Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika bezgov sirup iz oddaje Sožitja

bezgov sirup iz oddaje Sožitja

Živjo
oddaja v kareri je ena gospa kuhala bezgov sirup je bila na rtv slo 14 dni do 3 edne nazaj, pa mezanima če je katera gledala in si zapomnila recept.

Bi bila zelo hvaležna ce se katera javi.

Lp Tina

Jaz ga imam doma napisanega, mislim pa da je bilo 14 cvetov bezga, 2 kg sladkorja, 1 l vode in limonin sok. Cvetove in vodo je gospa skuhala skupaj, če imam prav v spominu 15 min. Dodala sladkor, premešala da se je sladkor raztopil, dodala limone in pustila čez noč.

V spominu imam tako, bom pa poiskala doma in če ne bo nihče prej javil bom jaz v ponedeljek.

Sicer pa jih je na kulinariki in pa tudi tukaj kar precej, receptov namreč.

Ljudsko najbolj znan je recept na 3, vse gre namreč na 3.
 30 bezgovih cvetov
 3 kg sladkorja
 3 l vode
 3 citronke (10 dag citronske kisline)
Cvetove namočimo v vodo za 30 (24) ur, nato precedimo, dodamo sladkor in citronsko kislino ter dobro premešamo. Pustimo še 24 ur, vmes mešamo, da se sladkor popolnoma stopi. Nato nalijemo v čiste steklenice, jih dobro zapremo in shranimo.
Je brez kuhanja, če ima zadeva kakšne vitamine, se tako ohranijo. Sirup je res obstojen, preizkušeno na pozabljeni steklenici celo več let. Meni je sicer tale varianta presladka, zato sem dala samo 2 1/2 kg sladkorja in je dovolj. Tudi sosed je preklopil na 2 1/2 kg.
LP Mimi

Jaz dodam še sok 2 limon, vse ostalo enako le vodo prekuham in ohladim.

zakaj pa se vod prekuha?? če potem uporabiš hladno

Recept je bil takle (tudi preizkušen):
3 limone olupi in nareži na kolutiče. Dodaj 1l vode in 2 kg sladkorja. Vse skupaj zavri. Vrelo odstavi in dodaj 15 bezgovih cvetov. Dobro premešaj. Ko se ohladi dodaj 4 dag citronske kisline. Tako pusti stati vsaj 24 ur in vmes večkrat premešaj. Po 24 urah sirup precedi v steklenice, dobor zapri in hrani na hladnem.

Lp, in uspešno kuho!

mateja

kokljica- voda se prekuha zaradi tega, ker so naravno v njej bakterije- ker voda dlje časa stoji- je potrebno te bakterije uničit…

Lp

PS: letos sem delala po receptu Mimi N- s tem, da sem namočila cvetove v prekuhano in ohlajeno vodo, dodala pa eno korenino ingverja, katero sem narezala na 0,5 cm kolobarje…

Jaz pa samo dodajam, da se da oddajo Sožitja pogledati v arhivu na spletni strani RTV SLO tudi za nazaj, če bi morda še koga zanimalo (tudi za kdaj drugič, ne samo za primer bezgovega soka)

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Viš Mimi jaz ga pa delam točno po tem receptu, pa kar toliko sladkorja dam kot je napisano, nam včasih cuker pade, pa je dobro da ga je vsaj nekje več )))))).

flo http://florijan.moj-album.com/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close