Bojler prevec greje
Sem se spomnil primera, ki sem ga pred leti reševal pri starših. Bojler enkrat grel na polno drugič normalno.
Problem je bil v grelcu v kombinaciji z izvedbo ničenja v inštalaciji. (nični in ozemljitveni vodnik sta vezana skupaj).
Fazni vodnik je šel direktno na grelec nični vodnik je pa šel preko termostata na grelec. Je delalo normalno dokler ni začel “prebijati” grelec. Takrat je faza iz grelca preko vode prišla direktno na ohišje in ker je bilo izvedeno ničenje je šlo na nični vodnik in tokokrog je bil sklenjen mimo termostata.
Priporočam izklop bojlerja iz vtičnice oz. varovalke in naj zadevo preveri električar. Zna biti nevarno vse skupaj.
Verjamem, da zna biti nevarno, ampak tako hitro pa spet verjetno ne? Marsikdo tega, da greje preveč sploh ne opazi. Redko pa se sliši, da bi komu kaj razneslo. Recimo, če je šel termostat grelo verjetno sploh ne bi, ne pa preveč in prišlo kar tako meni nič tebi nič do eksplozije? Zgoraj iz drugega foruma prilepljeno – kvečejmu lahko poči cev od pritiska. Jaz sem imela nekaj let nazaj problem z bojlerjem v kopalnici – vrela voda, kapljalo iz ventila, kadilo se iz ventila oz niti ne vem iz kje. Ampak razneslo ni nič. Še tuširala sem pod takim bojlerjem, direktno nad banjo je bil. In ves čas prižgan. No brala pa sem tudi, da bi cevi morale biti tople, vroče, preden bi se sploh kaj zgodilo.
Še nekaj sem se spomnila, brala sem ravno na tem forumu se mi zdi, ko je ena pisala, da je zaradi bojlerja zamakalo v kleti, torej čisto drug prostor. Ali je lahko tudi kontra? Da pritisk v bojler prihaja od drugje? Dobro v tem primeru gre za gretje. Je verjetno problem v bojlerju. Ampak, slišiš marsikaj, kaj je pa res, je pa vprašanje. Se pravi, bojler greje preveč, ampak se je gretje ustavilo? Kaj pa tisto, ko je nekdo svetoval na počasi nastavi na 3 in bo videla kaj bo in, če bo lučka ugasnila ali ne. Istočasno pa napiše naj ugasne bojler. To oboje pač ne gre in jaz to vidim kot norčevanje in ne pomoč.
Bojlerji – kopalniški imajo ventil, kjer se sprosti pritisk, se pa zgodi, da je ta ventil pokvarjen – prerjavet, pa tega nihče nikoli ne opazi, dokler ni prepozno. Zato se ob menjavi bojlerja vedno menj a tudi ventil.
Včasih so imeli bojlerji dva termostata + ventil – torej trikratno varovanje – novejši pa imajo samo še en termostat +ventil.
Kuhinjski bojlerji pa varnostnega ventila nimajo in ga tudi ne rabijo, zaradi drugačne izvedbe odvoda vode.
Bojlerji – kopalniški imajo ventil, kjer se sprosti pritisk, se pa zgodi, da je ta ventil pokvarjen – prerjavet, pa tega nihče nikoli ne opazi, dokler ni prepozno. Zato se ob menjavi bojlerja vedno menj a tudi ventil.
Včasih so imeli bojlerji dva termostata + ventil – torej trikratno varovanje – novejši pa imajo samo še en termostat +ventil.
Kuhinjski bojlerji pa varnostnega ventila nimajo in ga tudi ne rabijo, zaradi drugačne izvedbe odvoda vode.
[/quote]
Pri mojem bojlerju, ko je šel termostat, je kapljalo iz varnostnega ventila. Ampak vseeno sem dobila verjetno zelo pameten nasvet, da naj bojler ugasnem in ne uporabljam, ker bi lahko naredilo bum.
Odgovarjam še zgoraj: verjetno teh pripetljajev ni tako veliko ravno zato, ker ubogamo pametne nasvete in bojler ugasnemo. Pa vedeti moraš, da to tudi ni taka okvara, ki bi se pripetila vsakemu bojlerju, življenjsko dobo imajo pa z malo sreče zelo dolgo.
