Bakla spet kroži po državi :)
Aha, pa še vsebina tega debilnega maila:
Za vsak sluÄŤaj
VAŽNO OBVESTILO
PROSIM VAS, DA TO OBVESTILO POĹ LJETE VSEM SVOJIM PRIJATELJEM IZ VAĹ EGA
IMENIKA !!!
V naslednjih dneh morate paziti, da ne bi odprli email-a s priponko
>InvitationseĹľgeInvitation
P*** m***! Danes me že ves dan kličejo preplašene stranke kaj naj naredijo s tem virusom naj pridem takoj pogledat, če ga že imajo na disku… meni se pa sploh sanjalo ni o čem klobasajo. In to sem imel danes cca. 3 ure pogovorov samo zaradi take gluposti. Ma tega, ki to v slovenščino prevaja in poskrbi za čist taprvo pošiljanje naprej, bi postavil pred sodišče. 30 let zapora. Razlog: terorizem nad vsaj 100.000 ljudmi!
Nikar tako hitro z “ovcami” in takimi stvarmi. Takih nasvetov ni nihče vesel niti nikomur ne koristijo.!
Poskrbimo torej da bo nas – važičev – in “njih” – ovc – manj in svetujmo tole:
Ko dobite zanimivo pošto, kakršno koli, ki od vas zahteva, da jo razpošljite na čimveč naslovov se najprej spomnite na tale vic:
Veste kakšen je črnogoeski virus? “Pošto nemamo bolji virus vas molimo, da si sami brišete sve fajlove sa trdoga diska i šaljete ovu poruku na što više adresa.”
Bosanski virus se razlikuje od črnogorskega le po pripisu:
“PS: prvo šaljite poruku, pa ONDA brišite fajlove”
No, kar lahko storimo sami, stane nas pa čisto nič je, da označimo del teksta, v zgornjem primeru naprimer : “V naslednjih dneh morate paziti, da ne bi odprli email-a s priponko Invitation” in cel tekst prekopirate v iskalno okence googla. Če boste dobili cel kup zadetkov dopišite poleg še besedico “hoax” akr pomeni prosto po Francetu: “Prevara” in kmalu vam bo jasno za kaj gre.
Pero napisal:
> 125, zelo bi bil vesel, da utemeljiš tvojo izjavo. Pa navedi,
> kako naj bi to vedel
Kako naj bi pa ovce vedele, da tak virus ne obstaja? Se strinjam s tistimi, ki so pisali, da je to bolj nevednost, neznanje in prestrašenost, kot pa kaka naivnost ipd. Tako, kot si sam zaupal pošiljatelju maila in hotel pomagati, tako nasedejo ovce, ki se pač ne spoznajo na informatiko. Od nekoga, ki želi le pomagati do ovce pa je očitno zelo majhen korak.
Še utemeljitev,
* v Google vpiši Prijatelj Peter Oblak, prvi zadetek te vodi do bloga, ki te vodi do strani z utemeljitvijo.
* v Googlu vpiši Kartica pod Triglavom prvi 3. zadetki te preko forumov ali blogov zopet pripeljejo do strani z utemeljitvijo, peti zadetek pa celo na samo stran.
* v Najdi.si vpiši Peter Oblak in že prvi zadetek je pravi
Bo dovolj?
Še enkrat, to res nima smisla. Nobenih ovc ni, nobenih naivnežov in nobenih smotkotov ki nimajo pojma. Vedeti je pač treba, da so taka pisma namenoma napisana tako, da nanje reagiraš. Po zakonu selekcije tista najboljša “preživijo” zato je pač jasno, da veliko ljudi misli, da je res potrebno pomagati. Igrajo na razne strune: strah in želja po pomoči (vsi smo že slišali kaj o teh virusih, ne vemo pa kaj dosti o tem, ampak, a ni fino da obstaja tako učinkovito orožje proti temu: samo adresar poklikaš pa je!) usmiljenje in želja po pomoči (razne možganske operacije štiriletnih otrok, vsak naprej poslani mail bo prispeval cekinček za operacijo) pa ta zadnji kar izvirni primer (ki morda sploh ni bil na začetku mišljen kot hoax, pa je sam mutiral v to) z foto kartico, obstajajo pa tudi take z ukradenimi psmi in podobno.
Prvi ukrep je seveda guglanje, pa tudi morda! v res posebnih primerih (poziv k testiranju za donatorja krvotvornih celic) objava v kakšnem ustreznem forumu. Ampak res izjemoma. Tisti s triglava bi recimo lahko bil objavljen na kakšnih pohodniških ali gorskorekreacijskih forumih, zakaj pa ne.
Nikakor pa ne uporabljati pošte: to sicer na videz povsem neškodljivo dejanje (saj menda ne more škoditi če pošljem mail???) ima lahko resne posledice: prav v naši firmi je za nekaj ur počepnila vsa komunikacija, ko se je po poštah usulo opozorilo pred strašnim virusom ki da grozi. Koliko je to škode je težko izračunati, je pa to uh uh uh vsota.
Ah, na koncu pa vendarle še opozorilo: ni pa nikjer rečeno, da ne obstaja virus z priponko Invitation. Nikar sedaj ne kar zamahnit z roko in poklikati češ saj je itak le hoax. Lahko je finta v levo, zato je potrebno postopati tako, kot bi morali vedno: zadevo takoj poradirati in takojpreveriti, če ni kaj narobe z nastavitvani vašega AV programa, ki vas ni nič opomnil.
Saj AV program pa menda mate, ne?
ja,lahk se norčujete viiiiii ;)) računalničarji,ki pojma od pojma nimate
kako taka in podobna obvestila prenašamo neuki uporabniki interneta.
Prejle sem odprla en pps in vame je zazijal prazen,bleščeč ekran.
Skor me je zaslepilo in skor me je kap:)))
Še dobro,da je tisti prijazen kuža ,priskakljal iz svoje kočice:))
Sklenila sem,da bom vsako opozorilo nalepla tule gor, predno ga
komurkoli pošljem. pa,da vidimo.
Brezskrben vikend vsem skupaj.
Forum je zaprt za komentiranje.