Bi najeli kredit, da greste lahko na sanjsko potovanje?
Hb, da ne vem, kaj me vse čaka, niti nočem vedeti. Da bi pa življenje preživela v nekem strahu, kaj vse se mi bi lahko zgodilo…potem ne bi živela. Potem bi sedela doma, si grizla nohte in gledala gor v strop, da mi slučajno ne bi padel na glavo.
Saj si privoščim, kar si lahko privoščim – no, včasih banka malo pomaga 😉
NE razumem pa tistih, ki si nočejo privoščiti nič. Ne da ne zmorejo – nočejo.[/quote]
Saj ne gre za to. Pač, za vsak slučaj, toliko si lahko privoščim na kupčku in to je to. O tistih, ki si nočemo nič privoščit… različne prioritete, verjetno, so stvari, ki mi ne pomenijo popolnoma nič, so stvari, ki jih ne rabim, so pa igrače, za katere zmečem kup denarja. No, ker določene rabim premalokrat, bodo nekatere tudi šle. Sicer pa največ denarja zmečemo za stvari, za katere mislimo, da jih bomo rabili, pa jih ne, ker zanje nimamo časa.[/quote]
No vidiš, za nekatere stvari pa zmečeš kup denarja – za dušo. O tem govorim.
Tisto primerjanje z “žicarji” in podobnim pa ni umestno – nikogar ne žicam, hb zaslužim toliko, da si lahko kaj privoščim, nikoli nisem čisto brez, da ne bi imela npr. za popravilo nečesa, če mi kaj crkne.
So bili pa časi, ko nisem imela nič. Tudi takrat nisem nikogar žicala, si pač nisem privoščila, ker nisem imela, torej tudi kreditov za počitnice nisem jemala 🙂 Sem bila tiho in sem pregurala, in zdaj je ok.
Ja bi ga vzela. In uživala bi tam. In domov bi prošla z milijon energije, z novimi idejami za biznis, bolj prijazna do okolice in družine. Super bi se imel. Ti povem, če je denar edina ovira, dvigni kredit in via. Pri nas denar ni priblem, so pa druge ovire, zaradi katerih ne bomo nikoli potovali. Uživajte, pa kartico pošlji 🙂
Ne, nikoli.
Kredit sem vzel, da sem kupil prvo nepremičnino – jo tudi že odplačal – in mi prinaša pasiven prihodek s katerim grem lahko vsako leto nekajkrat na potovanje.
Ni lepšega kot biti na dopustu vedoč, da je praktično zastonj – v nasprotnem bi premišljeval, koliko bolj bom moral delati, da vrnem kredit:)
Nekdo, ki ves denar, ki mu ostane po pokritju osnovnih stvari, porabi za potovanja, ti bo dal drugačen odgovor kot nekdo, ki denar da za avtomobile/garderobo/itd.
Jaz hvala bogu ne rabim jemat kredita, da lahko grem, če pa ne bi imela dovolj, kredita ne bi vzela, razen če bi rabila kaj zelo nujnega, kar dopust ni.
Jaz osebno kredita za dopust ne bi jemala niti pod razno – bi ga zgolj za stanovanje, ker že itak plačujem najemnino, ki je višja kot obrok kredita, ampak to ni osnovno vprašanje.
TOREJ – če nimaš za dopust, ostani doma…
ČE pa boš kredit za dopust vseeno najel (za npr. dopustovanje na Hrvaškem), pa ga vzemi raje za Indonezijo, saj je tako poceni, da boš vključno s kartami, potreboval manj $$$ kot za katerokoli drugo destinacijo. To zadnje seveda drži ob predpostavki, da se boš sam angažiral (najprej poiskal let. karto po cca 400 po glavi, na licu mesta riktal stvari itd…)
Nisem brala prejšnjih odgovorov. Jaz bi se odločila na podlagi prioritet.
Če bi mi to določeno potovanje res toliko pomenilo, bi se odločila zanj in odklopila vsakršno morebitno slabo vest. Uživala, se izživela in nato pač malo zategnila pas.
Če pa je le trenutna kaprica, bi si letos (in mogoče še kakšno leto, odvisno od cene sanjskega potovanja) privoščila kaj skromnejšega in bližjega, obenem pa dajala denar na kupček in odpotovala, ko bi se ga pač nabralo dovolj.
Če si dopusta res želite, ste to vedeli že pred tremi leti in bi imeli denar že na računu. Zato ne plozajte o močnih željah. Gre za sodobno potrošništvo, ko je treba vsako željo izpolnit takoj in zdaj, ko se vam sprdne. Vsak po svoje. Tudi jaz sem svoj čas jemala kredite, ampak ko sem preračunavala, koliko časa delam samo za banke, me je zvilo.
V tem je problem kreditov – ne plačate si samo potovanja, ampak živite banke. Ker obresti na kredite so abnormalne. Če je denar privarčevan, pa banki ne daste nič in dejansko za svoj denar dobite več.
No, saj sem tudi jaz rabila nekaj desetletij, da sem prišla do tega spoznanja in odkar sem, noben dopust ni več problem, ker je denar vedno na voljo. Ni limitov, ni kreditov, ko plača pride, je cela in lahko razpolagam z njo. In ostane, da se nabira za želje in željice.
Razmišljanje, da je treba vse zdaj, vodi pa samo v začaran krog zadolževanja. Pride plača, pa jo že pol ni. Been there, done that. Nikoli več.
