Belo se pere na 90
Sem prebrala pred leti. Knjiga ni nic posebnega, sicer cist lustna za prebrat, ampak prosim presezek pa ni. Ce pise o casu, v katerem smo nekateri ziveli, pac spominjanje na mladost ni zadost, da je knjiga super. Vedno sem presenecena, ko preberem, da je to neka super literatura. V redu za prebrat ze. Odlicen je pa npr. Feri Lainscek. Cist druga kategorija pisca.
Krtek, 26.05.2022 ob 20:33
Sem prebrala pred leti. Knjiga ni nic posebnega, sicer cist lustna za prebrat, ampak prosim presezek pa ni. Ce pise o casu, v katerem smo nekateri ziveli, pac spominjanje na mladost ni zadost, da je knjiga super. Vedno sem presenecena, ko preberem, da je to neka super literatura. V redu za prebrat ze. Odlicen je pa npr. Feri Lainscek. Cist druga kategorija pisca.
Imamo novega MON literarnega kritika, vidi ti to!
Se čisto strinjam z zgornjim komentarjem. Knjiga ni noben literarni presežek, skupaj je metala vse možne informacije iz otroštva, od ovitkov za čokolade do zamaškov za pivo, vsega je bilo preveč, eno samo naštevanje. Jaz nisem mogla prebrat, ker me je zasitila. Literarno brez vezna knjiga, brez globine – ker pa opisuje težko izkušnjo, je pač ganljiva. Za splošen folk zanimiva, neka visoka literatura pa to seveda ni. In za to videt ne rabiš biti nek literarni kritik, ampak samo človek z nekaj inteligence in razgledanosti.
Knjiga nič posebnega. Vsi, ki smo živeli še v jugi, smo doživljali podobne zgodbe. To je zame samo prerez nekega minulega časa z vso ikonografijo tiste dobe. Nikakor literarno ni za dol past. Take žalostne zgodbe je doživljal verjetno že vsak od nas in ta hip je moderno o tem pisati. Zato knjige nisem požirala in tudi prebrala je ne bom več. Skratka ne potrebujem takih knjig, kajti življenje je vse kaj drugega kot solzna dolina trpljenja, žalosti in bolezni. Tudi mene je zasitila s tem naštevanjem in metanjem informacij. Popolnoma odveč.
Res je, čisto povprečna knjiga. Opisuje meščansko življenje proti koncu socializma. Mnogi se spomnimo teh časov. Vsak je po svoje to preživel, vsak s svojimi travmami. Pač, tako kot je življenje. Men je zanimiva oblika pisanja. Te je res zanimivo. Sama vsebina pa. Nič novega, nič izjemnega. Marsikdo je doživel in preživel še kaj bolj travmatičnega, neobičajnega. Bolj se mi zdi, da paše trenutni nomenklaturi da hvali socializem, kako da je bilo vse v redu. to je bolj v ozadju. Načrtno se goji kult nekega spomina na socializem. V 80. letih je moč in represija res popustila, ker smo veliko denarja dobili iz tujine, sicer bi že prej Juga šla v razsulo. Nostalgiki pa se ne ozirajo v 50., 60. 70. leta, svinčena leta, ko vlada ostri komunizem in so ljudje še prestrašeni od povojnega dogajanja, pobojev, zaporov, obveznih oddaj vsakega kmeta, razlaščanje premožnih,.. .Na primer, sorodnik je bil leta 1955 v JLA v Bitoli, in ker je med vojaki rekel, da gre Tito na vsako pasjo procesijo, je pristal v zaporu. Takih svari nostalgiki nočejo videti. Kaj šele Golo otok.
Forum je zaprt za komentiranje.