Najdi forum

boj s stenicami

Kako se borite s stenicami na potovanjih?

Prebral sem, da je potrebno paziti, da je postelja odmaknjena od stene in da je dobro podstaviti olje v posodici pod noge postelje.
Kako preprečiti, da jih ne prenesemo domov? Je sesanje prtljage dovolj?

Hvala za odgovore!
Mihael

Pozdravljen!
Mene so do sedaj že dvakrat popikale stenice. Enkrat na Tajskem, drugič pa v severni Španiji. Ni nevarno, je pa zelo neprijetno ker srbi kot vrag. In to več dni, in nič ne pomaga. Prenos najbolje preprečiš tako, da imaš prtljago (nahrbtnik, kovček…) impregnirano s sprejem proti stenicam (poglej na http://www.nobite.com – pošljejo tudi v Slo po pošti). Pomaga tudi, če vsa oblačila opereš in nato posušiš v sušilcu. Sesanje nič ne pomaga, ravno tako ne olje, ker so stenice v vzmetnici. Jih pa ni težko opaziti, dvigneš vzmetnico iz postelje, odmakneš rjuho in vidiš male temne živalce in njihove iztrebke.
Evo to je to kar jaz vem o stenicah.
LP.

Sesanje definitivno ne uniči stenic.

Stenice niso nadloga le v manj urejenih prenočiščih, ampak imajo z njimi probleme tudi v večjih in čistih hotelih po vsem svetu. Zakaj?

Stenice so zahrbtna zadeva. Ko človek prespi nekje, kjer so naseljene stenice, se le-te naselijo v njegova oblačila, zlezejo v nahrbtnik in se potuhnejo. Večinoma ugotovimo, da imamo nezaželjene goste šele kakšen dan ali dva po tem, ko smo jih dejansko dobili.
To ugotovimo po “pikih”, ki so podobni komarjevim, le, da sta pri stenicah vedno 2 “pika” zelo blizu skupaj.

Kaj narediti, ko ugotovimo, da s seboj prenašamo stenice?
Vso prtljago, ki jo imamo, NUJNO!!! operemo v pralnem stroju, na minimalno 60 stopinj, bolje več. Nikakor pa ne manj. Operemo res vse kar imamo. Tudi oblačila v katera smo olečeni. za tisti čas si sposodimo oblačila od koga drugega ali pa kupimo nova. pazimo, da naša oblačila ne pridejo v stik s temi novimi oblačili.

Vse kar se ne da oprati v pralnem stroju, položimo v črno vrečko za smeti, nepredušno zavežemo in postavimo za en ali dva dni na vroče sonce (bolj je vroče, boljše je).

Kaj pa preventiva?
Ko pridemo v neko prenočišče (hotel, hostel, gorska koča …) najprej preverimo ležišče in okolico. Dvignemo jogi, snamemo prevleko, pogledamo povsod, če so na jogiju kakšne črne pike. Če so, je to znak, da tam prebivajo stenice. Pogledamo tudi okolico ležišča – stene, lesene dele, ležišče nad našim (stenice lahko tudi padajo iz zgornjega jogija na našega). Če so črne pike, luknjice in podobno, so tam definitivno stenice. Na tako ležišče se ne vležemo, prosimo za zamenjavo, ali še bolje: poiščemo drug kraj za prenočevanje. Nahrbtnikov nikoli ne dajemo na posteljo, tudi če jih damo na tla, jih damo v polivinilasto vrečko.

Zdravo!

sem govoril z znancem glede tega pred kratkim.. Prišel je iz NYC in jih je tam fasal v kovček in prinesel domov. Nemogoče se jih je znebiti doma, prej izdahneš.

lp,

Pozdravljeni,

Našo družino so pogrizle stenice in sem preko spleta našla pasti za stenice ki jih lahko nosiš s seboj na potovanja. Z tem smo preprečili prenos možnih bolezni in epidemijo. 🙂

http://www.prologika.si/

LP, Tanja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close