Bela masajka po resničnih dogodkih?
Absolutno se strinjam s teboj – problem je obsojanje. Mnogo večji, kot sarkazem. Ali kot branje slikanic in pravljic za odrasle.
https://www.news.com.au/finance/economy/world-economy/their-throats-were-slit-they-were-tortured-foreign-correspondent-investigates-south-africa-farm-attacks/news-story/55881aa12059d62a803dbf293b8b67ce
Tole bodo razumeli tisti, ki razumejo, da sovraštvo nima barve kože in da je problem pod katerokoli barvo. Tisti, ki zlorabljajo nicke, tega ne razumejo, seveda.
https://www.delo.si/mnenja/kolumne/juzna-afrika-in-mi-87501.html
Barva kože je izrazito vezana na družbene in moralne norme nekega okolja, privzgojene in prirojene, zato morda v prvi vrsti mešanje barve kože res ne eskalira takoj v sovraštvo, prav dolgo pa ne traja. Danes smo priča mnogim primerom, ko mešanje barve kože, posledično različnih kultur, različnih religij prinaša nemir, ljudi, ki se niso znali, niso zmogli in niso hoteli asimilirati v družbno okolje druge barve kože. Iz tega dobimo nauk, da je barva kože še kako pogojena s sovraštvom. In ko se, kot v knjigi, ne izide niti v veliki in opevani ljubezni in globokih čustvih, pri vseh poskusih asimilacije v okolje primitivnih plemen, kako misliš, mislite, da je to možno obratno, in brez najmočnejšega vzvoda zgodbe – ljubezni? Tega seveda, zaslepljeni v čtivu in ideologiji, ne bodo razumeli nikoli, ali pa, ko bo precej prepozno.
Barva kože je izrazito vezana na družbene in moralne norme nekega okolja, privzgojene in prirojene, zato morda v prvi vrsti mešanje barve kože res ne eskalira takoj v sovraštvo, prav dolgo pa ne traja. Danes smo priča mnogim primerom, ko mešanje barve kože, posledično različnih kultur, različnih religij prinaša nemir, ljudi, ki se niso znali, niso zmogli in niso hoteli asimilirati v družbno okolje druge barve kože. Iz tega dobimo nauk, da je barva kože še kako pogojena s sovraštvom. In ko se, kot v knjigi, ne izide niti v veliki in opevani ljubezni in globokih čustvih, pri vseh poskusih asimilacije v okolje primitivnih plemen, kako misliš, mislite, da je to možno obratno, in brez najmočnejšega vzvoda zgodbe – ljubezni? Tega seveda, zaslepljeni v čtivu in ideologiji, ne bodo razumeli nikoli, ali pa, ko bo precej prepozno.
[/quote]
Corrine ne propagira multikulti in mešanja, gre za njeno osebno zgodbo, izpoved in nič več. Knjiga je bolj zanimivo antropološko čtivo kot karkoli drugega. Zato sem se oglasila. Nič političnega ni v njej, razen če koga ogroža neka čisto osebna izkušnja.
Misliš nekoga, ki je zlorabil moj nick za svoj primitivni seksizem? Verjamem, da s takšno nemočjo nimaš težav, če pa medsebojno poklekata, pa tudi ni moja stvar.
[/quote]
Mislila sem točno tega nekoga. Sem tudi napisala. Pri vsej svoji pronicljivosti bi to lahko uvidila. Strinjam se ne in se ne bom s tvojim stališčem, kot se ti ne z mojim. Prav dolgosežne sposobnosti predvidevanja nestabilne prihodnosti človek dandanes ne potrebuje, da bi ugotovil, da je kolesje naše varne starosti precej načeto in polomljeno. Počasi bo potrebno odložit plašnice in se soočiti s širšim pomenom ideologij, ki padajo na testih zaupanja. Kot z masajko, nekaterim odpira oči, drugim pa srca. Avtorica je očitno sprevidila, odprla oči, prej kot slej, da jo je srce izigralo. S to mislijo, ki je neomajna, izstopam iz debate.
Kako znano – predsodki spet na plano. Kaksne vse teorije, o neciviliziranosti, rasi, kulturi, navadah …in še in še…
Ampak, da se pa v zahodnih druzbah locujejo mnozicno, ravno tisti, ki naj bi bili ‘pravi skupaj’, je pa tudi povedno..
P.s.: le koliko med vami je ravno slednjih, pa vsi ste tako ‘pametno’ izbrali, sopotnika za vse zivljenje…ups, do locitve; ocitno sami divjaki, neprilagojeni…
Bela Masajka je odlična izpoved zaljubljenega dekleta, ki nam je skozi pripoved naslikala bedo življenja tistih katerim ni dano, da se rodijo v topli postelji, kot mi….
Zame je bila ljubezenska zgodba postranske vloge, veliko bolj me je zanimalo skozi pripoved opisano plemensko življenje ljudi, ki nikoli ne bodo poznali življenja, katero je, nam dano.
Ko kapljica vode ni samoumevna, da se umijemo in , ko kapljica vode, ni samomevna, da se odžejamo, tam se odžejajo s toplo krvjo ubite živali.
In tu ljubezenska zgodba na katero se toliko opitarate mnogi…izgubi pomen.
Pomen zgodbe je velikooo globlji 🙂
Mešanje kultur poteka tudi v obratni smeri. Mnogi, predvsem nižje izobraženi skandinavski moški so iščejo žene med Tajkami in Indijkami, ker si Skandinavke ne morejo dobiti. Seveda se azijske ženske lažje prilagodijo zahodnemu načinu življenja, kot emanicipirana zahodna ženska tradicionalizmu v Afriki ali Aziji. Ženske, za katere vem, da so se preselile v Afriko, so se vse tam ustalile, si ustvarile uspešno poslovno kariero, mislim pa, da so vse ločene ali samske. Pri nas pa poznam nekaj parov, ki živijo normalno družinsko življenje, s službami, otroki, itd.
So si pa tudi kakšni antropologi že pripeljali ženo tudi iz kakšnega plemena, ki ni bilo nikoli v stiku s civilizacijo, res pa je, da niso napisali knjige o svoji ljubezenski odisejadi.
Mešanje kultur poteka tudi v obratni smeri. Mnogi, predvsem nižje izobraženi skandinavski moški so iščejo žene med Tajkami in Indijkami, ker si Skandinavke ne morejo dobiti. Seveda se azijske ženske lažje prilagodijo zahodnemu načinu življenja, kot emanicipirana zahodna ženska tradicionalizmu v Afriki ali Aziji. Ženske, za katere vem, da so se preselile v Afriko, so se vse tam ustalile, si ustvarile uspešno poslovno kariero, mislim pa, da so vse ločene ali samske. Pri nas pa poznam nekaj parov, ki živijo normalno družinsko življenje, s službami, otroki, itd.
So si pa tudi kakšni antropologi že pripeljali ženo tudi iz kakšnega plemena, ki ni bilo nikoli v stiku s civilizacijo, res pa je, da niso napisali knjige o svoji ljubezenski odisejadi.
[/quote]
No ta, obratna smer je bila od nekdaj, saj so moški bistveno bolj potovali in si “spotoma” kakšno ekzotiko preskrbeli. To, da pa take ženske dejansko tudi poročijo (uradno priznajo) pa ni tako zelo stara reč. Imeli so jih zgolj “za zraven” kot žene redko.
Madame Butterfly?
To pa res ni nič novega.
V 19. stoletju je 46 letna lady Jane Digby poročila 20 let mlajšega šejka v Siriji in med nomadi živela do konca življenja. Zanimiva gospa.
Forum je zaprt za komentiranje.