Babi -Žajbelj
Svetovala si mi naj ga poberem ko bo začel cveteti. Pa mu gre bolj slabo tole cvetenje ker je očitno premrzlo. Na eni sami vejici so se pojavili vijolični cvetki od celega grma. Na drugih pa ni nobenega “popka” ki bi nakazoval cvetenje. Ali naj grem kar v akcijo. Glede na to da je pri nas kar mrzlo mislim že tako. Kaj pa ti praviš? Kako pa naj ga prezimim? Po zimi je zadnje čase tudi do -24. Na kakšen prostor naj ga prenesem če ga dam vn iz vrta?
Kaj pa pehtran? Ali ta zadeva prezimi ali naj ravnam tako kot pri žajblu?
Letos je tako mrzla sezona pri nas da je vsa zelenjava zmešana. Paprike so ravno odcvetele, jabolka se ne zdebelijo kot bi se morala, paradižnik je začel šele sedaj kazat prve znake zorenja, krompir je še bolj “suhcen”, peteršilj sploh ni pogledal ven pa smo ga 3 krat sejali, rdeča pesa tud ne ve kdaj se mora zdebelit, motovilec tud kalil ni, edina zadeva ki kar rase in rase je plevel ta pa zna rast pa četud “sneg” pada.
Ah ja bomo preživel
Če ti jaz lahko pomagam ?
Vedi, da je letos res čudno leto in je ves pridelek bolj tko tko…….da pol stvari sploh ni ali je tako klavrno malo……….
Motovilec…..tako ali tako vsako leto nagaja, seme je verjetno slabe kvalitete, daj posadi ga še 1 x, sicer rabi zelo dolgo da vzklije, pehtran prezimi, a ti ga priporočam malo ogrnit, da ne bi popolnoma zmrznil, kar je lahko posledica, da ga drugo leto ni več…..ali je manjši grm……….
Draga barbi2, mi živimo zelo visoko na Gorenjskem. Vsako leto smo pridelali zelo veliko stročjega fižola – letos ga je za vzorec, sadili smo ga dvakrat! Peteršilj sem dobesedno “flancala”, tako da ga imam za sproti. Vsako leto smo pridelali velike buče, celo v skrinjo smo jih dajali, letos smo jih imeli ene parkrat na žaru, korenja sploh ni, motovilec se je izgubil kdovekam, da ne naštevam… No moram pohvaliti kolerabo, ki vedno odlično naredi. Tudi kifeljčar je bil enkraten in zelo veliko ga je bilo! Vse začimbe sem že pred leti prenesla na balkon (gank)
in mi lepo uspevajo. – timijan, bazilika, žajbelj. rožmarin, majaron. Ni vredno, da se mučim z njimi na prostem vrtu. Rože so bile do nedavnega letos zelo “čudne”, sedaj so se šele pokazale v vsej svoji lepoti!
Ja, letos je hladno poletje, če ga primerjamo z lanskim! Vendar – spimo pa enkratno, ljudje v mestih se bolje po čutijo, pa bolniki v bolnicah in otroci – to je pa veliko vredno! Brez naših malih pridelkov bomo pa tudi preživeli, kajne? Lep pozdrav!
da se jaz malo “pojamram” 🙂 cisto sem nesrecna,ker melancani sele pricenjajo “delat”. sploh ne vem,ce bodo zrastli!? paprik je veliko, a so bolj bonsai:) petrsilj pa imamo krasen,tudi solata,radic in endivja zelo lepo rastejo. strocji fizol smo tudi mi 2x sadili- no, kar nekaj ga je bilo.
kumare se nekaj kujajo,paradiznik je lep,a se bojim,da bo pocrnel. komaj je pricel dobro zoreti.
zajbelj pa je lepo cvetel.
jezi me pa,ker je rukola tako kumrna…ne vem,kaj je narobe!?
cudna je ta letina!! lp petra
No, pa naj še jaz malo pojamram. Paradižnik je že počrnel in smo ga “pospravili” v kanto za smeti, sadike radiča in endivije mi je v soboto še toča malo dodelala … dobro pa raste blitva, tako velikih listov še nikoli ni imela, pozno zelje pa tudi lepo dela. Kumare so tudi že rjave.
Še malo, pa bom nehala kmetovati. Pozdrav, oli
Joj, Barbi!
Meni je prvi zajbelj zacvetel ze enkrat maja, ce se ne prej. Dva meseca je non stop cudovito vijolicno cvetel.
Ta drugi ( nove sadike) se zdaj ne cveti. Liste sem pri obeh pobrala. Naj bi zajbelj cvetel junija, julija in v knjigi pise, da obiramo liste pred cvetenjem.
Pa si ga vedi! To svetuje verjetno zaradi tega, ker so takrat listici mladi- nezni. Cez poletje nekako otrdijo.
Upam ,da ne ucim krive vere. Ravnam se po knjigah, ker ni vec none niti mame, ki bi mi to lahko povedali.
Sama mislim, da liste kar poberi. Naslednje leto jih pa daj julija, ali cveti ali ne. Itak moras pred cvetenjem. :)))
Lep pozdrav Babi
ja in jaz sem čakala da bo vse lepo cvetelo. No bom že danes postrigla vejice pa listke dol posmukala. Ga pa bom še okol podelila ker ga ne bomo porabili toliko kot sm ga pridelala. Žajbelj se uporablja v zdravstvene namene pa kot začimba pri peki perutnine a ne?. Če moja glava prav ve. A drugač ga pa vn skopljem iz zemlje al kaj naj. K pri nas nikol ne veš kok na mius bo pozimi padlo.
Hvla tebi
in hvala vsem ki ste povedale kaj in kakose dogaja pri vas, se vidi da nismo edini ki imamo čuden pridelek
Hej, sem se tu! Zajbelj imam v sadovnjaku in na balkonu v loncu.
Na Primorskem na vrtovih prezimi, so pravi grmi. Kako je drugod, ne vem. Tega v loncu pa sprvim, ker je okrog premalo zemlje in bi korenine obcutile zmrzal. Malo povprasej sosede, ce ga izkopljejo.
Sicer pa iz nove sadike spomladi bujno raste. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.