Bili smo v hotelu… Tako so se obnašali Slovenci
Tako bom rekla. Recimo da sem se rodila v aristokratski druzini in imela sreco, da sem odrascala v luksuzu. Zato razumem kaj zelis povedati in vem kako primitivno se obnasa raja. Sama sicer nisem koristila vavcerjev, sem pa lani v okviru neke dekliscine, odsla v hotel s 4 zvzedicami, ki je tudi zdravislice, zato je tam veliko ljudi na racun zavarovanja. Odprl se mi je nov svet: kako so ljudje prihajali obleceni na vecerjo, kaksne gromozanske porcije so si nalagali…Tako da razumem kaj mislis. Je pa res, da jaz gledam na to tako: ce nisi imel in nisi dozivel, pac ne mores vedeti kako se “pravilno” obnasati. Me je pa pri tvojem zapisu zmotilo naslednje: prosili ste, ce vam lahko hrano pripravijo bolj “okusno” (torej bolj soljeno? Posebaj skuhano? Drugacno?). To recimo zame, je tudi hohstaplersko obnasanje. Slovenska kulinarika, je na visokem nivoju. To ve vsak gurman/svetovljan. Tako da ta vasa prosnja s hrano, vas je razkrinkala, v smislu; da zelite biti nekaj, kar nikoli ne boste. Mogoce ste “boljsi” od vavcer ljudi, ampak vam se veliko manjka, do pravega stasa. Izda te tudi izrazoslovje: vrhunsko, prigrizki… Nisi se visoka druzba, ceprav zelis biti. Lp
A nimamo v Sloveniji samo enega hotela s 5 zvezdicami?
Vse kar pišeš je res, ker sama delam v hotelu in na čik pavzah se vse pomenimo s kuharji, natakarji, sobaricam. Ampak ob vseh dejstvih se vprašam, pa kako pa naj ima nekdo, ki prvič koristi takšne usluge, storitve obvlada protokol obnašanja. In nenazadnje, kdo od nas vseh ki tako tolče po teh ljudjeh je pa v resnici nekaj več ali boljši, finančno smo vsi zaposleni po hotelih eni reveži, ki itak tudi sami ne koristimo takšnih storitev, zakaj ne pa najbrž ni potrebno pisat.
No, pač ni izmišljeno. Je grenka izkušnja enega dopusta, ki bi moral biti lep, pa sem gledal nekakšne opice, ki sodijo bolj v živalski vrt, kot pa v petzvezdni hotel.
In ti sprašuješ kaj je narobe s trenerkami na večerji? In o kakšnih toplicah govoriš?! Gre za hotel s petimi zvezdicami, kjer smo se prišli razvajat, masirat in uživat. In o kakšni menzi govoriš? Ti najbrž tudi še nisi videla hotela znotraj a ne? Ni šlo za menzo, šlo je za lepo večerjo ob svečah, degustiranju vin, sedemhodnim menijem in izbrano klasično glasbo. Mi sicer ni jasno, ampak slovencev nisem videl na tej večerji. Čudno, kot da ne bi imeli večerje… Mogoče nisem dovolj povdaril. Prišla je družina samo enkrat, v trenerki in potem jih ni bilo noben večer več… Ne vem kako so imeli to domenjeno.
[/quote]
Če bi te opice govorile nemško, bi pa naenkrat postali orangutani.
Bolj podobni tebi. 🙂
V Sloveniji je kar nekaj hotelov s 5 zvezdicami, predvsem v večjih središčih. Obnašanje pa je približno enako v vseh, ne glede na zvezdice. Gre za osnovni bonton, ki bi ga moral obvladati vsak. Nekaj ti da tudi zdrava pamet, če jo imaš, nekaj pa zgled oziroma se naučiš iz izkušenj. Malo tudi prebereš, se poučiš, če nameravaš priti v okolje, ki ti doslej ni znano. Ampak za precej slovenceljske populacije je to že kvantna fizika, saj kulturni nivo drastično pada.
Zanimivo branje.
Nekaj stvasri si res pravilno ugotovila. Če se nisi nikoli srečal z nečim, ne moreš vedeti da obstaja in kako to uporabiti.
Nisi pa ti nič slabša od Vagya. Če si se že rodila z zlato žlico, to ne pomeni, da lahko sodiš druge.
In če si se prvič srečala z zdraviliškim hotelom 4*, je to zate samo dobro.
