Najdi forum

Bel poper

Zdi se, da se mi je zmleti beli poper v steklenički pokvaril. Je to sploh možno? Kupila sem ga v trgovini, doma ga imam kakšnega pol leta. Prvič sem opazila, ko sem malo poprala mešanico suhih mediteranskih začimb za povaljanje feta sira pri vlaganju v oljčno olje. Začelo je smrdeti kot po gnilih jajcih, res grdo. Pa sem mislila, da je to mogoče zaradi kombinacije s kakšno od začimb in da verjetno sploh ne bi smela poprati. Sir je bil drugače dober. Ko se je naslednjič ponovilo pri nečem drugem, sem vedela, da je poper, tudi sam v steklenički smrdi oz. ima drugačen vonj kot črni poper.
Se je to že komu zgodilo? Še vedno ga gledam na polici in se pripravljam, da ga vržem v smeti.
Pozdrav, Mimi

Mimi, veš da ima ta poper res čisto drugačen vonj (in okus). Jaz ga sicer niti nisem zaznala (nimam hudo razvitega čuta za okus in vonj očitno), ampak sem ga morala vreči stran, sicer mojega občasnega družabnika za mizo ne bi več dobila na večerjo ;-)). Jaz sem ga vrgla stran. Verjetno je okus čisto specifičen – nekomu je lahko čisto všeč. Ali pa je bil tudi moj poper pokvarjen? Dvomim.

Beli poper redno uporabljam- poleg crnega. Oboje kupujem samo v zrnju.
Se nikoli nisem opazila pri belem kaksena zoprnega vonja. Uporabljam ga pri svetlih omakah, solatah… meni je vsec. Lp

Jaz sem imela mletega, ne v zrnju. Saj mene tudi ni motil ;-)). Imel pa je definitivno drugačen vonj kot črn.

Sončen pozdravček iz mrzle Dolenjske. Babi pripravi bundo ;-)).

To pomeni, da moram najprej kupiti mlinček za poper, nato beli poper v zrnju. Mlinčkov za poper v trgovini sploh še nisem pogledala. Kakšnega naj kupim? Jaz se jih spomnim samo kot iz lesa izrezljane suvernirje…
Pozdrav, Mimi

Mimi, mlinckov je sedaj vseh vrst. Nekateri prav dekorativni – krasni moderni dizajni; tudi stekleni ali vsaj steklu podobni( da se raznobarvna zrnja popra lepo vidijo), v kombinaciji z rostfrajem.
Jaz imam zdaj tri. V enem je vedno koriander, v drugem crni poper, v enem pa bel, crn in rdec( ki v bistvu ni poper- ampak kombinacija krasna). Moski uzivajo, ko meljejo.

Jaz( beri vnuk odnesel v Anglijo) imam se enega tistega fletnega trebusastega kot sodcek- lesenega. Prijateljica mi ga je dala za porocno darilo in sem ga bila tako vesela:) ) Ja, taka so bila takrat porocna darila. Nic boga,ampak prisrcna. Veselo melje se danes.

V Angliji sem stikala po trgovinah za poprom v zrnju in so me kar cudno gledali. Koncno mi je prijazna prodajalka rekla, da pri njih ne bi slo, ker so
” lazy people”. No, sem ga staknila potem v neki specializirani trgovini.
Joj, ne misli, da si ti lazy:)))

Poskusi s svezim poprom, je razlika v vonju. Sicer je to z vsemi disavnicami.
Tudi muskatni orescek ribam. Ko enkrat poskusis, ugotovis sele pravo aromo. Lp

Ja, bel poper ima res nek specifičen vonj, vendar mene ne moti. To sem namreč ugotovila takrat, ko si je mož delal neko solatko in jo hoče poprat, (črnega popra trenutno ni bilo pri hiši), vzame belega (sej ni vedel, da je beli poper not), povoha, strese v smeti in mi reče: “poper sem vrgel v smeti, ker je mel nek čuden duh, ziher je bil pokvarjen!”

Mimi, danes mi je sestra povedala, da prodajajo ( mislim Kotany) tri steklene
posodice popra ali se kaj drugega (v paketku) in zraven se mlincek, ki funkcionira. Lp

No, samo v informacijo, ki je tudi mene malo šokirala, ko nam je profesor takrat to razlagal… Razne “bakterije” in njim podobna nesnaga še kako rada rastejo na popru! Zato začimbe pred pakiranjem sterilizirajo (če me spomin ne vara, jih obsevajo z gama-žarki – naj me kdo popravi, če ni res).

In vonj po gnilih jajcih (nastanek H2S) je eden izmed zelo dobrih indikatorjev, da so našo jed “napadli” mikroorganizmi… Se pravi, da je po tej teoriji čisto možno, da ta nesrečen poper pokvarjen. Seveda pa je vse odvisno od intenzivnosti vonj itd.

Lp, mishika

Hvala vsem za info o mlinčku in – Mishika, po tem se mi res vse bolj zdi, da je moj poper pokvarjen. Namreč prvih nekaj mesecev tega vonja zagotovo ni bilo.
Kupila bom mlinček in poper mlela…

Joj, kaj ste me že vse navadili na tem forumu, na koncu bom kot Amish. Res pa je, da se včasih sama vprašam ali spomnim, kako smo doma drugače kuhali. Pred kratkim se mi je zgodilo, da sem po dolgem času jedla kosilo pri žlahti, ki kuha “po starem”. Bila sem tiho in sem pridno pojedla skoraj vse, da jih ne bi užalila, saj sem vedela, da so se zaradi mene še posebej potrudili. Zraven sem gledala in premišljevala, kako drugače sem se v teh letih navadila kuhati. Gledala sem gore tiste maščobe, moke v omaki, močnega okusa po vegeti, dosledno ubit osnovni okus skoraj vsakega živila. Saj nisem noben gurman, vendar uživam v pestrosti okusov hrane, ki sem jih odkrila in jih odkrivam prav s pomočjo vas.

No, pa je zašla tema beli poper… Pozdrav, Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close