Pri mojem bojlerju, ko je šel termostat, je kapljalo iz varnostnega ventila. Ampak vseeno sem dobila verjetno zelo pameten nasvet, da naj bojler ugasnem in ne uporabljam, ker bi lahko naredilo bum.
Odgovarjam še zgoraj: verjetno teh pripetljajev ni tako veliko ravno zato, ker ubogamo pametne nasvete in bojler ugasnemo. Pa vedeti moraš, da to tudi ni taka okvara, ki bi se pripetila vsakemu bojlerju, življenjsko dobo imajo pa z malo sreče zelo dolgo.
[/quote]
Ne, ne zato, ker ugssnete. Povej mi, koliko je takih, ki sploh ne opazijo, da se kaj pregreva? Pomoje več kot pa takih, ki ugasnejo. Preberi si zgoraj pripeto temo. Tudi, če je termostat bo kvečejmu počila cev, da pa nekaj raznese dobesedno, je pa še daleč pomoje. Po moje mora biti tudi cev pri bojlerju zelo vroča predno kaj raznese. Mislim, da je kar nekaj “predznakov” preden naredi bum on ne samo ENKRAT bolj vroča voda kot običajno. Ne vem np, predvidevam.
Če je govora o kopalnici, potem zaradi prevelikega segrevanja nič ne kaplja, lahko samo raznese.
Kaplja pa pri bojlerju v kuhinji, ker je drugačen tip bojlerja. Tam ne more eksplodirat.
Imaš pokvarjen termostat, ki ga je potrebno zamenjati. Do takrat pa imej bojler ugasnjen.
[/quote]
Vsak bojler bi naj imel montiran varnostni ventil.
A ti ga nimaš ob bojlerju varnostnega ventila ?
Ne, ne zato, ker ugssnete. Povej mi, koliko je takih, ki sploh ne opazijo, da se kaj pregreva? Pomoje več kot pa takih, ki ugasnejo. Preberi si zgoraj pripeto temo. Tudi, če je termostat bo kvečejmu počila cev, da pa nekaj raznese dobesedno, je pa še daleč pomoje. Po moje mora biti tudi cev pri bojlerju zelo vroča predno kaj raznese. Mislim, da je kar nekaj “predznakov” preden naredi bum on ne samo ENKRAT bolj vroča voda kot običajno. Ne vem np, predvidevam.
[/quote]
Daj za hec v google razneslo bojler, boš presenečena.
Razneslo bojler, razbilo okno kopalnice in poškodovalo tri vozila …
Daj za hec v google razneslo bojler, boš presenečena.
Razneslo bojler, razbilo okno kopalnice in poškodovalo tri vozila …
[/quote]
Ja, sem prebrala in slišala, za dva taka dogodka v Sloveniji. To so morali imeti res hujše okvare.
Vsi taki dogodki so nepredvidljivi. Tudi, če je vse ok ti lahko kaj raznese. Pa saj beremo – razneslo mobitel, pa celo mobitel, ki ni bil priklopljen na polnjenje skuril ženski rit, ko ga je imela v žepu.
Jaz v našem bloku samo čakam kdaj se bo kaj vžgalo. Električna napeljava stara toliko kot bloki, nikoli nič pregledano, sanirano. Bloki pa stari 100 let. No, ne vem, ampak tukaj je vsaj 60 let nazaj živela še mamina teta. Fasada od kar stojijo bloki bila prenovljena enkrat par let nazaj in to je vse.
bojler je posoda-tlačna – z grelem vode cca2kw. za regulacijo koliko bo voda topla je vgrajen temostat. le ta je sestavljen iz merilne sonde in stikala. z nastavitvijo okroglega gumba nastavite kdaj temostat izklopi grelec. Po navadi sta termostata dva in sicer delovni ter Varnostni, vse v eni enoti in sicer zato da če delovni zataji varnostni izklopi. v kolikor je kaj narobe s termostatom obstaja nevarnost pregrevanja oz vretja vode ter sproščanja pare od tu dalje se ustvarja tlak, ki lahko raznese posodo, da se to ne zgodi je potrebno na HLADNO stran dovoda vode vgraditi VARNOSTNI ventil, ki pri cca 6-8 bar sprosti tlak preko odprtine in začne kapljati v prostor, če le tega nimate, lahko pri cca 8bar kolikor zdrži posoda bojlerja, vse skupaj raznese- fizika-termodinamika-energija plina
zakaj bojler greje preveč? Ker je morda nekdo napačno nasadil gumb, prislino zavrtel gumb preko meje, kar bi imelo za posledico da si nastavitve niso več na pravih mestih, najverjetneje pa je, da je obloga kamna IZOLIRALA sondo, in mora grelec ZAGRETI BOLJ, da sonda/termostat čuti NORMALNO temperaturo npr 70 st CELZIJA, dejansko je pa notri že 90 stopinj.