Morala bi pa vedeti, da v takem hotelu pridejo ljudje ( vseh slojev ) na rehabilitacijo po težkih stanjih. Pa naj bo to poškodba, težka operacija ali še kaj hujšega.
In imaš lahko milijone na banki, ga ni junaka, ki bi si oblekel hlače po zlomu kolka. Ali tesne majce po odstranitvi dojke.
Tako da oblačenje me še zdaleč ne moti. Ne motijo me niti polni krožniki. Pa naj si nona privošči hrano, ki ji je všeč in jo v domačem okolju ni vajena in je ne zna niti pripravit.
Dosti bolj me motijo nevzgojeni sončki, ki jim je dovoljeno vse, pa čeprav starši upedenani v nulo za večerjo žvečijo 3 liste solate.
In moti me še vihanje nosu – jaz sem nekaj več…….na daj no.
Vaga je en kontrolfrik v svoji familija in mi ni niti malo simpatičen. Če njegovi to paše ok.
Glede njegovega zapisa mu pa verjamem. Podobno oapžam v hotelih od 3-5 zvezdic, kot tudi v hostlih. Sama dejansko hodim zelo raznoliko od šotroa, tur. Kmetij do 5zvezdičnih hotelov. In ne nazadnje v trgovini, na pumpi, koncertih, gledališču opažam, da so eni popolnoma brez bontona, kulture.
Tudi če med delom na kmetiji skočim v iberzugu v Merkur, vljudno pozdravim, počakam, se ne prerivam, komolčam, kaj šele v operi ali boljšem hotelu.
Brez zamere, ampak 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} Slovencev je groznih. Drugi so še hvalabohu normalni in tudi normalno vzgajajo otroke.
Men se pa zdi, da je cist lepo napisala. Razume, da niso vsi rojeni z zlato zlico v ustih. In da stvari, ki jim niso bile dane / samoumevne v otrostvu, tezko pridobis (ali pa financno to sploh ni mogoce) kasneje. Bogati in kvazi bogati seveda lahko zviska gledajo na manj preskrbljene ali celo revne. Samo z malo empatije in razumevanja, da v bistvu niso boljsi, so pa imeli neskoncno vec moznosti, tudi razumejo zivljenje bolje in z manj vihanja nosu. Seveda pa vedno lahko clovek tezi k napredku, opazuje okolico in se kaj nauci, se prilagodi. Boni so omogocili nekaj kar se obicajno ne dogaja. Srecanje razlicnih slojev na enem mestu. No, omenjate tudi zdravilisko zdravljenje. Tam se sicer spet vidi, kdo ima kaj (oblacila, izgled …), a ce si na rehabilitaciji ti vecerna obleka verjetno ni prva misel.
Kar se pa tice prvega zapisa … veliko stvari ne vem in lahko brcnem cisto mimo … zgleda kot da ni doma (zares sprejet) ne v AT, ne v Sloveniji, pa je najlazje furat slog bogatasa in vihat nos nad drugimi.
Vagabund, naj ti povem, po čem najbolje presodimo, ali gre za ljudi z resnično prefinjenim okusom, ali pa za povzpetnike, ki si želijo, da bi jih za take imeli. Namreč znamkaste cunje si lahko vsak povzpetnik navleče nase, se preserava s porabo keša in raznimi zahtevami v hotelih itd… ampak ko gre pa za hrano, pa ne more belfirat, razen če bi rad jedel hrano, ki mu ni všeč.
In dragi moj, pri tebi se točno po tem vidi, da si v bistvu isti kot vsi tisti, o katerih govoriš. Oni se vsaj ne pretvarjajo, da so nekaj, kar niso. Grem stavit kar hočeš, da je hrana tudi njim bila premalo “močna”, ampak ker se zavedajo, da nimajo prefinjenega okusa, so bili tiho. Ti pač ne. S tem, da si želel močnejšo, močneje začinjeno hrano, ker se ti je vse zdelo vodeno, si dokazal samo to, da imaš okus nižjega razreda, pač menzni okus. Tu ne moreš blefirat. Vodeno se ti je zdelo, ker ješ premastno, preslano, prezačinjeno, zato se ti hrana brez teh dodatkov zdi švoh, brez okusa. V kuhinji hotela s 5 zvezdicami imajo super kuharje in tista juha je imela okus po zelenjavi, iz katere je narejena, brez pretirane soli, moke, kock in kar je še tega. Ti imaš pač okus za hrano kot raja, zato bi morda bilo bolje, če bi s familijo hodila jest ven v prvo kmečko gostilno, ki je bila blizu, namesto da morite kuharja s tem, da želite “močnejšo” hrano in mora potem v vašo župo dodajat kocko in sol. Ampak čeprav bi bil s hrano v kmečki oštariji popolnoma zadovoljen, ni zadosti draga in fancy, ane? In vidiš, tukaj se vidi tvoje povzpetništvo in dejanski primitivizem tipov, ki bi se radi pokazali kot nekaj več. Če pustimo ob strani, da Slovenec v Sloveniji govori nemško z osebjem, razen ko se blagovoli spustiti na njihov nivo, da bi izvedel kaj več podrobnosti o groznih Slovenčkih in njihovem obnašanju.
