Biološko zdravilo
Nikakor ni samo to – način izolacije, izdelave je ta ključna razlika – biološko zdravilo je “ustvarjeno” na živem organizmu ( mikroorganizem, rastlinska ali živalska celica); ker so to tudi večje kompleksne celice, je to težje izolirati potem, boj zapleteni in dražji postoški, kot pri nebioloških ( velikokrat sintetičnih) zdravilih.
Predvsem pa je to povezano tudi z leti testiranj, stroški. Napšrej je referenčni produkt pri sintezi bioloških zdravil – potem testiranja, odobritve s strani FDAja npr. Lahko traja več let, da pride biološko zdravilo v vsesplošno rabo.
razlika je v načinu pridobivanja in izdelave, 10.07.2021 ob 10:36
Nikakor ni samo to – način izolacije, izdelave je ta ključna razlika – biološko zdravilo je “ustvarjeno” na živem organizmu ( mikroorganizem, rastlinska ali živalska celica); ker so to tudi večje kompleksne celice, je to težje izolirati potem, boj zapleteni in dražji postoški, kot pri nebioloških ( velikokrat sintetičnih) zdravilih.
Predvsem pa je to povezano tudi z leti testiranj, stroški. Napšrej je referenčni produkt pri sintezi bioloških zdravil – potem testiranja, odobritve s strani FDAja npr. Lahko traja več let, da pride biološko zdravilo v vsesplošno rabo.
Se strinjam, da je vprašanje kompleksnejše – samo sem bila pod vtisom, da avtorica sprašuje bolj laično.
Ja, so proteinske (velike kompleksne) učinkovine pridobljene z biotehnološkimi metodami, ki imajo drugačne karakteristike, kar vpliva na vse od shranjevanja, vnosa, stabilnosti itd.
Samo to so že stvari, ki se jih naslovi na stroko (zdravniki, farmacevti, kakšna medicinska sestra).
Izhajam (pravilno ali napačno) iz tega, da avtorica ne ve kaj naj bi izraz pomenil: a so to rastlinski pripravki, ali bio kamilični čaj, ali aktivno oglje itd. Ker smo na starševskem čveku in ne zdravniški ordinaciji. Kakšna “nona” bi lahko izjavila npr. “zdravnik mi je za raka svetoval neka bio zdravila – ne vem a bo to homeopatija ali kaj” pa pokličeš in ti povedo “biološka zdravila” – potem pa zmeda. Zato sem tako “butasto” napisala biološko zdravilo – inzulin; navadno – aspirin; da je neki občutek kaj naj bi bilo.
Definitivno pa naj avtorica, da feedback oziroma okoliščine o katerih sprašuje, da bomo bolj temeljito odgovarjali.
Forum je zaprt za komentiranje.