bančni račun za tujino?
lep pozdrav!
mene pa zanima kakšen bančni račun (in kako) naj odprem, če grem za dlje časa (vsaj za eno leto) v tujino in bi (tukaj) nekje naložil svoj denar, ki bi ga od tam lahko občasno dvignil)… nočem vsega porabit za potovalne čeke in potem ves čas pazit, da mi jih kdo ne ukrade… (čeprav naj bi jih nato vrnili)…
hvala vnaprej
ne rabiš.
npr.: čisto navadna kartica NLB deluje v tujini . Dvig na bankomatu stane 400sit.
Potem VISA ELECTRON je tudi zelo dobra rešitev. Odsvetujem vse kreditne kartice (ala VISA, ker ni namenjena dvigovanju na bankomatu -stane 2500 prvič in nato 3000sit za vsak dvig).
aja, odvisno je tudi kam greš, tako npr. izbereš med maestrom oz viso electron.
Drugače pa je resnično tonajboljša varianta.
Pa še to: NE potovalnih čekov, ker so NAJVEČJI nateg banke! Te kartice delujejo! Če te še kej zanima vpraši, sem samooklicana strokovnjakinja za to. Sem naredila študijo pred mojim tazadnjim potovanjem :))
Limit za dvig pa je 5oo EUR v lokalni valuti po uradnem tečaju. zadnji podatek je vedno manj pomemben, ker je vedno manj držav kjer imajo črni trg denarja. ampak zadeve res delujejo. preverjeno. Nikjer še ni zatajilo da bi bila brez denarja, še psoebej koristno če hitro menjaš države kjer si in potrebuješ samo nekaj denarja za tisti čas
lp
bv
Kriss: kam pa sploh potujes? Evropa ali izven? Ker ponekod so kar veliki problemi za odprtje racuna…
zavesa, bojanV: Vidva to govorita za Evropo ali tudi izven? Pravis, da Maesto kartica NLB deluje normalno na bankomatih izven Evrope? Jaz se si do zdaj z Maestro kartico v Avstriji nisem mel kaj zaceti…
Z MasterCard od NLB ti v tujini za vsak dvig zaracunajo po 2000 SIT. Jaz sem povprecno dvignil 40.000 na dvig in se mi ne zdi velika izguba.
Potovalni ceki pa niso ne vem kaki nateg, da se jih komot zamenjat brez provizije, samo malo iznajdljivosti je potrebno.
LP
Za dvige na bankomatih v tujini z BA Maestro kartico banka zaračuna 1% od dvignjenega zneska, vendar ne manj kot 400 in ne več kot 5000 SIT, kar pomeni pri dvigih do protivrednosti 40.000 SIT več kot 1% provizije.
Dvigovanje gotovine z ostalimi karticami (Eurocard/Mastercard, Visa,…) je bistveno dražje, saj provizije znašajo med 2.000 in 30.000 SIt, oziroma 2,5% od dvignjenega zneska. So pa te kartice bistveno boljše za direktno plačevanje, predvsem zaradi zamika plačila.
V vsakem primeru pa mora imeti račun, s katerega bi na potovanju dvigal denar, tudi ustrezne prilive.
v celem mesecu indije nisem potreboval nič drugega kot kartico. seveda mora imeti stanje, kot pravi Vito.
Tam pazi samo, da ne boš dvigoval na banki. Tam se mi je zgodilo, da me je referent vprašal, koliko želim dvigniti, ugotovil (to je opravil po telefonu), da presegam limit, zahteval nov nižji znesek in to trikrat. Na koncu mi je zaračunal 3 preverjanja limita. Ne stanja na računu, zneska, ki sem ga rekel, da ga želim dvigniti.
drugje takih težav ni bilo
lp
bv
Saj v večjih mestih zadoščajo. Dvigneš za nekaj dni skupaj in imaš gotovino za manjše kraje. Tudi provizija bi bila za dviganje zelo majhnih sprotnih zneskov relativno visoka.
Tisto gotovino moraš pa seveda primerno shraniti, tako kot potni list. Kje boš to imel, najbrž že veš.
Kako je z NLB v Indiji, ne vem. Preveri, če so njihovi bankomati vključeni v sistem Maestro, potem bi to moralo delovati.
ja tudi jaz ti ne priporocam potovalnih cekov ….. slabe izkusnje
so mi jih res ukradli in tisto o 24 urnem vracilu je bull @!#$!!!
cakal sem 2 tedna, seveda mi niso povrnili vseh, ker nekako niso mogli ugotoviti ali je ze bil vnovcen …. da o skakanju po bankah in telefonarjenu iz tujine na domaco banko itd sploh ne omenjam !!!
Visa to je to !!!