Pravi prefinjeni tipi, z dejanskim okusom in razgledanostjo ter širokim dojemanjem sveta lahko pridejo v high class restavracijo tudi v navadnih hlačah in T-shirt majici iz konfekcijske prodaje. Ne bodo pa kuharju težili, naj jim v župo doda sol in kocko. Seljačina pač ostane seljačina, pa čeprav v cunjah za 3.000€ in v hotelu s 5 zvezdicami.
res je to. Eni pač hočejo na vsak način zgledat kot nekaj več in se kazat navzven kot višji razred. V svojem egotripu so prepričani, da imajo v restavraciji z izbranimi kuharji pravico zahtevat, da mu jedi dodatno solijo, dajo več maščobe in kar je še tega. Glede na to, da so v hotelu, so jih tolerirali, glavni šef in njegova skupina so se pa itak režali in zmajevali z glavami nad tem wannabe gospodom. Če bi prišel s tako zahtevo v eno restavracijo na visokem nivoju (izven hotela, pač samo na enkratno kosilo ali večerjo), bi te zelo prijazno napotili v bližnjo menzo. Kamor tudi spadaš.
Oh, poglej, poglej. Gospoda iz Avstrije, ki si lahko privošči hotel s 5* in ima pri zajtrku 3 otroke za nafutrat, ima čas gledat kaj, kako in koliko drugi ljudje jedo. Pa kaj te klinac to briga? Plačali so tako kot ti in nimaš jim kaj očitat. Še dobro, da ne hodimo v takšne fensy hotele in nam ni treba gledati gospode v fensi šmensi cubnjicah, ki so prišli v hotel izključno zato, da pokažejo svojo superiornost in da s posebnimi zahtevami ala trši jogi, boljši polšter pokažejo, da so zvezde, ker imajo pač keš.
Še nikoli v življenju nismo težili kuharjem ali drugemu osebju. Če nam neka hrana ni bila ravno všeč, smo si šli iskat drugo, brez teženja komerkoli. In tudi mi pridemo na zajtrk zgodaj, že ob 7.00 ter zajtrkujemo tudi po 1 uro, če nam paše, oblečeni v trenirke ali druga udobna oblačila, ker gremo potem raziskovat okolico, ne pa na modno revijo. Še najmanj me pa v hotelu briga, kaj in kako drugi jedo ter kako so oblečeni. Pa tudi soditi človeka po obleki je res odraz najhujšega primitivizma. Mogoče ima pa ta družina, ki si jo opisal denarja več kot ti in jim dol visi za fensi šmensi cunjice.
Obleci se je potrebno kraju dostojno in primerno. Ne ”me ne briga”. Vcasih so se ljudje znali bolj dostojno oblaciti ceprav niso imeli denarja danes pa bi v kavbojkah rinili v gledalisce in v kopalkah v jedilnico. Manja kultura od doma. Briga me je totalen znak primivizma in egoizma,ki je ta nova NEkultura v porastu zal.
To s hrano ni res povsod tako. Včasih sem večkrat jedla zunaj in nikoli ne bom pozabila neopranega riža, čudnih pic, ki naj bi bile pice, zelenjava, ki je bolj za prašiče kot ljudi – po okusu….
Zadnjič je bila taka cvetka pica brez soli v testu….. tako zanič pice še v življenju nisem jedla, v tisto picerijo pa tudi nikoli več ne grem.
Meh pri Slovencih si v tem trenutku videl več “podomačenih ljudi”. Drugače ti pa zagotavljam, da Slovenci niso najslabši gosti nikjer.
