bo madžarščina kmalu drugi jezik v Slo?
Za časa AvstroOgrske se je govorilo Avstrijsko, Slovensko, Madžarsko, Hrvaško,…
Čudno da nikogar ne moti, ko ljudje vsakodnevno uporabljajo samo še angleške tujke. Pa nimam proti angleščini nič, ker je lep jezik, mi je pa čudno da eni že prav cele stavke mešajo med slovenščino in govorijo tako, da bo verjetno kmalu veliko slovenskih besed (če jih že ni) nadomestilo angleške. Pa to ne govorim o strokovnih besedah ampak o vsakdanjih. “Sem ful bizi”-imam gnečo, “gremo sherat”-gremo deliti in podobne neumnosti. Čudno da to nikogar ne moti. Pa ne rečem, da se vmeš reče kakšno nemško ali hrvaško ali srbsko popačenko, prekmurci pa madžarsko v smislu, ker smo si včasih delili državo ampak s to angleščino se je pa razpaslo da kar nekaj… Pa avtorica mimogrede, Slovenija je bolj prijazna do manjšin pri nas kot so do Slovenskih manjšin v sosednjih državah, saj tudi Madžari, Italjani… imajo že vrsto let svojega predstavnika v parlamentu… Torej ne vem kaj bi rada.
Narobe sem napisal:
Pa avtorica mimogrede, Slovenija je bolj prijazna do manjšin pri nas kot so do Slovenskih manjšin v sosednjih državah, saj tudi Madžari, Italjani… imajo že vrsto let svojega predstavnika v parlamentu…
Mislil sem napisati, da Slovenija je bolj prijazna do manjšin tukaj kot so sosednje države do naših manjšin čez mejo. To sem mislil.
ne se več kregat, 29.06.2021 ob 21:31
Za časa AvstroOgrske se je govorilo Avstrijsko, Slovensko, Madžarsko, Hrvaško,…
Čudno da nikogar ne moti, ko ljudje vsakodnevno uporabljajo samo še angleške tujke. Pa nimam proti angleščini nič, ker je lep jezik, mi je pa čudno da eni že prav cele stavke mešajo med slovenščino in govorijo tako, da bo verjetno kmalu veliko slovenskih besed (če jih že ni) nadomestilo angleške. Pa to ne govorim o strokovnih besedah ampak o vsakdanjih. “Sem ful bizi”-imam gnečo, “gremo sherat”-gremo deliti in podobne neumnosti. Čudno da to nikogar ne moti. Pa ne rečem, da se vmeš reče kakšno nemško ali hrvaško ali srbsko popačenko, prekmurci pa madžarsko v smislu, ker smo si včasih delili državo ampak s to angleščino se je pa razpaslo da kar nekaj… Pa avtorica mimogrede, Slovenija je bolj prijazna do manjšin pri nas kot so do Slovenskih manjšin v sosednjih državah, saj tudi Madžari, Italjani… imajo že vrsto let svojega predstavnika v parlamentu… Torej ne vem kaj bi rada.
Nisi čisto razumela, ne gre se zaradi jezika, gre se za to, da imata Madžarska in Poljska vsak dan manj skupnega z državami civiliziranega naprednega sveta. Vedno bolj zahajata v ekstremizem in kažeta nerazumevanje človeških pravic in počneta nezaslišane stvari. Politiki kot je Orban kažejo značilnosti avtokratov in diktatoprjev. Zmerjati jih z nacisti in fašisti se več niti ne zdi pretirano. Vsak dan so dlje od Evropske Unije. Stvari lahko postanejo nevarne. Imeli smo dve svetovni vojni in zgodovina se več ne sme ponoviti.
Glede vsega ostalega v tvojem sporočilu se pa popolnoma strinjam. Napisal/a si to kot bi jaz napisal. Tudi mene ne moti slišati besede narodov z katerimi smo si delili državo in imeli prostor v katerem so se mešale naše kulture.
Ampak to z vklučevanjem amerikanizmov v naš jezik je pa višek ponižanja. Sploh si več ne upam peljati američanov, po Ljubljani ker me je strah da bi naleteli na take mimoidoče bebce, ki govorijo na pol slovensko napol angleško.
Madžari so hudi nacionalisti, ki sanjajo o tem, da bi si znova priključili Prekmurje, dele Srbije itd. Pomislite samo na afero s fotografijo, kjer je Orban poziral z zemljevidom ‘velike Madžarske’.
Kako to vem, kakšni so? Iz prve roke, imam namreč madžarske korenine in vem, kaj blebečejo moji strici po parih kozarčkih palinke.
Ne ni res, ker NKBM so Američani prodali Madžarom, Omw pa Avstrijci (in tudi Hrvati bodo postali delni lastnik OMWja). Potem ko neko podjetje postane privatna lastnina (prejšnje vlade so razprodale praktično vsa državna podjetja- SMC, Bratušek, največ pa včasih LDS) potem privatni lastnik določa komu bo podjetje naprej prodal. In tako je to v kapitalizmu.
Madžari, 29.06.2021 ob 22:19
Madžari so hudi nacionalisti, ki sanjajo o tem, da bi si znova priključili Prekmurje, dele Srbije itd. Pomislite samo na afero s fotografijo, kjer je Orban poziral z zemljevidom ‘velike Madžarske’.
Kako to vem, kakšni so? Iz prve roke, imam namreč madžarske korenine in vem, kaj blebečejo moji strici po parih kozarčkih palinke.
Kar je pravo vprasanje je to, kdo to financira. Kdo je zadaj.
Orban se zase nima ne denarja, ne vojske, pa javno izraza apetite po sosednjih drzavah, zlasti Srbiji in Romuniji, (jansa mu itak sam od sebe v rit leze). Kdo ga podpira v tem? Komu je v interesu oslabljena eu? Rusom? Kitajcem?
Ker od necesa je treba tudi zivet, ce se ze norca delas iz belega (eu) kruha.
Desperadodajka s ti še maš kaj druga v življenju kot da dlakocepiš? In to mnogi v Sloveniji počnete.
Vpikujete se v veliko malo začetnico za jezike, danes pa 90% ljudi celo piše z malo začetnico osebna imena in kraje, polovico besed je tujk, ki niso niti malo slovenske in podobno… Sami sebi se smejite.
Pa nemščina ima čisto drugo narečje v Avstriji kot v Nemčiji zato marsikdo reče avstrijsko…
Če imajo določeni narodi v Sloveniji poslanca in poleg tega je še zakon vrsto let, da mora bit tudi v njihovem jeziku ne vem čemu se čudite. A ko ste na Primorskem in piše italjansko se tudi čudite? Jaz se bolj čudim da ni Trst ostal slovenski.
Ne to ni res, Madžari se pač ne pustijo izkoriščat, ozemeljsko se pa nikamor ne širijo in spoštujejo meje.
Enako je bilo z migranti ko je EU skakala v zrak. Če so bili begunci so jih dali v centre, če so bili pa ekonomski migranti so jih pa izgnali. Je pa tudi pri beguncih čudno da prečka 6 varnih držav in še kar rine proti severu…
Forum je zaprt za komentiranje.