bela polenta – babi ziher ve!
Nisem Babi, ampak belo poletno odlično poznam. Na Primorskem jo boš našla predvsem v Brdih, drugje ni tako pogosta. Bela polenta je skuhana iz koruznega zdroba bele koruze. Nikakor ni skuhana iz pšeničnega zdroba, kot nekateri napačno mislijo. Bel koruzni zdrob je pri nas kar težko dobiti, v trgovinah mislim, da ga ni. Dobi se ga še v kakšnem mlinu, najlaže pa se ga dobi v Furlaniji (Italiji), od koder ta polenta izvira. Kuhaš jo normalno kot rumeno poletno, pravijo pa, da je bela laže prebavljiva. Belo koruzo se manj goji, ker je njena rodnost precej manjša od rumene. V Brdih so belo poleno uporabljali namesto kruha.
Joj, se mi že cedijo sline po njej! Lep pozdrav s sončne Goriške!
Hej!
So ze vse povedale. Moja nona – Brika je naredila takooo dobro. Rumene koruze je zasejala samo za vzorec. Sama jo tudi kdaj skuham, ko dobim iz Furlanije surovino.
Andi, na SC si omenila, da ste bili pri mozevih sorodnikih v Prekmurju.
Spomnila sem se, kako so se Brici med obema vojnama izseljevali v Prekmurje, kjer so dobili veliko zemlje. Marsikdo je tam potem za vedno ostal. Zanesli so tudi spargeljne jih in na tistih prostranih njivah pridno gojili. Bila je tudi lepa dokumentarna oddaja po TV. Ko so vnuki prisli v Brda, da bi spoznali kraje svojih dedov, niso mogli dojeti, da so lahko druzine prezivele na tako skopo odmerjeni zemlji in se to na grickih in vzpetinah:)))
Lep pozdrav
Babi, škoda da te oddaje nisem videla. Moževi sorodniki so sicer “čisti” Prekmurci (tašča je Prekmurka – slovensko-madžarsko-avstrijska mešanica :)), se mi je pa nazadnje zgodilo, da je v Prekmurju pristopil čisto po naključju k meni nek možakar in ko se zaklepetava, izvem, da je Bric!
Sicer to ne spada pod to temo, ampak na tem zadnjem obisku sem izvedela za recept za perece – to so kruhki v obliki venčka, in če mi bodo lepo uspeli, bom recept napisala tu. Mi jih namreč obožujemo in se jih kar ne moremo najesti do sitega.
Andi, take stvari tudi spadajo med kuharijo:)
Meni se zdi zelo zanimivo, kako so predniki ( Primorci) zanesli svoje navade na vse stiri strani. Tudi v Makedoniji, Vojvodini so bile vasi Primorcev…Niso odhajali samo cez luzo. In jedi svojih mam in non so tudi tam radi kuhali. Zelenjavo so pa povsod posejali.
Perece … komaj cakam:))) Sem ze zlisala o njih.
Lep pozdrav v Gorico Babi
Hojla,
se ti oglašam ker semprekmurka, ki živi na Dolenjskem.Ha, ha, ha…….Kot taka seveda poznam tudi te tradicionalne perece in jih tudi sama doma pripravljam. Recept zanje ni nič posebnega, testo kot za kruh,za boljšo elastičnost pa se doda kakšna žlica jogurta, kislega mleka ali kisle smetane.
Čudno, da v Prekmurju nisi izvedela kako se delajo beli žganci, kajti tam jih zelo velikokrat kuhajo. dokler nisem prišla na dolenjsko sem poznala samo bele žgance, za ajdove pa še nikoli čula. Danes je drugače.
Bele žgance jaz naredim takole: narežem 2-3 krompirje na čisto tanke lističe kot za čips. Nanje nalijem toliko vode, da je krompir z vodo pokrit, soim in krompir skuham, potem ga pretlačim s tlačilko za krompir. dobim podobno zmes kot za pire krompir, le da je bolj redko, ker vode ne odlijem. V to zmes zakuham ostro moko – podobno kot ajdove žgance. In to je ta umetnost. Žganci pa naj bodo ajdovi ali beli ali celo koruzni so zelo dobri tudi z zeljem in s satarašom. Mi takšne obožujemo. Včasih če kaj žgancev ostane, potem to v malo večji količini maščobe zapečem da so lepo zlatorumene barve in so hrustljavi. Joj, mljacccccccccccccc…………………..
Tajna
Forum je zaprt za komentiranje.