Najdi forum

Babi:)

Tole si napisala :

Za njoke del buce popecem v pecici kar v lupini, pretlacim meso in ohlajeno zamrznem za kasnejse case. Del pa primesam skuti, jajcku in semolini (zdrob). Zelo dobro; prav tako je dobro tudi s krompirjevim testom.

——————————————————————————————

A bi ti tole po slovensko povedala??:)))))
Daj mi malo razloži, prosi, te tvoje njokce.
Pozdravčka..pravkar prišla iz čudovite Logarske doline…

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Speedy v Logarski si bila,čisto blizu nas…ti it ti lumpa,drugič prej povej,bi te povabila na kakšen kofetek…

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

O, Hali…bom naslednjič povedala. Tako mi je bilo všeč, da bom sigurno še šla v vaše konce. Sem bila pa pridna…od začetka doline do Rinke sem šla …z nogami gor in dol, hehe. In v katerem koncu si ti ? Lahko mi tudi na email napišeš : drejca@email.si

Speedy, hej!

Prav, lepo po slovensko:))) Si me pa postavila v odgovorno nalogo; ce ti ne bo vsec, bos rekla, kaj pa v Kopru jedo!

Italija je bila svoj cas zelo revna dezela in ljudje so pac kuhali, kar jim je narava nudila…torej prehrana revnih, ki zdaj slovijo kot specialiteta. In ker je Italija zelo velika in geografsko zelo raznolika, je teh domacih jedi veliko..

Ena od teh so buce ta velike okrogle z rumenim mesom ( ki jim ne vem imena) na sto in en nacin. Okrog bozicnih praznikov so velikokrat na mizi.

Poznam

njoke s krompirjem in buco ( sestra dela- so njami)

njoke s skuto in buco ( delam)

njoke z ostro moko ali tanjsim zdrobom ( semolina) in buco ( delam)

Pri krompirjevih je princip kot za krompirjeve knedelne ali njoke, le da del krompirja zamenjas z bucnim mesom. Lahko delas po svojem ustaljenem receptu. Razmerje priblizno 3/4 krompirja, 1/4 buce.

Priblizno gre takole: 1 kg krompirja z buco vred, 350 g ostre moke, 2 do 3 jajcka, sol, malo musk. orescka( po zelji), mascoba ( maslo ali olje)

Del buce, ki ga mislis uporabiti za njoke ocistis semen, narezes na primerno debele rezine ( samo do lupine – da se skup drzi) in peces v pecici pri 170 stopinjah kaksne 3/4 ure ( odvisno od debeline mesa). S tem se buca toplotno obdela in voda izhlapi. Poskusi z zobotrebcem; mora lepo do lupine. Isto dosezes, ce bucino meso razrezes na kocke in usoparis do mehkega, ali celo skuhas v vreli vodi,kot se komu zdi:)
Pretlacis z vilicami v maso, ki jo primesas kuhanemu krompirju. Naprej znas!

Kuhani so takoj, ko priplavajo na vrh. Delamo hitro. Zabelis lahko poljubno, z omakco, stopljenim maslom… Lahko v maso das tudi malce naribanega parmezana – vse je dovoljeno:) Morajo biti rahli, tekstura finejsa,…saj vem, da razumes, kaj mislim.

Njoki s skuto in rumeno buco (ali spinaca)

350 g suhe skute, enaka kolicina buce ( popeces ali usoparis do mehkega),
2 rumenjaka, parmezan, ostra moka, kaksen listic zajblja, maslo, sol, poper

Kolicine bolj informativne:)

Skuto dobro pretlacimo z vilicami in ji dodamo pretlaceno peceno buco, rumenjaka, sol, poper,2 zlici parmezana, pikico muskatnega orescka in pikico ingverja v prahu ali pikico sveze korenine – naribane.

