Birma
Mesna plošča, torej več vrst mesa z različnimi prilogami in solato. Pri nas je to standarden jedilnik za take priložnosti. najprej juha ali še prej kakšen narezek, potem govedina s hrenom in krompirjem, sledi plošča….sladica…Če pa želiš kaj posebnega, pa lahko najdeš tu precej idej. Ta dan pa zato ni niti preveč časa, saj boš sigurno pri maši in tako gre s časom na tesno.
Ker pa se začne lepo vreme, se lahko kombinira z jedmi z žara.
Želim vam lep in doživet birmanski dan!
Zdravo!
No, mi imamo k sreči birmo konec meseca in sedaj šele zbiram ideje. Ker bo pri nas okrog 40 gostov, bom spet “švicala”. No najprej bo zagotovo ajmoht s cvičkom, kasneje pa jedi z žara – kaj konkretno, pa še ne vem. Ker bo tačas že domač krompir, se ga bo peklo v velikih količinah. Sedaj že vsi komaj čakajo pitulic – na kresu so jih zmazali, kot bi rekel keks.
No, se še oglasim, saj se bom morala zopet sama pohvaliti – he,he
Lep dan!
Po mojem prvo vlogo igra tradicija, vsaj tako sama razmišljam pri takih jedilnikih.
Jaz bi si pridobila nekaj pomočnikov, ker bi želela “domačo” hrano.
če bi se odločila za narezek, bi ponudila domač kruh.
Sicer pa:
– goveja juha z doma narejenimi rezanci;
– doma narejene testenine (rezanci, tortelini, .. ali njoki) z dobrim golažem,
– pozimi bi kot 2. krožnik ponudila kislo zelje s pečenicami in na žaru pripravljenimi zrezki (puran, sv.kotlet) .. poleti zelje odpade, pa je lahko kot priloga na žaru pečena paprika, melancani, bučke, ki so marinirani s česnom in peteršiljem v olivnem olju
– zraven veliko solate
– torta
Testenine narediš že med tednom, na dan birme jih samo skuhaš; juho lahko daš kuhat zjutraj istega dne ali pa jo pripraviš večer prej; golaž je prav dober, če stoji kakšen dan .. tudi na žaru (ali v pečici) pripravljena zelenjava je lahko dan prej pripravljena. Tako da ti na dan praznika ostane le priprava mesa na žaru.
Torej, svetujem ti, da si poenostaviš jedilnik, priskrbiš pomočnike in jim dodeliš zadolžitve (v Istri je lepa navada, da ob takih praznikih gospodinja ne dela praktično nič, ker ji sosede ali skoraj vse skuhajo in pomagajo celo pri strežbi) ..
Navedla sem ti osnovni menu .. lahko pa dodaš drugemu krožniku popečeno polento, pečene gobice z gorgonzolo .. Vsi taki dodatki pa ponavadi ukradejo kar nekaj dragocenega časa.
Lp.
Pri meni bi bila pečenka (svinjska, mogoče telečja), lahko zraven še piščančja rolada (oboje lahko narediš dan prej in potem pogreješ v omaki, še raje pa pripraviš dan prej, tisto jutro pa daš v pečico, saj ne rabi prav veliko dela. Zraven je lahko krompir v pečici ali pire krompir, jaz bi naredila njoke iz zdroba, ki so lepi za videt in zelo dobri (tudi lahko pripraviš dan prej in potem samo vržeš v pečico). Potem seveda še kaka zelenjava. Imam še eno idejo za prilogo s katero bi se sicer izkazala, a zahteva precej dela: kuhani krompirjevi štruklji polnjeni s pršutom ali špinačo ( ko delam naredim obojne).
Roštilj bi jaz pustila za popoldne, oz. zvečer.
Hvala vsem za ideje, verjetno bom res naredila mesne rolade iz svinjskega mesa s kruhovim in zelenjavnim nadevom – že dan prej .Kakšna omaka pa bi bila dobra zraven, ponavadi sem naredila brez?
Polnjeni krompirjevi štruklji – to se mi zdi tudi zelo zanimivo in seveda malo drugače.Kako se naredijo? Ali je mogoče že kje napisano?
Pozdrav.
Hej!
prepis iz knjige Struklji za vsak okus.
Struklji iz krompirjevega testa
500 g krompirja
200 g ostre moke
40 g margarine ali masla
70 g zdroba
2 jajci
sol
Krompir skuhamo v lupini in ga olupimo, pretlacimo se toplega. Moko presejemo, naredimo jamico, dodamo pretlacen krompir, zdrob, jajci, mascobo in sol.
Pocakamo, da se krompir nekoliko ohladi, nato testo pognetemo.
Potem so nadevi: z zelenjavo, prsutom ali drugim suhim mesom.
Zelenjavo ( spinaca ali kaj drugega ali mesano) soparimo ali skuhamo v majhni kolicini vode. Razustimo maslo ali margarino, dodamo dobro odcejeno zelenjavo, 2 jajci in po okusu zacinimo;lahko tudi parmezan.
Testo razvaljamo, ga premazemo z jajcem in razgrnemo po njem nadev. Testo zvijemo v strukelj in ga zavijemo v alufolijo ali prticek. v slanem kropu kuhamo 52 do 30 minut.
Ponudimo k mesnim jedem ali pa samostojno s cesnovo ali gobovo omako.
Olje segrejemo, dodamo cebulo, drobtine in rezine ali koscke prsuta – prekajenega mesa. Nadev vezemo z jajcem in z naribanim hrenom.
Razvaljano testo premazemo z jajcem in nadaljujemo kot zgoraj.
Ti bo se Jzst napisala, kako ona naredi. Lep pozdrav
Ti bo jzst povedala, kako ona naredi.
Da ti povem še moj recept za kuhane štruklje. Testo kot je napisala Babi (jaz delam na oko, kot za njoke).
V tako pripravljeno špinačo pa vmešam tudi skuto, lahko tudi kak topljiv sir.
Za pršutove pa : Na maslu prepražim krušne drobtine in namažem na razvaljano testo. Gor posujem na kocke narezan suh pršut in prekajeno slanino (kocke manjše od grahovega zrnja) ter precej naribanega parmezana. Vse skupaj zrolam, zavijem v čisto krpo in kuham cca 30 min v vreli vodi. Za serviranje uporabim omako, ki jo naredim ob pečenki (sok od pečenke in veliko čebule,lahko še korenček, por. Ko je podušeno spasiram, dodam po potrebi kocko za omako, mokico.. in imam ogromno omake).
Forum je zaprt za komentiranje.