bencin+malo dizla – lahko tankam??
Prosim nasvet: v dizla sem po pomoti tankala bencin, in sicer 45 litrov (Sedaj imam mešanico teh 45 l bencina in najbrž kakih 5 dizla). Zanima me, ali lahko to sedaj tankam v drug naš avto – bencinarja? En mehanik pravi, da ni problema, če po malem dodajam (ne zdej vso vsebino naenkrat), eni pa strogo odsvetujejo, da nikakor. Meni je žal, ker je to le 55 evrov in bi porabila, če lahko. Vaše izkušnje? Hvala
veliko je odvisno od avta, kjer želiš uporabiti mešanico z malo dizla…za kak starejši avto, še malo zredči z bencinom, pa bo šlo. v kakega oh in sploh ala vW TSI, kaki drugi turbo motorji itd, pa tega ne bi noter dajal.
glede dizlov pa tako…..dizli načeloma brez težav prebavijo določen del bencina v gorivu….pred leti sem imel seata dizel, kjer je v navodilih za uporabo pisalo, da se pozimi lahko tanka do ene tretjine bencina. Sam sem pozimi vedno tankal po 10 litrov bencina in 40 dizla, pa je tekel kot urca.
za kake nove common rail dizle pa si tega ne bi upal noter stavit, ker crknejo stvari, že če jih grdo pogledaš. stroški pa potem v nebo.
Hvala za odgovore. Ker mi ta denar nekaj pomeni, sem vsekakor upala, da ga bom lahko porabila, če pa bi s tem povzročila škodo, pa normalno, da ne! ZAto sem vprašala in se pozanimala pri nekaj mehanikih, a mi je vsak rekel drugače – nekje 50:50.
Eni so rekli tako kot predhodnik, da 5 l na tank k dizlu pzimi, da ne zmrzne, nekaj pa, da nekaj litrov v bencinarja lahko, ker je bilo not le malo dizla in ne bo škdoilo, ko se še bolj razredči (bilo je 5 l dizla, 45 l bencina). Mogoče poskusimo pri kosilnici 🙂
V novejše motorje na bencinski pogon vsekakor ni priporočljivo. Tudi če avto sprva dela se kasneje lahko to pokaže kot vzrok za okvaro kar vam bodo z veseljem vrgli pred nos, ko boste hoteli uveljevati garancijo.
Mislim, da bo kosilnica najlažje in najhitreje požrla to mešanico. Pa tudi, če pride do okvare, bo ceneje to popraviti.