bešalem omaka
Raztopiš 6 dag masla, dodaš 5 dag moke, mešaš, nato dolivaš približno 3 dl hladnega mleka, počasi in mešaš z metlico, mal pokuhaš na majhnem ognju, da se zgosti. Odstaviš, malo ohladiš, nato dodaš 3 žlice sladke ali kisle smetane in vmešaš dve jajci. Uporabiš za lazanje ali razne prelive npr. cvetača…, ki jih potem zapečeš.
V 5 dag stopljenega segretega masla daš cca 5 dag moke, dobro premešaš in zaliješ z mlekom do željene gostote. Na začetku raje manj, dodaš ga lahko še vedno, če želiš redkejši bešamel. Omako soliš in ji dodaš malo muškatnega oreška. Glede na uporabo pa lahko potem dodajaš druge sestavine. npr. nariban parmezan, jajce……
Upam, da sem ti kaj pomagala.
lp
Hm, meni nikoli ni jasno, kako gost naj bo bešamel. Delam ga kot Julija (oz. držim se Vladkinega recepta, ki ga je enkrat napisala tukaj; s pripombo, da še vedno tehta in potem mislim, da moram tudi jaz :-))
5 dag masla, 5 dag moke, 3/4 l mleka. Sol, muškatni orešček.
No, danes sem ga delala in priznam, da nisem tehtala. Maslo si že novo, ko ga odprem in preložim v keramično posodico, vedno in avtomatsko z nožem označim na pet enakih delov, nekje sem to prebrala in se navadila. Tako da masla je bilo nekje 4 dag. Moke sem dala res zvrhano žlico, to je nekje 3 dag. Ja no, blizu 4. Vendar mleka potem res porabim kar kakšne 3/4 litra. Če bi delala kot TanjaB in dolila samo 3 dl mleka, bi bilo gosto, gosto. Ali mora biti bešamel takšen? Aja, potem še smetana in jajca, to razredči. Je pa energijsko močno in samo zase jed :-))
No, moj bešamel je potem lepo tekoč, recimo kot testo za šmorn, z njim zalivam lazanjo. Se mi zdi, da lazanja preprosto potrebuje tekočino. Ah, seveda, še en podatek – moji ne marajo paradižnika, tako ni nobene paradižnikove omake in je bešamel edina tekočina.
Zakaj se še uporablja bešamel? Vem za preliv za zelenjavo, ki jo potem daš popeč v pečico. Ja, tam mora biti močno, gosto, z moko, jajci; tam je to sestavni del jedi. Pri lazanji se mi zdi samo kot dodatek. Se motim?
Kje še uporabljate bešamel? Kdaj bolj gostega, kdaj bolj redkega? S kakšnimi dodatki?
Pozdrav, Mimi
Živjo, jaz delam bešmel kot pudinga ali kremo in se nič ne zgrudi: v teflonsko posodo vljiem liter mleka, malo posolim, popopram, dodam muškatni orešek, kos masla (cca 10 dag). Ko se malo segreje vzamem stran cca 1/4 l mleka in ga zmešam z metlico z moko (to pa približno). Ko mleko v kozici zavre, odstavim, znižam temperaturo, vmešam z metlico mleko z moko, postavim nazaj, stalno mešam in počakam, da se začne dvigovati. Takrat odstavim, ohladim, medtem tudi mešam, v ohlajen bešamel pa vmešam celo jajce. Preizkušan recept-imam manjši gostinski lokal in moja lasagna je poznana daleč naokrog. Ta količina zadostuje za večji “protfan”. Lanci
Včasih sem se bala te prave bešamel omake in sem si jo delala po svoje (predvsem za lasanje).
Kuhan grah sem prepasirala (beri tistega iz konzerve), da sem se znebila lupinic, dodala malo mleka in kisle smetane in gostila do željene gostote.
Tako sem se izognila moki.
Danes bešamela sploh ne uporabljam več in omake priredim po potrebi.
Že večkrat sem zasledila, da se kdo izogiba bešamelu. Zakaj pravzaprav? Moka ni prežgana, sama po sebi nič hudega. Maslo – ajde, nekaj maščobe mora biti… Samo sprašujem iz čisto “znanstvenega” firbca, nič hudega ne mislim in ne bi rada sprožila debate o različnih pogledih na zdravo prehrano, hehe :-)))))
Pozdrav, Mimi
Jaz včasih naredim bolj zdravo verzijo bešamela tako, da moko zakuham v mleko kot za puding in nato v ohlajeno dodam par žlic skute z 0% mm (E Leclerc). Moji še niso ugotovili, da je kaj drugače, saj ta skuta bolj spominja na kislo smetano. Začimbe pa ostanejo enake.
Za kake druge vrste bešamela pa tudi jaz še nisem slišala. Dvomim, da s prepasirano bučo dosežeš enak učinek. Lahko pa me katera razsvetli v tej smeri.
lp
To je čista resnica.
Se pač izogibam beli moki, ker je vitaminsko prazna.
Če zmešaš moko in vodo, dobiš lepilo – to je dokazano.
Če moki dodaš mleko, dobiš malo boljše lepilo.
Če temu dodaš maslo, je obogateno lepilo, ki se zaradi masla ne da lepit.
Ker smo v letih, ko že malo pazimo, kaj pojemo, smo si bešamel priredili.
To je to.
Forum je zaprt za komentiranje.