biskvit za torto – kaj delam narobe?
Pozdravljeni
že nekajkrat se mi je zaporedoma zgodilo, da mi biskvit za torto lepo naraste, potem pa se naredi klubuk na sredini, ki upade noter in se sesede.
torta mi pade skup, sicer jo še vedno prerežem na polovico, vendar sta zelo tanki.
Kaj delam narobe, saj sem pekla že zelo lepe biskvite. v čem je fora. Pecilni vmešam v moko (na 6 žlic moke 1/2 pecilnega) za 6 jajc, ker delam 2 masi; 1 črno 1 rumeno.
Pečica je Gorenjeva, vendar ne pečem z ventilacijo. Pečem na 180, dam v ogreto pečico.
Prosim za vaš nasvet. Ravno sem se spet spravla delat torto, ker je danes moj rojstni dan, jutri pa jo pojemo.
lp
Kako pa stepaš jajca( mislim rumenjak in beljake) skupaj ali ločeno. še na misel mi ni prišlo da bi kdaj delala brez pecilnega.
Jaz delam po sistemu kolikor jajc, toliko žlic sladkorja in toliko moke. to uporabljam za rolade in torte. ampak včasih se mi torta malo sesede ko je pečena.
ali je možno da jo predolgo pečem?
na kateri temperaturi in koliko časa pešeč Piki ploki ali pa ostali?
lp
Biskvita nikoli ne pečem s pecilnim praškom in nikoli se mi ne sesede.
Uporabljam pa recept moje mame:
4 jajca
15 dag sladkorja
15 dag moke
van. sladkor
ali:
6 jajc
22 dag moke
22 dag sladkorja
van sladkor
Ce delam čokoladni biskvit del moke (npr. 3-4dag nadomestim z grenkim kakavom).
Postopek:
Stepem beljake s polovico sladkorja v trd sneg.
Rumenjake, drugo polovico sladkorja, van. sladkor in 5 ŽLIC MRZLE VODE stepam toliko časa, da so skoraj beli.
Moko narahlo presejem na rumenjake, narahlo zmešam, dodam beljake in spet narahlo zmešam (z roko, ne z mešalcem)
Pečem 20 minut na 180 stopinjah.
Poizkusi z manj pecilnega in mogoce namesto moke daj malojedilnega skroba. Robove pekaca nikoli ne namazi z oljem ali cem podobnim. Pa po mojem je bolje ce peces z vrocim ventilatorjem ali ventilator in gretje od spodaj. Jaz pecem cca 30-45 minut pri 160. V stedi se zna malo dvignit vendar mi redkokdaj pade dol. Itak pa dam vedno tisti del biskvita, ki je bil pri peki navrhu potem na dno.
Jaz nikoli ne kompliciram, pa zmeraj uspe res dobra, jo vsi hvalijo.
Kolikor imam jajc (običajno za tortni model vzamem 6), toliko žlic sladkorja in stepam tako dolgo, da “piše”.
V multipraktik dam spet toliko žlic moke, kot je jajc, cca 1/2 pecilnega, pa kaki dve, tri pesti orehov, lešnikov, mandeljev…pač, kar je pri roki, kako rebro ali dve čokolade ter zmeljem. (Vse skupaj zato, ker se vsaj v mojem multipraktiku tako mala količina samih orehov ne zmelje lepo, z moko pa gre lepo).
Tortni model konkretno namažem z margarino in po dnu in po obodu ter povsod pomokam.
Pečem na plinu na 4, je pa obvezno pečica prej segreta. Vmes tudi odpiram, ko z zobotrebcem preverjam, če je pečeno.
Iz 6 jajc mi pride višina za 2x prerezat, torej za 3 plasti.
LP!
Jaz delam takole in kar dobro rata:
enako število jajc, moke in sladkorja, konica pecilnega praška.
Za večji pekač 7 jajc in potem enkrat prerežem.
Če delam večjo torto, naredim še en biskvit še iz 4 jajc, nekaj žlic moke zamenjam s čokolado v prahu, da dobim dvobarvno torto. Včasih dodam tudi nasekljano jedilno čokolado (za čokoladno torto – sem poskusila tudi z Milko, pa mi je presladko).