LP
m
Z BA Maestro plačujem kjer hočem, predvsem pa v avstriji že daljčasa kot 2 leti.Poglej na svojo kartico, na sprednji strani, levo spodaj je včasih pisalo VELJAVNA SAMO V SLOVENIJI, na novih tega ne piše več.
welcome to 21st century!
Meni se zdi 2000sit na dvig ROP! 400 je neprimernejše manjši znesek!
BA Maestro deluje po ccelem svetu. No, moje izkušnje pokrivajo cel Ameriko (j,sr,s) in Evropo.
Potovalni čeki pa SO nateg. Povej mi kašno iznnajdljivost rabim, da v enem latinsko ameriškem mestu zamenjam čeke BREZ provizije.
Sploh pa plačaš za njih že na naši banki in nato še kjer jih menjaš. Če jih želiš zamnjati v slo, NLB, ti tudi pri nas zaračunajo provizijo. Pa mi povej, s kakšno iznajdljivostjo nej prepričam uslužbenko v NLB, da pa nej mi NE zaračuna provizije???
Zavesa: ocitno si zelo navdusena nad NLB – samo so druge slovenske banke tudi tam, kjer je Maestro, tak da mogoce ni smiselno poudarjati izkljucno NLB :). Hmm, nisem vedel, da lahko s toto kartico Maestro dvigujes in placujes po svetu. Moram sprobati – do zdaj sem jo imel izkljucno za redke obiske bankomatov 🙂
Drugace pa so za placevanje ziher najboljse kreditne kartice – casovni zamik je (nekatere valute hitro zgubljajo vrednost – npr. Turcija), pa se provizije ni (razen tecajnih razlik v primeru veckratnega preracunavanja).
V razvitih drzavah Evrope je problem zamenjati potovalne ceke brez provizije. Kjerkoli bi jih rad menjal, vsak bi si rad kaj vzel zase. Ampak se da … Moja misel se tako NI nanasala na Juzno Ameriko, kjer sem preprican, da teh problemov ni :).
lp
Zavesa: pa se to me zanima pri placevanju v tujini. Ker ti v tujini v roke porinejo tisti terminal (da ne das kartice v roke prodajalcu), torej ko moras odtipkati stevilko pri navadni kartici, preprosto odtipkas bankomat stevilko? Ali si mores za tujino kaj posebej zrihtati, ker v tujini so velikokrat 6-mestne cifre kot koda…?
lp
A se plačevanje (v tujini) s kartico, ko je potrebno ročno vtipkati kodo v ročni terminal, teje kot gotovinski dvig (provizija!) ali kot plačilo?
Pa e izkunja z Maestro: pred letom in pol sem elel plačati s svojim Maestro na Madarskem, v Szombathelyju (upam da se pie tako) v nekem ultra velikem hipermarketu, kjer so sprejemali vse kartice, kar jih sploh poznam, tudi Maestro- ampak Maestro od NLB ni omogočal plačevanja, transakcija je bila zavrnjena (stanje na računu je bilo ok).
Pozneje sem spraeval v banki, zakaj plačevanje ni lo, in odgovor je bil, da je to nekaj običajnega, pač nimajo pogodbe s tisto trgovino (?) ali nekaj podobnega… ni se slialo ravno logično, zdelo se mi je, da pravzaprav ne vejo, zakaj ni lo. A ima kdo več informacij?
Plačevanje s kartico je gotovinsko (sa provizijo) le tam, kjer ti da denar banka (bankomat, šalter…) Vse ostalo je negotovinsko. Bistvena razlika je v tem, kdo plača provizijo. Pri gotovinskem jo plačamo mi, pri brezgotovinskem pa jo plača prodajalec. Torej, po domače, kjer lahko prevalijo provizijo, tako naredijo, drugače so si izmislili gotovinsko.
VVtipkavanje PIN kodr špa je samo oblika podpisa, ima enako funkcijo kot podpis na slipu.
Če nisi mogel plačati v hipermarketu, pa to pomeni, da so ali padle zveze hipermarketa z lokalnim operaterjem, lahko pa je padla zveza med lokalnim operaterjem in centrom. Tu ni potrebna nobena pogodba med psoamezno banko trgovino, saj sklemnejo pogodbo trgovina z lokalnimi operaterji in tvoja banka z operaterji. tako da se banka in trgovina niti ne poznata. Kako0 pa bi lahko
Namreč, pri plačevanju s karticami (pustimo izjeme) ne preverjajo koliko imaš denarja na računu v trenutku plačevanja, temveč le pri centrali preverijo tvojo kartico in limit, ki ti ga določi banka vnaprej. ti za limit ne veš. Kar je preko limita, pa gre na preverjanje direktno na račun (kadar je potrebno). tako da običajno centralni operater niti ne ve, koliko imaš dejansko stanje na računu.
lp
bv
Forum je zaprt za komentiranje.