Beseda “oprosti”
Ne le “oprosti”, opravičilu bi morala slediti tudi zaveta, da se v prihodnje isto več ne bo ponovilo.
Mene zmoti tudi prelahko izgovorjen “obljubim” in še bolj “prisežem”, kadar je to izgovorjeno kar tja v en dan brez zaresne odločitve in premisleka.
Nekatere besede morajo nujno znova pridobiti svoj pomen in težo. Za tem pa stoji iskrenost. Se mi zdi, da bi to mnogim bil velik zalogaj.
monovka, 02.08.2025 ob 11:38
Ne le “oprosti”, opravičilu bi morala slediti tudi zaveta, da se v prihodnje isto več ne bo ponovilo.
Mene zmoti tudi prelahko izgovorjen “obljubim” in še bolj “prisežem”, kadar je to izgovorjeno kar tja v en dan brez zaresne odločitve in premisleka.
Nekatere besede morajo nujno znova pridobiti svoj pomen in težo. Za tem pa stoji iskrenost. Se mi zdi, da bi to mnogim bil velik zalogaj.
Saj je res. Talk is cheap. Besede niso vredne nič.” Če boš pridna ti bom pa nekaj lepega obljubil”.
lloyd, 02.08.2025 ob 11:53
Saj je res. Talk is cheap. Besede niso vredne nič.” Če boš pridna ti bom pa nekaj lepega obljubil”.
? ja, ko slišiš “oprosti, da te nisem poklicala kot obljubljeno in prisežem, da te bom poklicala naslednjič”, je to v prevodu bolj “upam, da boš to pozabil”…
Na srečo ne pri vseh. Tiste redke bisere, ki stojijo za povedanim, je potrebno negovati in obdržati blizu sebe, ostale pa… enako pozabiti.
Gerbera579, 02.08.2025 ob 12:14
Mislim, da moški veste, kdaj ste koga prizadeli, le lažje vam je glumiti Francoza in upati, da se bo vse sčasoma pozabilo. Se pa strinjam, da je najboljši oprosti z dejanjem in ne z besedo.
Ma vraga vemo. Pri dedcih je jezik precej hitrejši od misli. Za razliko od žensk, ženska točno ve kaj rečt in kdaj, da najbolj boli. Druga razlika je da ko dedcu useka da bi se moral opravičit je ponavadi prepozno, ker za opravičilo je čas zelo omejen. Ženska pa ve in se ne opraviči namenoma.
lloyd, 02.08.2025 ob 13:08
Ma vraga vemo. Pri dedcih je jezik precej hitrejši od misli. Za razliko od žensk, ženska točno ve kaj rečt in kdaj, da najbolj boli. Druga razlika je da ko dedcu useka da bi se moral opravičit je ponavadi prepozno, ker za opravičilo je čas zelo omejen. Ženska pa ve in se ne opraviči namenoma.
Doslej sem verjela, da smo ženske prehitre na jeziku… torej praviš, namensko? U, to pa je grdo in nesramno, res.
Vidim, da sem se dobro odločila raje imeti moža, kot ženo ?
Gerbera579, 02.08.2025 ob 13:26
Opravičilo z zamudo je vedno boljša odločitev kot če ga sploh ni. Samo pravi moment je treba najti. Nepremišljena ženska ni isto kot maščevalna ženska. Ta druga vse naredi načrtovano.
Jah… v tolažbo, vsako opravičilo, ki ni izrečeno, žre precej bolj kot pa bi ga izrekel. Vsaj mene. Za druge ne vem.
Kr An, 02.08.2025 ob 13:23
Kaj je to zaveta. Spet zmišljene besede. Enkrat gnoj, zmeraj gnoj.
Moj zatipk si mislil? ZAVEZA je bilo mišljeno. Zanimivo, da nisi znal uganiti.
Sicer si se pa temeljito predstavil. Ali namesto “oprosti” pri vas uporabljate “gnoj” za več različnih namenov? Zanimivo…
Če so to naredili nehote in se ne zavedajo, da so nekoga prizadeli, se zato tudi ne opravičujejo. Ljudje različno dojemamo besede, situacije, tako da če ne izraziš te prizadetosti, nihče ne more vedeti, da ti nekaj ni pasalo. Če so pa to naredili nalašč, oz tako da so vedeli, da te bo prizadelo, pa tu nobeno opravičilo nima smisla. Vedeli so kaj počnejo, da te bodo s tem prizadeli in se kljub temu odločili to izreči/storiti.. to je izbira! S tem pokažejo kje stojiš v njihovih očeh in življenju, koliko te (ne)spoštujejo in cenijo.
Take samo črtaš in srečno dalje.
No, 02.08.2025 ob 19:32
Če so to naredili nehote in se ne zavedajo, da so nekoga prizadeli, se zato tudi ne opravičujejo. Ljudje različno dojemamo besede, situacije, tako da če ne izraziš te prizadetosti, nihče ne more vedeti, da ti nekaj ni pasalo. Če so pa to naredili nalašč, oz tako da so vedeli, da te bo prizadelo, pa tu nobeno opravičilo nima smisla. Vedeli so kaj počnejo, da te bodo s tem prizadeli in se kljub temu odločili to izreči/storiti.. to je izbira! S tem pokažejo kje stojiš v njihovih očeh in življenju, koliko te (ne)spoštujejo in cenijo.
Take samo črtaš in srečno dalje.
Obstajajo tudi vmesne variante. Nekdo nekoga zavestno prizadene, potem pa se zave, da tega ne bi smel/a narediti. Recimo, pretirana reakcija na določeno situacijo, npr. ljubosumje, spletke. Ni vse črno belo. Tudi čustva do neke osebe niso nujno vedno enaka. Ljudje smo zmotljivi.
Gerbera579, 02.08.2025 ob 19:46
Obstajajo tudi vmesne variante. Nekdo nekoga zavestno prizadene, potem pa se zave, da tega ne bi smel/a narediti. Recimo, pretirana reakcija na določeno situacijo, npr. ljubosumje, spletke. Ni vse črno belo. Tudi čustva do neke osebe niso nujno vedno enaka. Ljudje smo zmotljivi.
Zmotljivi že, da pa nekdo nekoga namerno želi prizadeti, je preprosto zloben. Eno je, če ne veš, če pride do nesporazumov, ipd. Takrat je opravičilo verjetno na mestu, vprašanje je le, če je možno popraviti škodo, ki jo je nekdo naredil. Ravno zato je treba paziti na čustva drugih, ljudje niso igrače in vsako dejanje ima posledice.
V mislih imam jaz sicer konkreten primer, zato sem verjetno zelo pristranska, ampak sem leta in leta opozarjala določene ljudi na eno tako zlobo, ki je namerno delala škodo tem ljudem, me niso poslušali. Danes ugotavljajo, da je ta oseba res zlobna in nič ni bilo nenamerno, ampak nalašč! Pokazala je pravi obraz in večina jih je šokiranih. Žal ljudje vse preveč zaupajo in oproščajo, tudi tistim, katerim ne bi bilo treba.
Imate zelo zanimiva razmišljanja in pojmovanja, kakor se komu zdi in paše, zato je pa potreben pogum da nekomu to izrečeš.
Največja teža in pomen pa ima beseda oprosti, ki jo izrečeš Bogu za vse svoje grehe in da oprostiš vsem svojim sovražnikom. To pa je največje, kar je lahko. oprostiš lahko tudi nekomu ki ti je razrezal dušo in da prosiš boga za odpust tvojega greha. Kdor to zmore, je zmagovalec.
Forum je zaprt za komentiranje.