Če si denarno neomejen, je res vseeno koliko so otroci stari in kam greš, če pa si omejen, kar nas večina je, pa se motiš.
Iz lastnih izkušenj in izkušenj mnogih, ki jih osebno poznam.
Primer:
Smo pred leti bili z eno družino (trije otroci; najstnica 15let, sin 12, najmlajša 8let) za 1.majske počitnice v NY in tamaladva sta izjavila, koje bedne počitnice. Edino najstarejšo je zanimalo naokrog hodit, it v gledališče, in obiskovat vse kar NY ponuja (od muzejev, gledališč, Okoliških otokov, predelov Manhattna itn.).
Takih primerov je ogromno.
Zakaj porabit nor. 3xveč denarja za 14 dni v Grčiji, Španiji na morju, ko so pa otroci čist zadovoljni kjerkoli samo, da imajo družbo, da se zabavajo?
[/quote]
kje pa je razlika če daješ na stran 3 leta in greš, ali pa če greš danes in 3 leta odplačuješ?[/quote
Razlika? Trgovino se igraš ko imaš denar, ti si pa očitno kot naša država. Puf na puf. Nekdo bo že popušil.[/quote]
Bistvena razlika je v ceni potovanja. Če je tako potovanje na kredit, je njegova cena seveda višja, ker je treba prištet še stroške kredita. Pa če to človek naredi za par dopustov, bi lahko za ta denar šel še enkrat na dopust. To so osnove. In zato vas banke ljubijo.
obresti?
zame je večvredno da grem danes na pot, kot pa da čakam 3 leta, res je za razmislit o vrednostnem sistemu teh obresti.[/quote]
Tudi jaz tako razmisljam. Kar si srcno zelim danes in si to zeljo izpolnim, ceprav s kreditom, ima zame za naprej to dodano vrednost, ki preseze obresti.
Kaj pa, ce me jutri avto povozi? Zbolim? Karkoli, kar se cloveku lahko zgodi, a zelje si ne more vec izpolniti z nobenim denarjem?
Seveda prvi pogoj, da kredit lahko odplacujes, potem pa “go for it”.[/quote]
Razmišljam enako.
In to tudi naredim. Vsaki dve leti vzamem kredit, ki ga relativno lahko odplačam in izberemo destinacijo in uživamo.
Če ni problema z odplačilom kredita, ne vidim nobene razlike, če odplačuješ obroke prej (daješ na stran) ali potem (vračaš kredit). Koliko nanesejo obresti in koliko se (ne) ohranja vrednost denarja v nogavici, je pri zneskih v višini enega dopusta zanemarljivo. Tako da ja, če bi imela res veliko željo in v tistem trenutku premalo denarja na kupu, bi mogoče vzela tudi kredit.
A bejž? 10 % je malo denarja? Toliko izgublja denar v žaklju? Pa ta je še poceni. In kje je še zavarovanje kredita.
Komitent DA
Znesek kredita 4.000,00 €
Znesek anuitete 117,57 €
Število anuitet 36
Stroški odobritve 20,00 €
Tip zavarovanja Lastno zavarovanje
Premija za zavarovanje 145,74 €
Mesečni stroški vodenja kredita, ki niso upoštevani v anuiteti 1,50 €
Uporabljena skupna letna obrestna mera 3,700 %
Skupna efektivna obrestna mera (EOM) 7,642 %
Izplačilo 3.834,26 €
Skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik 4.452,26 €
Pozor!
Pri izračunu smo uporabili 3,700% nominalno letno obrestno mero
Izračun upošteva pogoje, veljavne na dan izračuna in je izdelan ob predpostavki, da stranka črpa kredit zadnji dan v mesecu, zato interkalarne obresti niso izračunane in niso upoštevane pri izračunu efektivne obrestne mere (EOM).
A bejž? 10 % je malo denarja? Toliko izgublja denar v žaklju? Pa ta je še poceni. In kje je še zavarovanje kredita.
Komitent DA
Znesek kredita 4.000,00 €
Znesek anuitete 117,57 €
Število anuitet 36
Stroški odobritve 20,00 €
Tip zavarovanja Lastno zavarovanje
Premija za zavarovanje 145,74 €
Mesečni stroški vodenja kredita, ki niso upoštevani v anuiteti 1,50 €
Uporabljena skupna letna obrestna mera 3,700 %
Skupna efektivna obrestna mera (EOM) 7,642 %
Izplačilo 3.834,26 €
Skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik 4.452,26 €
Pozor!
Pri izračunu smo uporabili 3,700% nominalno letno obrestno mero
Izračun upošteva pogoje, veljavne na dan izračuna in je izdelan ob predpostavki, da stranka črpa kredit zadnji dan v mesecu, zato interkalarne obresti niso izračunane in niso upoštevane pri izračunu efektivne obrestne mere (EOM).[/quote]
Zakaj bi vlekli kredit 3 leta? Na dopust se gre praviloma vsako leto, tako da tudi odplacilo kredita ne sme trajati dlje kot do naslednjega dopusta. Cena kredita za 1 leto je nekje okrog 10%, to pa spravis not z vplacilom ugodnejsega first-minute paketa ali si zbarantas nizjo ceno zaradi gotovinskega placila.
Forum je zaprt za komentiranje.