Bartolinijeva cista
Ali bartolinijeva cista boli? Se zmanjša sama od sebe, oziroma izgine sama od sebe ali jo je potrebno odstranit operativno? Znotraj vagine se mi je pojavila ena bulica (včeraj sem jo zatipala med tuširanjem). Ponoči meje srbelo, bolelo. Danes me že ves dan boli, velikost cca. 5mm. Kaj je to? A moram poklicat ginekologa?
Jaz pa imam vsake toliko eno tako bulico vedno na istem mestu, ki pa nič ne srbi ali boli, zgine pa po parih mesecih. Včasih jo prebodem z iglo – ni površinska, je pod tkivom, jo stisnem in pride ven loj ali tekočina. To, vsak dan ponavljam, kdaj pa je povsem trda in ne izteče nič ven, bulica pa ostane. Kakor koli že, bulica nato zgine sama od sebe, je pa res, da to kar nekaj časa traja.
Sama bartolinijeva cista (nastane zaradi zapore v izvodilu) praviloma ne boli. Bolečina se pojavi ob vnetju, do katerega pogosto pride. Takrat se lahko pojavi tudi rdečina, oteklina, tudi izcedek in redkeje povišana temperatura. Cista in vnetje lahko izgineta tudi sama po sebi, a ne tako redko je potreben antibiotik in manjši poseg, ob ponavljajočih težavah pa odstranitev žleze.
Ker pa naj diagnozo poda ginekolog (vsaka bulica ob vhodu v nožnico ni nujno povečana in/ali vneta bartolinijeva žleza), ti svetujem pregled. Še bolj, če si 40+.
Forum je zaprt za komentiranje.