Backcountry
Si je mogoče kdo kupil to smučarsko opremo za pohajkovanje po stanpoteh?
Predvsem me zanima kaj paziti pri nakupu?
Poskusila sem že ene smučke, ki so gladke spodaj in mi niso všeč, ker pri hoji preveč drsijo. Od Alpine jih pa ne dobim na probo, čakam že 10 dni, pa ni nič 🙁
Do sedaj sem uporabljala kar tekaške smuči (klasiko); sedaj so se mi uničile (stare) in ne vem ali naj kupim klasične nove ali bc.
http://snezkanje.wordpress.com/
O, lepo, nisem vedela, da se kaj dogaja na tem področju. Jaz se grem to zimsko pohajanje kar z navadnimi tekaškimi smučmi, takimi, ki imajo zobce, da ne drsijo nazaj. Pa tudi čevlje imam kar navadne tekaške, kupila enkrat na razprodaji vse za 60 evrov.
Velika planina je idealna za ta šport, ker imajo z ratrakom potlačene poti, res dolge in s prekrasnimi razgledi na zasnežene gore. Nazaj grede imam malo težav, ker ko se spuščaš nazaj dol, je hitrost včasih prevelika in me vrže na kakšnem ovinku. No, se pa poberem.
Za mene je to poceni in zares lep šport, pa tudi dalj in hitreje gre kot samo pešačenje.
Sem tudi sama slučajno odkrila, je pa Alpina velik proizvajalec teh smuči za ZDA.
No razlika je v tem, da imajo te kante in so malo težje, pa pse lahko daš gor.
Čevlji so malo močnejši in višji. Kot ena kombinacija med turno in tekaško.
Mene hudo mika nakup, je pa v alpini cel set (čevlji, smuči, okovje) okoli 200 eur,kar tudi ni tako visoka investicija, glede na ostalo alpsko opremo.
Če kdo želi kombinirati med tekaškimi in BC smučmi, je varianta tudi to, da si kupiš BC smuči in gor namontiraš običajne NNN vezi… in greš s svojimi tekaškimi čevlji na lažje BC ture.
Na Veliki planini lahko poleg kompletne BC opreme preizkusite tudi to vmesno varianto… torej BC smuči z običajnimi NNN vezmi. Pridite s svojimi tekaškimi čevlji in preizkusite.
Danes, 8. februarja, imamo preizkušanje BC opreme (http//:snezkanje.wordpress.com), je pa na Veliki planini tudi sicer možna izposoja opreme (zg. postaja nihalke, okrepčevalnica Skodla) in označili smo pohodniško traso do Zelenega roba.
Lep pozdrav vsem, Martin
Dodatne informacije info.skihiking@gmail.com
Pozdravljeni,
BC tekačenje ali na tekaških smučeh po travnikih in poljih v okolici Škofje Loke počnem že doolga leta. Od opreme sem imel vedno kar klasične tekaške smuči za začetnike, ki so malo širše in spodaj narebrene oz. starejši modeli so imeli spodaj krtače, ki so preprečevale zdrsavanje smuči (model elan RB, imam še en uporaben par izpred 40 let, sploh če ni veliko snega!).
Ponavadi grem na smučeh od naše hiše na bližnji travnik po celem snegu v klasični tehniki, “špuro”/ progo si delam sproti in potem grem lahko še večkrat po isti progi, ali pa glede na snežne razmere tečem / hodim ves čas po celem snegu, odvisno koliko imam časa in energije. To so res prelepa doživetja, stik z naravo je pristen in neposreden, lahko delam krožno turo, vmes zavijem še v gozd ali na kakšno gozdno pot in potem zopet na polje, skratka res je lepo. S seboj je dobro imeti kakšno čokoladno ploščico in malo pijače, ker si tako turo lahko še podaljšaš.
Najraje imam razgibane teren, po hribčkih gor in potem spet dol, seveda če spusti niso prestrmi, ker rotafela vezi in tekaške smučke niso ravno idealne za zavijanje. Dokler gre vse skupaj bolj naravnost še gre, v gozdu ali pa na strmini pa imaš lahko težave zaradi slabšega nadzora nad hitrostjo.
Ne glede na omenjene slabosti (težje zavijanje na strmini ali na trdi podlagi) je to res lepa in učinkovita rekreacija, ki ti ne vzame preveč časa, pa še poceni je. Ko zmanjka snega v dolini se odpravim na bližnje visoke planote (Jelovica, Soriška planina), kjer se sneg obdrži tudi še globoko v pomlad.
Lep pozdrav vsem ljubiteljem BC smučanja!
Sicer si oživel staro temo, a hvala. V teh Corona časih je tek na smučeh oživel, saj je bilo snega dovolj, smučišča pa zaprta. Jaz sem si opremo za back country tekanje sestavila takole. Stare tekaške smuči od Elana, ki imajo prilepljene trakove proti spodrsavanj nazaj, ker so imele še stare tritočkovne vezi, sem v Alpini naročila čevlje na tritočkovni zapenjanje, namenjene za trg v Kanadi, Franciji in tam, kjer je ta kultura bolj razvita. Dobila sem res hude in udobne gojzarje, ki so, ko jih odpneš, primerni tudi za pešačenje po terenu, ki ga s smučkami ne moreš premagovati. Ker so bile stare vezi dotrajane, sem jih kmalu zamenjala z novimi tritočkovnimi, ki sem jih naročila iz Francije. Ta sistem mi je res všeč, ker nudi nogi zelo dobro oporo spredaj pri prstih in omogoča tudi blago zavijanje po klancu navzdol. Imajo pa na tej Francoski spletni trgovini tudi vezi, ki omogočajo vpenjanje čevlja tudi pri peti, ko to rabiš. S temi pa sploh zmagaš. A so te vezi okoli 300eur.
Pozdravljeni,
hvala za odličen komentar in nasvete glede opreme za prosto gibanje po zasneženi naravi, ki jo moram tudi sam izboljšati.
Tekaške smuči, tudi malo širši modeli in vezi sistem “rotafella” že za malo bolj zahtevne terene res niso primerne. Lani, ko je bilo res veliko naravnega snega sem se z omenjeno opremo enkrat odravil na Stari vrh. Gor je še nekako šlo, čeprav sem potem večji del poti do Tončke na vrhu Starega vrha pešačil, spust v dolino se je pa seveda zaključil z nekaj padci v celem snegu, del poti sem se pa tudi peljal, sicer bolj naravnost, kjer se je pač dalo, je bilo pa vse skupaj daleč od nekega varnega smučanja.
Turno smučanje me pa tudi ne potegne, oprema je še vedno predraga in če imam že čas, se raje odpravim na pravo alpsko smučanje, ki je tudi moj zelo priljubljen šport. Seveda je kvaliteta smučanja s pravo opremo za alpsko smučanje čisto nekaj drugega kot pa smučanje z opremo za turno smučanje.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.