Najdi forum

BLITVA

kako do najboljše (kuhane, dušene, pečene, …). Prosim za nasvet in kaj vse paše zraven.

lp

Hej! Blitvo imam raje kot spinaco.Najboljsa je majhna mlada.Tudi vecji listi z izrazitimi peclji so dobri.Takrat naredim liste posebej,stebla posebej.

Skuham jo na pari,odcedim,nasekljam,na olivno olje dam cesen,da zadisi.Vcasih dam na olje malo moke(samo poprasim),nato blitvo in prilijem malo mleka. (Mlajsi imajo radi malo drobtinic,namesto moke.)Potem pustim,da se malo zgosti. Zacinim s poprom,soljo in muskatnim oresckom.
Dobro je tudi,ce v to dodas se nariban parmezan.
Ce je narejeno na maslu,je okus se boljsi.
To si jaz dam rada na popecene rezine kruha.

Veckrat tudi gratiniram v pecici.Na zgoraj opisano dam malo kosmicev masla,drobtine in v pecico;tudi listic toast sira prija.

Nam je vsec kuhana blitva s krompirjem in se toplo malo zabeljeno z olivnim oljem,popoprano.Zelo prija k ribam.

Samo kuhana na pari in …olje, kis.

Stebla skuham in jih zabelim z drobtinicami na maslu ali pa kis in olje.

Sem tudi ze naredila (veliki listi)tako,da sem jih skuhala,odcedila in dala v pecico,izmenjaje stebla,listi,malo masla,drobtine,sir.

Drugace jo pa uporabljam v minestrah,za zelenjavne zrezke in za polnjenje palacink in lazanje.

Od zacimb prija cesen,poper,koriander,muskatni orescek.Cebula meni nekako v kombinaciji z blitvo ne gre,razen prav mlada,spomladanska.

Ne vem,ce je to kar jaz delam najboljse;je pa velikokrat na mizi.
Bova zvedeli se razne nacine. Lep pozdrav Babi

Živjo Manca,
jaz pripravljam blitvi podobno kot Babi in je zelo okusna. Tudi pri nas je dostikrat na jedilniku.
Lansko leto sem imela velike težave z želodcem ravno za božič in novo leto. Lahko sem jedle samo nekatere jedi, zato sem si naredila sarmice iz blitve. V sarmice sem dala mlado junetino, liste od blitve sem na hitro blanširala, ohladila in nato zavijala sarmice. Bile so zelo dobre, sicer sem uporabila dietalno metodo, nič prežganja in tako naprej vendar so bile kljub temu super.

Lahko jo uporabiš tudi v lasagni, kombiniraš z mesom, torej eno vrsto mesa eno vrsto blitve. LP Silvia

Zdravo! Pri nas “potegne” tudi blitvina juha. Naredim jo na dva načina – ali kot bolj redko špinačo ali pa kar skuham, zmiksam ter zgostim s smetano.
LP

Kuhana s krompirjem in ko jo kuhano odcediš daš na olivno olje in česen (malo pogreto, da česen zadiši)še popopraš, potem pa malce speštamo s tlačilko za pire, previdno. (krompir narežemo kot za pire, damo v malce več vode kuhat, ko je zadnjih 10 mintu dodamo oprano na manjše kose narezano blitvo). Zraven grejo odlično ribe, ribje palček, pohani kalamari, pečeni zelenjavni zrezki………
Drugače jo uporabljamo velikokrat namesto špinace….v omaki, juhi…..kot dodatek..

Lansko pomlad sem v Semenarni odkrila žajbelj z okusom ananasa, ki mi na morju krasno uspeva, in sem ga nekoč za pokušino dodala blitvi, pripravljeno po dalmatinsko. Od tedaj je to poleg ostalih sestavin redni dodatek blitvi, saj ji da poseben (meni je žlahten) okus.

lp
Modra

Modra,

prosim za točno ime (kaj piše na vrečki s semeni) za žajbelj z okusom ananasa.

Nam je blitva najboljša skupaj s krompirjem kot priloga k ribam.

Krompir v koščkih kuham skupaj z narezano blitvijo (najprej krompir, proti koncu dodam blitvo), nato odlijem in nekaj te vode shranim. Delno potlačim krompir (ne do pireja!), stisnem strok česna in okisam. Če je pregosto, dodam nekaj prihranjene vode.

Natassa

vcasih naredim poletne “sarmice”…za spremembo… lp petra

Jaz sem kupila sadiko, torej so jo v Semenarni že vzgojili. (Morda se pa prodajalni drugače reče – je v BTC-ju ob tržnici, edina velika vrtnarija). Našla sem jo pa po naključju, ko sem žajbelj, ki sem ga nameravala kupiti, pomencala med prsti in nenadoma nisem več vedela, kaj voham. Ravno včeraj sem šla v izvidnico povprašat, kako je letos s tem in so mi rekli, da bo kmalu na voljo. Če se ti da, se kdaj oglasi v tej vrtnariji, pa ti bodo morda ponudili tudi seme.

Zanimivo je to, da se okus žajblja nekako spremeni in prevlada ananasov, ampak spet ne tista klasična aroma. Skratka, najbolje je poskusiti. Upam, da bo tudi tebi všeč.

lp
Modra

Na BTC tržnici je Kalia.

Hej,Modra! Hvala za informacijo;bom skusala najti. Lp Babi

Zlate ste, te vaši recepti so pa res za poizkusiti.
Sem blitvo že velikokrat jedla v restavracijah, še nikoli pa je nisem delala doma, tako, da sedaj ne bo problema. Se kmalu lotim zadeve, ker imam najprej v planu kalamare ali ribe, krompir in blitvo.

Hvala!

lp

p.s.: se mi že sline cedijo.

Želim uspešno iskanje, Babi; sicer pa sporoči rezultat – če bo treba, bomo s hitro pošto poslali še kakšno sadiko na Primorsko ::))

lp
Modra

Naj dodam še jaz, da mi na Primorskem blitvo ali po neše BLEDO kar precej uporabljamo. A ne Babi, da ti ta izraz poznaš?
Jaz jo sejem raje kot špinačo. Uporabljam jo tako kot špinačo. Me pa zanima, če ima podobne lastnosti oz. vitamine kot špinača. Mogoče katera to ve?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close