Ugnetes testo, naredis svaljke ali kroglice, povaljas malo v ostri moke in v krop. Kuhani, ko priplavajo. Originalen recept priporoca zablejene s stopljenim maslom, v katerega das malo zajblja. Seveda lahko naredis po vasem okusu.

Bucini njoki

1 in 1/2 kg rumene buce, 250 g ostre moke, 2 jajci, 150 g parmezana, 100 g masla, malo ingverja, sol, poper

Toplotno obdelano buco pretlacis ali zmiksas, dodas vse ostalo( lahko tudi malo pekoce paprike), dobro pregnetes , oblikujes in v krop. Priporocam manjse kolicine njokov naenkrat sprotno.

Zabelis s soplenim maslom in parmezanom.

Se to, vcasih , ce se mi zdi premehko, dodam malo drobtinic. V bistvu so pa to zelo rahli njoki.

Joj, ne morem vec pisati:) ne grem brati…upam, da cesa nisem pozabila:)

Speedy draga, ce bos kaj od tega uporabila, bom vesela in upam, da vam bo vsec.

Lep pozdrav Babi

Hvala ti , draga Babi. Zelo obvladaš slovenščino:)))))

Njokci bodo v nedeljo za kosilo, bom potem poročala, če mi je uspelo.
Včeraj sem imela delavce doma in en fant od njih je zbolel za sladkorno. Ves je obupan , saj je v trenutku iz zdravega možakarja ( vsaj misli tako ) prešel na 3 x dnevno injekcijo inzulina. In se mu podira svet…češ, kaj bom jedel . Nor je na makarone, ne samo na njih…na ogljikove hidrate nasploh. Zelenjave ne mara.
In sem včeraj za kosilo naredila polpete iz kosmičev in bučk, zraven pa prilogo iz pora in leče. Pa meso , seveda. Vse je pomlatil in sploh mu ni bilo jasno, da se lahko dobro naje tudi brez makaronov. In zvečer me je poklicala njegova žena in sem ji morala podrobno razložiti, kako sem skuhala tisto, ki je bilo taaaako dobro:))

Lep dan želim, tebi in Dediju
A.

Še jaz bi se postavila v vrsto. Zaenkrat nisem še uporabila rumenih buč, me pa močno mikajo ko berem vaše umetnine. Zanima me če bi lahko rumeno bučo nadomestila z navadno, za njoke s skuto mislim. Ker moje punce kuhana zelenjava bolj bode, bi bila ta kombinacija s skuto idealna.

P.S.
Tudi recept za njoke s skuto in marelicami, čaka na test, pa je problem podoben, tudi kuhano sadje ne pride v poštev, kaj bi lahko dala v njok, razen da naredim same in zabelim z drobtincami

Hvala in pozdrav, Tanja

Hej!

Kaksno cvrsto navadno, usoparjeno bucko bi lahko z istim postopkom uporabila.

Glede skutinih cmokov s sadjem ni priblema:) Skuhas samo prazne kroglice, ki jih zabelis z na maslu pocvrtimi drobtinicami.

Nekateri namesto polnjenja s sadjem, dodajo takim cmockom na kroznik
duseno sladkano sajde, kot omakco. Jaz pa moram polniti in se tako omakco zraven narediti. K marelcnim iz marelic, k slivovim pa iz sliv. Preprosto kot pekmez:)))
Dobri si tudi kot slana priloga k mesu.

Lep pozdrav Babi

Mislim da bom jutri poskusila ene ali druge, sem pa ob prebiranju tvojega pisemca dobila idejo, da bi sladim cmokom dodala vanilijevo omakco, bom poročala.

lp, Tanja

Kakršnekoli njoke lahko narediš s sadjem, marmelado, ali pa z golažem, sirom, gobicami… Seveda jih s slednjim ne polniš, ampak zabeliš.

Naredila sem prazne skutne, samo z drobtincami in cimetom, vsi navdušeni, tako da bom uporabila ta recept še večkrat.

bzz

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close