Najslabši gosti, na daleč, so Nizozemci (vsakič, ko sem naletel na škodoželjne turiste so bili to Nizozemci), najbolj umazani v hotelih so pa Nemški moški. Največje škrtice, ki bodo vse požrli kar je zastonj so jugosi. Potem imaš pa še ogromno centralnih Evropejcev, ki kradejo iz buffeta pri zajtrku in pod majicami nosijo hrano v sobo. Pri Slovencih lahko rečem, da imaš tiste, ki so pač vedno samo domači, čez leto doma, poleti na Hrvaškem, in tisti so pač to kar so. No, te si sedaj videl.
Čist simpl stranka. Sam drugi jogi, pa drugi pouštr. Pa posladkam se najraje tako, da s sobarcami opravljam naokrog.
Ja, ok pri treh otrocih imaš čisto sobo. OK, niste šli ven, ne greste se v mivko igrat al pa na zemljo, imaš pač umsko mrtve kastrirance, kaj ti čem. Začudene so bile nad tem kako ima lahko nek otrok tako otroštvo, ne pa nad tem kako si ti kvaliteten starš. Umazanija je del otrok. Sploh mi pa ni jasno, če imaš tri froce, žena previja tamalega, kako se ti s čistilkami klevetariš takrat. Mislim, jasno mi je zakaj to počneš, samo ni mi jasno da se da ženski tri otroke ta čas filat. Al jih pa pred TV prilepiš in buljiš naokrog.
In na koncu, imaš seveda polno življenje samo zato, ker se na MONu izpoveš.
Abejžno..
Lej vsaka miza tudi v 5zvezda hotelu, ima na mizi solnico, poprnico. Pa si lahko po balkansko dozačini. Če pa rabi ojačevalce okusa si pa lahko svoj tekoči Maggi Würze z glutamatom v flaški za bolj “poln” okus s seboj k mizi prinese.
https://trgovina.mercator.si/market/img/cache/products/4573/product_medium_image/00141060.jpg
Skoraj avstrijski nesojeni doktor, ki se je zato namesto v kirurške vode podal v monovske, pokasira za sponzorstvo od MON-a mastne vsotice, da si lahko privošči hotel s 5-imi zvezdicami! :)) In potem se ukvarja s tipično “ženskimi temami” razočaranih avstrijskih ali tudi manjvrednih slovenskih gospodinj, kaj je katera imela oblečeno in kaj je katera jedla.
Bi se moral pozanimati, koliko Avstrijci računajo za spremembo spola, ker imam občutek, da se ne počuti dobro v moški koži, še manj pa slovenski, tak oda upam, da ima arijsko blond lase z modrimi očmi, zna vsaj malo polomljene nemščine, tako da bi še Hitler lahko bil ponosen na njega. 🙂
Oooooo kako ti pa to verjamem. Ze 3 leta delam v hotelu kot sobarica in letos je katastrofa, ko so zaceli slovenci iskoriscevat vavcerje. Mi imamo drugace pretezno nemske, avstrijske in italijanske goste, ki pridejo sluzbeno ali na krajsi oddih. Z njimi ni nikoli problemov, sobe imajo urejene, odhode imajo po navadi med 7.30 in 9.00. Ceprav je mozno v sobi ostat do 10.00. Slovenci, ki pridejo na vavcer pa vse poberejo iz sob kar je mozno. Sobne copate, plasticno vrecko za umazano perilo, sadje, sampone, tudi wc papir….. Veliko je taksnih, ki jih moramo dobesedno prositi, da gredo ven iz sobe na dan odhoda. Oni bi kar ostali do 11,12h, ce bi lahko. Da ne govorim kaksni skopuhi so. Prinesejo si grelnike za vodo, tiste majhne indukcije in si v sobi kuhajo testenine in razne omake. Pa to niso ljudje, ki nebi imeli denarja. No, vsaj po avtih sodec s katerimi se pripeljejo. Na zajtrku dobesedno pozrejo vse kar vidijo, pa se na skrivaj si s sabo vzamejo razne namaze (pastete, marmelade, eurokrem…)
Saj ne recem,niso vsi taksni. Ampak 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} teh gostov pa je.
Z vsem srcem upam, da teh vavcerjev ne bodo podaljsali do drugega leta, kot se je nekaj omenjalo.
Forum je zaprt za komentiranje.