Blagajniški dnevnik
Imam s.p. Izdam par računov na mesec, približno polovico mi jih stranke plačajo v gotovini. Ob tem spišem blagajniški prejemek. Sicer vodim enostavno knjigovodstvo. Ali moram voditi tudi blagajniški dnevnik, ali lahko vsa gotovinska plačila knjižim kot prenos v gospodinjstvo, če pa kasneje denar nakažem na poslovni račun, pa knjižim prenos iz gospodinjstva v podjetje?
Jaz mislim, da je potrebno voditi tudi blagajniški dnevnik. V njem se vidi stanje gotovine v blagajni po koncu dneva pa če tudi je ta 0
Z blagajniškim izdatkom označiš dogodek – pretok v gospodinjstvo in saldo na dnevniku bo 0
S kakšnim namenom bi prenakazovala iz gospodinjstva v podjetje in polagala gotovino na osebni TRR?
Na mesec izdam 4-6 računov. 2-3 mi plačajo v gotovini, 2-3 mi nakažejo na poslovni račun. Gotovine ne hranim v blagajni ampak jo večino porabim za gospodinjstvo, denar na TRR večino porabim za material in plačilo prispevkov. Če mi na TRR zmanjka denarja, občasno nekaj denarja nakažem na TRR.
Torej konkretno: stranka mi pride plačat račun. Izdam mu blagajniški prejemek. Popldan grem v trgovino in zapravim denar za potrebe gospodinjstva (za fasungo). Nekaj denarja ostane in ga položim na TRR. V blagajni ni nič denarja. Ali moram blagajniški prejemek vpisati v blagajniški dnevnik, nato v blagajniški dnevnik vpisati denar ki ga porabim za gospodinjstvo kot prenos med podjetjem in gospodinjstvom in na koncu če položim na TRR še vpisati v blagajniški dnevnik polog na TRR. Ali lahko enostavno blagajniški prejemek knjižim kot prenos v gospodinjstvo in v slučaju da nekaj denarja položim kasneje na TRR knjižim prenos iz gospodinjstva v podjetje. Torej preskočim blagajniški dnevnik (blagajna je v vsakem primeru ves čas prazna), vse transakcije pa so vidne v evidenci prenosov med podjetjem in gospodinjstvom.
Forum je zaprt za komentiranje.