Babice, stare mame,… – kako jih nazivajo vaši otroci
Pozdravljene!
Zanima me, kako vaši otroci nazivajo svoje babice, stare mame,… Moja tašča namreč želi, da jo naši otroci kličejo kar po imenu. Meni se to zdi tako neosebno in mi ni prav nič všeč. Veliko lepše se mi zdi, če vnuček pokliče babi ali kaj podobnega. Mogoče sem staromodna. Ne vem. Mi pač ni všeč.
Kaj pa pri vas?
Hvala in lep dan vsem….
Naša velika pika mojo mami kliče babi, taščo pa – odkar imamo stike zelo zelo poredko – po imenu. Sama od sebe jo je začela klicati tako, prej je bila babi X, zdaj pa samo še X… Otroci znajo te stvari “pošlihtat” sami.
čao
Svoji babici: babi + Ime
Moji babici: eno babi + Ime, drugo po imenu (ker ji sicer pravimo mama, mama pa sem pri naši hiši jaz in smo ju navadili na ime, da pri micenih ni bilo zmešnjave).
Dediji so vsi trije (dva njuna in en moj) dedi + Ime.
Naša tavelka si je zadevo z dvema paroma starih staršev pošlihtala takole:
Moje starše, ki jih vidi vsak dan in ki so jo “merkali” kliče “babi babi” in “dedi dedi”. To pa zato, da jih loči od drugega para starih staršev, ki sta “babi J.” in “dedi J.” (zraven sta imeni). Tako si je sama izmislila in tako je ostalo.
lp tanja
Moja dva sta nona in nono, moževa pa dedi in babi.
Jim (starim staršem) sploh nismo nikoli dali možnosti, da bi bilo kaj drugače, čeprav je moja mama imela izrecno željo, da bi bila ‘stara mama’. 🙂
Moji stare starše kličejo bica/deda + ime, se pa zadnje leto velikokrat zgodi ( odkar so imeli v vrtcu projekt o družinah in so se začeli zavedat, da imamo tudi starši imena), da tudi mene in očeta kličeta kar po imenu. Pa me ne moti, v določenih situacijah je prav smešno. Včasih sem mama, včasih pa ime, ne delam panike, me ne moti. Po moje je prav, da se otrok sam odloči, kako bo nazival stare starše, večinoma pa se itak zgledujejo po nas.
LP.
Od vse ožje žlahte so živi samo tile:
moja starša = ata in mama
moževa starša = babi in deda
možev deda = pradeda
moževa babica = oma
Najine brate in sestro pa kličejo po imenih.
Moja mama je imela fiksno idejo, da bi bila nona (potem bi bil najbrž tudi oče nono?), pa sem se uprla z razlago, da sredi Gorenjske nona in nono nimata kaj iskati. Oče si je vidno oddahnil (ker mu ni dišalo biti nono, pa si ni želel špetirja v hiši), pa smo bili zmenjeni – ata in mama.
LPM
Moja mami = babi
Tašča = mama + ime, ker je že imela eno vnukinjo, ki jo je tako že klicala.
Tast = ata + ime
Moja babica (po mamici) = mama + ime
Moj dedek (po očetu) = nono (Primorec).
Mojo sestro in njegovo sestro ter brata kliče po imenih.
Forum je zaprt za komentiranje.