Včasih sem rumenjake strogo ločevala, zdaj pa beljake še vedno sepam ločeno, le da kakšno jajce (1-2) celo zmešam z rumenjaki in je veliko bolje.
Nekaj nasvetov iz profesionalnih rok – pa ne mojih :)))))
Pečenje testa
Različne vrste testa potrebujejo za peko različne temperarure. V glavnem razlikujemo v praksi nizko, srednjo in visoko temperaturo.
Nizka temperatura je od 100°C , do 125°C . (baiser)
Srednja temperatura je od 140°C do 180°C ( biskviti, šarkelji, umešano testo v modlih)
Visoka temperatura je od 200°C do 220°C (kvašeno, masleno testo, gratiniranje)
Pecivo, ki ga pečemo v modlih, pustimo nekaj minut po peki v njih, da se enakomerno ohladi in se da lepše zvrniti. Če ga ppustimo predolgo, se skorja napije vlage in postane mehka.
Napake pri peki
Pri peki različnega testa lahko pride do nekaterih napak.
Kadar testo v sredini upade in je v prerezu sladica (pečena) podobna črki M, je to povzročila prevelika količina pecilnega praška in sladkorja.
Kadar testo upade ob straneh in je v prerezu v obliki črke X, je v testu prevelika količina tekočine, ali preveč maščobe. Taka sladica je rada proti dnu tudi gostejša.
Včasih testo na vrhu razpoka, pravimo da cvete. Za to napako je lahko vzrokov več. Lahko je kriva preostra moka, če je pečica prevroča ali pa predolgo mešanje testa, potem, ko smo mu že dodali moko.
Peka
Pri peki spremeni pecivo obliko, če je temperatura pečišča neustrezna in če pekači niso pravilno omaščeni. Na preveč omaščenih pekačih se pecivo razleze, na premalo omaščenih pa se sprime. Posamezne vrste peciva pred peko premažemo z rumenjakom ali z drugimi premazi, povaljamo ga v grobo zrnat sladkor ali obložimo s polovičnimi olupljenimi mandlji, kandiranim sadjem ipd.
Pecivo pečemo pri temperaturi 160 – 180°C le toliko časa, da robovi zarumenijo. Nekatere vrste peciva še vroče vzamemo s pekačev, druge pa pustimo, da se ohladijo na pekačih. Ohlajeno pecivo hranimo v tesno zaprtih posodah.
hvala punce
zelo ste mi pomagale.
mislim da dam preveč pecilnega. bom pa pozorna še na višino temperature.
jaz pekač namažem z OLJEM in posujem z moko. a to mogoče ni prav? bom pa drugič probala z margarino.
jezi me ker so bila obdobja ko so vsi občudovali biskvit mojih tort. zdaj pa ne znam pogruntat kaj je narobe. je pa res da sem vme szamenjala pečico. včasih se mi zdi da kar ven piha zrak skozi reše /imam Gorenjevo ventilacijsko/ torto pa pečem na prvem kvadratku ki je na vseh 4 stranicah enako odebeljen, brez ventilacije.
lp
Jaz po novem delam po tem receptu in vedno uspe.Preizkušeno. Prej sem imela pa en kup problemov. Enkrat je bila na sredini luknja, drugič biskvit ni bil pečen, pa spet naslednjič preveč pečen… http://pekis.si/recept/kako-naredimo-specemo-dober-biskvit
Preverjen recept http://www.kulinarika.net/recepti/5814/sladice/biskvit-za-torto-ki-nikoli-ne-pade-dol/
Pecem na srednji resetki. Na dnu imam “trajni” peki papir. Na obodu nic. Pokrijem s peki papirjem cez model. Pecem 40 minut in pustim v pecici tudi po izklopu le-te, da se “v miru” ohlaja. Na vrhu pa hribcka nikoli ni, saj vecino mase vlivam krozno ob obodu, le manjsi del na sredino (ce gre masa na en kup, bo tam najverjetneje hribcek).
Forum je zaprt za komentiranje.