bel kruh je nezdrav
Za to je več razlogov:
– ne vsebuje vitaminov, saj se ti nahajajo samo v kalčku žitnega zrna. Zato se pri prebavljanju belega kruha porabljajo vitamini iz zaloge, predvsem B vitamini.
– vsebuje minimalno količino vlaknin, saj se te v glavnem nahajajo v ovojnici pšeničnega zrna. Hrana z majhno količino vlaknin dokazano pospešuje nastanek raka debelega črevesa, hemeroide in zaprtje.
– in najpomembejše; beli kruh ima zelo visok glikemični indeks. To pomeni da po njegovem zaužitju sladkor zelo hitro preide v kri, kar povzroči, da se izločijo velike količine insulina. To ima spet dve negativni posledici; zaradi pogoste visoke količine insulina se lahko pri ljudeh, ki so k temu nagnjeni, pojavi neobčutljivost celic na insulin, kar z drugimi besedami pomeni da oseba zboli za sladkorno boleznijo tipa 2. Velika količina insulina v krvi pri zdravih osebah pa pomeni, da se sladkor hitro prenese v celice. Če se ta velika količina sladkorja takoj ne porabi, se spremeni v maščobo in pač nekje naloži.
– kombinacija enostavni sladkorji in nasiščene maščobe pospešuje nastanek arterioskleroze.
Lep pozdrav
Andreja
Hej,Andrej!
Priporocila zdrave prehrane odsvetujejo vse,kar je belo;torej belo psenicno moko,bele testenine,bel sladkor(rjav je enako nezdrav),ker je to vse predelano,olusceno,brez lupinic,kjer so vitamini,minerali…. ,tudi oluscen riz-beri beri.
No,vsaj mleko,ki je bele barve, lahko uzivamo brez predsodkov.
Jaz si kdaj specem tudi bel zeliscni kruh zraven polnozrnatega.
Nedolgo nazaj sem brala,da spadajo Spanci med ljudstva,ki se kar zdravo prehranjujejo,Francozi tudi in prav tako Italijani.
Spanci se zjutraj ne odrecejo rezini belega kruha z marmelado.Kolikor poznam Francoze in Italijane,prav tako.
Ameriska revija je objavila dvome,ali res bel kruh tako vpliva na razna obolenja presnove,debelost itd.
Verjetno ti bo kdo ustrezneje odgovoril.Jaz sem ob tvojem vprasanju samo pisno razmisljala. Lp
V porodnišnici mi je ena med. sestra (neuradno, seveda!) rekla, da so razni črni, polbeli, polnozrnati … kruhi, ki so kupljeni, manj zdravi kot beli, ker dodajajo v njih ogromno aditivov in barvil, v belega pa to ni potrebno. Lupine semen pa naj bi bile po najnovejših dognanjih malce strupene.
Helena
Hej!
Na zalost je res,da lahko zaupas le polnozrnati moki iz kaksnega zaupanja vrednega mlina.
Na obali so v glavnem “crni kruhi”pobarvani(tako jim receva midva).Kruh iz polnozrnate ali enotne moke(rekli vcasih) ne more biti tako rahel. Spominjam se kruha iz sole;poceni,krasen s polnim okusom,ki so ga pekli za vrtce in sole.Ce smo ga dobili v kaksni trgovini,je prvi zmanjkal. Takega kruha ne dobim vec.Pa nekatere skorje se kar vlecejo kot cingumi.
Zdaj je izbira veliiiika,toda (kot je napisal nekje nas kulturnik) tistega pravega kruha ne najdem.
Mogoce je grosupeljski se ta pravi,ne vem. Pri reklami se zelo potrudijo to dokazati. Tudi vrhniski crn disi po pravem kruhu. Lp Babi
Upam, da bo vsak našel zase, kar mu ustreza. Moj soprog je ulkusni bolnik in mu paše samo beli kruh, jaz pa ga imam preprosto rada, tako da jemo večinoma beli kruh. Tolaži me misel, da kuham doma, da ne jemo hitre hrane, ne čipsov in ne smokijev, da ne kadimo, pijemo zmerno, kot se šika, itd. Upam, da bomo nekako sfurali !
Dober tek.
Forum je zaprt za komentiranje.