Bela masajka po resničnih dogodkih?
Meni ne, meni so moja stališča kristalno jasna. Niti v morastih sanjah ne morem biti ne bela masajka, ne culukafra, ne bušmanka,… nič od tega. Meni je kristalno jasno kdo sem, kam in na kaj sodim. Če tebi ni in če ti je vseeno, je to tvoj problem, ne moj.
[/quote]Kadar nastavljaš ogledalo drugim ga po svoji podobi.
Tebi odgovarjam, tebi nastavljam tvoje besede v povračilo. A hkrati sem zapisala saj ne bo hudega ob tvojih besedah” culukafra pač”.
Zanimivo, da te lastne besede prizadanejo.
se ti res zdi, da so jo tvoje besede prizadele? kje pa to vidiš?
meni se zdi, da je ženski vseeno za tvoje kao špikanje – veš, besede, ki zbodejo tebe, ni nujno, da zbodejo tudi druge. In bele masajke besede, ki jih uporabljaš kot žaljivke, očitno ne prizadenejo. veš zakaj – ker ima razpucano v glavi in se ne identificira s takimi ..
To ni nas svet, kot ni njim nas. Prevelike razlike v dojemanju sveta, kulture, kar je logicno. Da, da se gre na dopust, da si avanturist, ki spoznavas druge narode. Prijateljica se je porocila z nekom iz dol po dveh letih locitev. Ni slo. Oba sta toliko pametna, da sta to spoznala. Ta zenska je iz svoje zalosti, ustvarila poslovni uspeh. Bela masajka.
Na njeno izkušnjo gledate preveč iz materialnega vidika. To, v kar se je podala prostovoljno, je na njej pustilo neizbrisne posledice.
Sam se časa takega ne bi lotil nikoli, ker vem, da bi na koncu globoko obžaloval in verjetno bi se ves ta stres, ki gre zraven, poznal tudi na mojem zdravju.
Torej, ženka je ravnala po trenutnih vzgibih in zelo neumno. Če bi kaj takega storila npr. v Sudanu, bi morda zgodbe niti ne mogla napisati, kaj šele tržiti.
Meni ne, meni so moja stališča kristalno jasna. Niti v morastih sanjah ne morem biti ne bela masajka, ne culukafra, ne bušmanka,… nič od tega. Meni je kristalno jasno kdo sem, kam in na kaj sodim. Če tebi ni in če ti je vseeno, je to tvoj problem, ne moj.
[/quote]
Sodis med omejence in zatezence. Na kaj bi se dala mi pa ni jasno.
Kadar nastavljaš ogledalo drugim ga po svoji podobi.
Tebi odgovarjam, tebi nastavljam tvoje besede v povračilo. A hkrati sem zapisala saj ne bo hudega ob tvojih besedah” culukafra pač”.
Zanimivo, da te lastne besede prizadanejo.
[/quote]
Kaj pa tebi ni jasno?? Saj veš, da so culukafre afriško pleme, preden karkoli obračaš, sploh pa ogledala?! In še enkrat, nič od navedenega nisem in ne morem bit. Moje osebno stališče ni nujno, da izraža tvojega, vsekakor pa stojim za tem, da je moje veliko bolj pravo, pravilno in sprejemljivo. Tudi tebi bo, če še ti ni, samo eni pač rabite najprej nekaj treskov okoli kepe, da to pogruntate. Ne skrbi, kmalu pridejo, pa boš na brzino prešolana in pol se boš lahko do onemoglosti gledala v ogledalo, ki ga podstavljaš drugim. Njah
Kaj pa tebi ni jasno?? Saj veš, da so culukafre afriško pleme, preden karkoli obračaš, sploh pa ogledala?! In še enkrat, nič od navedenega nisem in ne morem bit. Moje osebno stališče ni nujno, da izraža tvojega, vsekakor pa stojim za tem, da je moje veliko bolj pravo, pravilno in sprejemljivo. Tudi tebi bo, če še ti ni, samo eni pač rabite najprej nekaj treskov okoli kepe, da to pogruntate. Ne skrbi, kmalu pridejo, pa boš na brzino prešolana in pol se boš lahko do onemoglosti gledala v ogledalo, ki ga podstavljaš drugim. Njah
[/quote]
culukafra je žaljiv izraz za afričane nasplošno, ne pa za kako afriško pleme, približno tako, kot čuš za vse, kar je slovanskega.
Na njeno izkušnjo gledate preveč iz materialnega vidika. To, v kar se je podala prostovoljno, je na njej pustilo neizbrisne posledice.
Sam se časa takega ne bi lotil nikoli, ker vem, da bi na koncu globoko obžaloval in verjetno bi se ves ta stres, ki gre zraven, poznal tudi na mojem zdravju.
Torej, ženka je ravnala po trenutnih vzgibih in zelo neumno. Če bi kaj takega storila npr. v Sudanu, bi morda zgodbe niti ne mogla napisati, kaj šele tržiti.
