Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika bela – plava riba

bela – plava riba

Ker sem iz zelo morske družine, me je doma sram vprašati, katere ribe kam spadajo. Orade, brancine, skuše .. že znam uvrstiti. Potem se pa ustavi. Mi lahko prosim poveste, kam sodijo določene ribe in zakaj berem, da je bela riba bolj zdrava, po drugi strani pa da je plava. Za vse odgovore vam bom neznansko hvaležna

Sicer nimam preveč znanja o ribah, vem le samo to, da so bele kvalitetnejše od plavih, pa tudi za moj okus boljše.
Ti bo verjetno kar babi odgovorila, ona je doma na tem področju.

Lep pozdrav.

Hej!
Ne vem,zakaj te je sram vprasati.Tvoji verjetno najbolje vedo,kam riba spada. Saj ni nobena sramota,ce cesa ne vemo in bi zeleli vedeti.To je samo pohvalno!

Bela riba je lazje prebavljiva in za nekatere je njihovo meso boljse.
Ljudje smo si razlicni. Meni je pa plava riba pecena na zaru zelo vsec in je zelo koristna,se zlasti,ce jo pohrustas s kostmi vred(dobro pecena in majhna).
Ob jedi zacutim vso aromo nasega Jadrana. V restavraciji pa sem ze jedla
brancina,ki me sploh ni ganil.

Zdravniki,dietologi zelo priporocajo plavo ribo zaradi mineralov in olj.Pa se nekaj ni zanemarljivo: je cenejsa in zato je lahko veckrat na mizi.
Gojene bele ribe pa itak vemo,kako je to.

Si mogoce kdaj gledala oddajo na TV Koper Zs murja v lonc?
Tam so pripravo plave ribe prikazali na toliko nacinov,da res lahko ponudis v vedno drugacni obliki.

Za gotovo vem,da sta sardela in skusa plavi ribi,za sardona pa ze ne vem.
Bom se svaka vprasala za seznam.

Bela riba: ribon,gvat,cipli,menula,pasara,list,mormora,orada,zobatec,lucerna,sanpierooslic?,molo raza,skarpena,trilja,ugor,raza….

S temi sem ze imela opravka.Upam,da senisem kaj pomesala in verjetno sem se kaj pozabila. Ko dobim seznam,dopolnim se plavo ribo.
Bo se kdo kaj dodal. Lp Babi

Uff,se mi je marsikaj zatipkalo;sanpiero,oslic…pa se razo sem dvakrat napisala. Lp

Delitev rib na belo in plavo je pravzaprav zgolj “jugoslovanska” in je zrasla na jadranskem zeljniku (ali bolje rečeno morju). Delitve drugje po svet pravzaprav sploh ne boste našli, pri nas je pa tako udomačena, da vsa prav debelo pogledajo, če trdiš, da taka delitev v bistvu ni realna.

Gre samo zato, da je meso pri nekaterih ribah temnejše in so po analogiji z rdeče/belim mesom pri “kopenskih” živalih (perutnina, govedo, svinina, konjsko meso, itd) razdelili tudi ribe.

Sicer pa so nekatere rebi kvalitetnejše kot druge, tako kot je to pri vsaki živali, ki jo jemo.

Toliko na hitro.

Hej,imas prav.
Tudi v hrvaski knjigi je pri opisu rib povedano nekako tako:
riba ima belo meso,temnejse meso,lazje prebavljivo,meso je trse,je mehkejse, mastno, nemastno,primerno za zar,za kuhanje,za pecenje z vec olja,za brodet,juho…Recimo pri incunih ali sardonih je tako,nekoliko svetlejse meso kot pri sardeli.Tuna ima recimo nekje svetlejse,drugje temnejse meso in je potem kvaliteta konzerve odvisna od tega,katere dele konzervirajo v olju.
Pomembnejse se mi zdi,da vem,kaj je nasemu telesu koristnejse in da vem,kako doloceno ribo pripraviti na nacin,ki bo najboljsi.
Lp Babi

Ja, Babi, res je.

Pomembno je, da tisto, kar imamo na voljo, dobro pripravimo. In da včasih namesto mesa zaužijemo ribo, pa naj bo plava ali bela :))

Meni so na morju skuše na žaru z rožmarinovo vejico in olivnim oljem veliko bolj okusne kot gojeni brancin sredi ljubljane :))

Najboljše pa so tiste sveže sredi morja na jadrnici, ki so še kako uro nazaj plavale… pa naj bodo plave ali bele 🙂

Take imamo,ko svak lovi.Je tako priden,da jih scisti in takoj na zar.
Oberemo do “kusti” – nic vilic, samo prsti:))) Lp

Kam spada orada. Hvala za vsak odgovor.

Kam spada orada. Hvala za vsak odgovor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close