov je zelo veliko Srbov, nad čimer Bolgari seveda niso najbolj navdušeni, dosti je tudi Nemcev. Le-ti prihajajo kar s celimi družinami. Srečala sem tudi Luksemburžane, Irce, Dance.
Splača pa si ogledati tudi kakšen koncert lokalnih skupin. Sama sem imela to priložnost, pa ti povem, da je bilo nepozabno.
Sama nimam slabih izkušenj in tudi v naši skupini ne. Glede kraje mislim. V počitniških kompleksih ni veliko kraj, čim greš ven pa je takoj problem – posebej tako opevani poceni avtobus. Raje smo dali kak tolar več za taksi, ki je tudi poceni.
Se je pa ” legalna ” kraja zgodila v uradni menjalnici. V Nessebarju je v precej menjalnicah zamenjan vrstni red nakupnega in prodajnega tečaja in je nekaj revežev menjalo 1 euro za malo več kot 1lev. Ko podpišeš in ti denar dajo je pa prepozno – velja tvoj podpis, da si se strinjal. Zato bodite pozorni.
Mi smo bili v treh menjalnicah na Zlatih peskih pa ni bilo teh zavajanj.
Na plaži je vedno nekdo ostal na suhem, čeprav sem videla, da nekateri tega ne počno. To je pač odvisno od posameznika. Mojo kolegico so okradli v Simonovem zalivu…….
Sefa nismo najeli oz smo ga pa je moj predragi nekaj zamočil in ga pri probi nismo več mogli odpret, na recepcijo ga je bilo pa sram iti. Pssst……………..
Kar se varnosti tiče, jaz nisem imela prav nobenih težav, niti na plaži, niti na avtobusu, kaj šele v hotelu. Res je, da sva s kolegico imeli dokumente in večji denar zaklenjen v kovčkih v hotelu, na plažo sva nosili le majhne vsote za sproti, vendar sva to pustili v torbah pod senčniki, ko sva odšli v vodo. Okoli naju so vedno bili ljudje in prav nikoli ni čisto nič zmanjkalo. Zvečer sva v mesto odšli z eno majhno torbico okoli vratu, kjer sva imeli denar in fotoaparat, pa se tudi nikoli ni nič zgodilo. Nihče ni niti poskusil. Mogoče gre zgolj za srečo, ne vem, vendar nisem dobila vtisa, da bi kdo imel prav poseben namen, izzivali pa tudi nisva.
V Bolgariji sem bil v začetku septembra. Bilo je super, ker sem imel precej aktivne počitnice. Vsak dan sem hodil na izlete in šel za tri dni v Romunijo po poteh grofa drakule. Kdor ima rad poležavanje na plaži in kopanje, mu Bolgarije in Romunije izven glavne sezone ne priporočam, saj vseskozi piha in so precej veliki valovi..
Forum je zaprt za komentiranje.