torej kako testirati kaj je narobe, če se ne spoznate, moj predlog je da IZKLOPITE in počakate na usposobljeno osebo!
To je res.
Treba je še povedati, da ima vsak bojler dva termostata.
Tistega nastavljivega in zaščitnega, ki je kot neka bimetalna varovalka, ki izklopi grelec, če pride do pregrevanja vode.
Da bojler raznese, morajo tri stvari biti narobe.
Zatajiti morata oba termostata in manjkati mora varnostni ventil.
Hm, ventil seveda je, ampak nismo nic posebej vgrajevali. Ventil je ze na sami cevi za hladno vodo. Kot jaz to vidim ni to ventil za zapirati in odpirati vodo (tako kot recimo pri wc-ju oziroma kotlicku ali pri pipi) ampak je, ne znam razloziti, od cevi za hladno vodo se ena taka cevcica kjer je odprtina navzdol, na zgornji strani oziroma iz strani pa kot en rdec pokrovcek. Pravijo, da se skozi to odprtinico lahko tudi sprazni voda iz bojlerja. Je to ta varnostni ventil? To imamo.
Ja tisti okrogli gumb za nastavitev temperature je bil ves cas, kot sem ze napisala na crticah med 3 in 4. 4 je najvisja. Jaz sem potem dala na med 2 in 3. Kako je sploh prav? Ne pise nic stopinj, nobenih stevilk ni.
Danes sem se tusirala normalno, vse ok, voda v bojlerju se ohlaja, kazalka je zdaj tako kot ponavadi malo cez sredino. Se pa ni se nic grelo – lucka se se ni nic vklopila, seveda ker sem zmanjsala temperaturo. Ce je pokvarjen termostat, lucka sploh ne bo vec posvetila in ne bo vec grelo? Oziroma bo zacelo greti, ko bo prislo pod temperaturo katera je zdaj nastavljena, ker je nizja? In bo spet slo do konca?
Sem se pa spomnila, da se je enkrat to ze zgodilo, ko smo porabili vso toplo vodo in se je potem ogrelo do konca oziroma skoraj do konca. Ampak se do zdaj ni ponovilo. Vecinoma pa nikoli ne uporabljamo zelo vroce vode. In ocitno takrat, ko jo, potem nabije do konca?
Žaljivi uporabniki foruma, 30.04.2021 ob 10:43
Še nekaj sem se spomnila, brala sem ravno na tem forumu se mi zdi, ko je ena pisala, da je zaradi bojlerja zamakalo v kleti, torej čisto drug prostor. Ali je lahko tudi kontra? Da pritisk v bojler prihaja od drugje? Dobro v tem primeru gre za gretje. Je verjetno problem v bojlerju. Ampak, slišiš marsikaj, kaj je pa res, je pa vprašanje. Se pravi, bojler greje preveč, ampak se je gretje ustavilo? Kaj pa tisto, ko je nekdo svetoval na počasi nastavi na 3 in bo videla kaj bo in, če bo lučka ugasnila ali ne. Istočasno pa napiše naj ugasne bojler. To oboje pač ne gre in jaz to vidim kot norčevanje in ne pomoč.
jaz tudi, 21.06.2021 ob 14:43
Mene pa nekaj zanima. Če bojler ni nastavljen na najvišjo možnost ali lahko tudi zavre voda, če predolgo greje? Recimo, da greje do konca. Ali greje v tem primeru do nastavljene temperature ali do vretja?
zavre, če je termostat pokvarjen!
Forum je zaprt za komentiranje.