BOB
Hej!
Ko sva z mozem vcasih hotela vse zivo na vrtu, sva sadila tudi bob.
Tak mlad, ko se nima debele in trde lupinice, je najboljsi.
Enkrat sva ga pustila predolgo na stebelcih in sva potem lupinico tudi lupila; zamudno delo.
Svetovala bi ti, da ga cez noc namocis, ceprav je se mlad ( mogoce zamrznjenega ni treba – skuhas ga lahko v ekonomu). Ko ga skuhas do mehkega, naredis lahko razne jedi, podobno kot fizol:
razne pretlacene juhe, minestre ( bolj ali manj kremne in goste)
lahko je v kombinaciji z drugo zelenjavo – petersilj, cebula, gomolj zelene, paradiznik, krompir, por
omake ala srbski pasulj
bob s testeninami ( omaka s cebulo in korenicjem, dodas pardiznikovo mezgo, vmesas kuhan bob in polijes po testeninah)
Vse zgoraj nasteto je dobro tudi s prekajenim mesom, ki se kuha zraven.
zabeljen bob – na olju preprazis malo slanine ( prsut ) in z njo zabelis topel bob
ali zabelis z na maslu poprazenimi drobtinicami
v solati
– primesamo mu svezo papriko in paradiznik, olje kis – nekaj casa naj stoji v hladilniku, da se prepoji
pase tudi z na tanko narezanim porom, kuhanimi jajcki in drobnjakom
meni je vsec, ce dam cesen, drobnjak, zelen petersilj, malo skute, razemsane s kislo smetano
Mogoce ti bo kaj od nastetega vsec:)) Lep pozdrav Babi
He, punce, sem vedela, da boste kaj pogruntale. Krasne ste!
Pa sem še sama nekja pogruntala:
– skuhala sme ga v ekonomu, že včeraj
– olupila, saj se mi so lupinice zdele še vedno gumjaste (pa še izgovor za gledanje TV-ja sem imela :))
– danes sem ga vrgla v multipraktih, dodala pol kg mletega mesa, veliko čebule, česan, timijana in tri jajca, enkaj riževih kosmičev in malo ovsenih
– oblikovala polpete in jih nameravam ocvreti na olju
Kre pa je tega za deset neumnih, bom ocvrte zamrznila in jih po potrebi odtajala v mikrovalovki.
Masa diši dobro, upam, da bo tudi pečeno tako dišalo 🙂
Hvala za vse nasvete in lep dan vam želim. Pri nas spet sneži, zimskega rajanja še ni konec 🙂
Lp,
Aleksandra
jaz ga pa delam tako in mi je tako pripravljen tudi najboljši.
zvečer ga namočim, drudi dan popoldne ali zvečer olupim(nekuhanega), nato ga tako olupljenega dam v posodo in vode toliko,da ga pokrije (posolim). Kuham toliko časa da se bob v vodi spremeni v pire, odstavim ga še malo potlačim z tlačilko za pire in ulijem v manjše posodice (lahko tudi v kak lep keramičen pekač) da je 2 cm visko bob. Potem se ohladi in se strdi. Z nožičem režem kocke 3×3 cm (pustim v pekaču). v manjši posodici segrejem 2-3 žlice olja v to vsujem 1 žličko rdeče mlete paprike in to prelijem čez bob. Ješ ohlajeno več dni. Ko to enkrat naredite ga ne boste več pripravljale na drugi način. lp
Forum je zaprt za komentiranje.