[/quote]
njej ni bilo nikoli žal … kasneje se je tja vrnila, tudi s hčerko obiskala svoje plemenske sorodnike .. če se ti ne bi lotil česa takega še ne pomeni, da si nihče ne želi, zmore, hoče …
Ja, bela masajka je po resničnih dogodkih. Ne vem zakaj jo tako obsojate, če se je pač zaljubila …
Večkrat berem, da se moškim takole “zmeša”, npr. od kolegice oče se je v dveh tednih odselil k novi, tam pa trpi kot pes (vse bi dal, da lahko pride nazaj), pred časom je zelo iskreno o tem pisal en moški tukaj gor, da je imel idealno družino, da je srečal eno mladostnico in da kako mu je žal,da je pustil ženo, da je sedaj v 100 x slabši situaciji ..
Tako je …, čeprav to ni ljubezen, to za zaljubljenost in idealiziranje … Kar se mene tiče napaka, ampak verjetno ko padeš vanjo, si ne moreš pomagat.
Upam, da se mene ne zgodi, samo to!
Po 20 letih zakona sem se tako zaljubila, da sem slišala travo rasti. Nisem mogla ne jesti ne spati. Družina, otroci, dom, služba, vse me je dušilo. Tudi on je bil zaljubljen, vem, ker me je vabil.
Pa sem si dala 6 mesecev časa, trgalo me je, a nisem popustila v ničemer. Zelo težko obdobje je bilo, komaj za zdržat. Čez pol leta ni bilo nič boljše, edino dojela sem, da mi ljubezen otrok pomeni več kot karkoli drugega.
Danes mi ni žal, da sem ohranila družino, verjetno pa bi mi bilo zelo žal, če je ne bi.
Da, vsem nam se lahko zgodi, a ker nismo otroci, moramo kdaj stisniti zobe in se pravilno odločiti.
Pa ok, se zaljubi, ji dišijo črni, ampak da popoloma ignorira tisti dve za silo delujoči možganski celici in razmišlja le s peecko, si pa res ne zasluži kaj drugega kot trdo šolo. Saj nismo živali, da bi nas vodil le nagon.
Pa ne gre tu za barvo kože, ampak za to, da baba zmešana rine v svet necivilizirancev, kjer lahko pričakuje težave. Civilizira, urejen črnec, ki se je uspešno asimiliral v zahodno kulturo, se mi ne zdi problem.
Bi se pa tudi v Sloveniji našli vsaj dve podobno atraktivni zgodbi, jih je bilo pa še več. Zblojene babe so videle le črne tiče, za njimi so lazile v culukafro, bivanje v kolibi in pitje kozje krvi se jim je zdelo najprej sila romantično. Za reševanje iz te romantike pa so jim bili potem dobri belci, pa čeprav z manjšimi tiči. Nekatere so se rešile, nekatere pa žalostno končale, tudi s smrtjo ali pohabitvijo.
Pa ok, se zaljubi, ji dišijo črni, ampak da popoloma ignorira tisti dve za silo delujoči možganski celici in razmišlja le s peecko, si pa res ne zasluži kaj drugega kot trdo šolo. Saj nismo živali, da bi nas vodil le nagon.
Pa ne gre tu za barvo kože, ampak za to, da baba zmešana rine v svet necivilizirancev, kjer lahko pričakuje težave. Civilizira, urejen črnec, ki se je uspešno asimiliral v zahodno kulturo, se mi ne zdi problem.
Bi se pa tudi v Sloveniji našli vsaj dve podobno atraktivni zgodbi, jih je bilo pa še več. Zblojene babe so videle le črne tiče, za njimi so lazile v culukafro, bivanje v kolibi in pitje kozje krvi se jim je zdelo najprej sila romantično. Za reševanje iz te romantike pa so jim bili potem dobri belci, pa čeprav z manjšimi tiči. Nekatere so se rešile, nekatere pa žalostno končale, tudi s smrtjo ali pohabitvijo.
[/quote]
To je res.
Mešanje ras ni nikoli problematično, ponavadi so to zelo lepi ljudje.
Mešanje kultur pa zelo.
Problem je obsojanje. In klišeji. Nekateri ljudje so zaljubljeni v Afriko – ne v konkretnega človeka, ampak v celino. Sonja Porle, sicer poročena z zahodnjakom, je pustila zelo lepe, tople zapise o Afriki. Tomo Križnar se bori za Nube. “Belo masajko” je zagotovo vodilo marsikaj drugega kot nagon, drugače ne bi imela tako toplega odnosa s taščo, ne bi se vračala v Afriko, ne bi pustila knjig, kakršne je. Očitno njena primarna družina ni bila popolna, njena Švica ni bila popolna, da je bil Masaj tista pot v njeno drugo domovino.
Je pa zanimivo, da ogromno tega obsojanja vidim pri ljudeh, katerih korenine izvirajo od drugod.
Forum je zaprt za komentiranje.