Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi, nekaj zate – ne o hrani!

Babi, nekaj zate – ne o hrani!

Babi!

Eno leto je, odkar smo iskale Stritarjevo Dva junaka. Ker te na Starševskem čveku ne vidim pogosto in ker tvojega maila nimam, jo objavljam tu – pa naj ne bo hude krvi zato, prosim.

Sicer pa – mogoče ideja za nedeljsko kosilo – zajec in jagode?

OBA JUNAKA – Josip Stritar

»Kako si spehan, bled in plah!
Kaj ti je, Tonče?« – »Oče, strah!« –
»Kje pa si bil, otrok, govori!« –
»Tam, veste, v Hudem bregu gori.

Rudeče jagode sem bral,
kar se prikaže mi žival;
rjava zgoraj, spodaj bela,
pa kakor človek je sedela!«

»Ušesa dolga?« – »Da, tako!« –
»Oči debele?« – »Pa kako!
Jaz gledam, kar pokima z glavo,
pa skoči.« – »Nadte?« – »Ne, v goščavo.«

»Oba junaka, hajd nazaj!«
»Jaz pravim, medved bil je, kaj?«
»Da, dolgouhi in rjavi,
ki se mu tudi – zajec pravi!«

Vidka Pitka ******************************************** http://www.mojalbum.com/vidka-pitka

O, Vidka, to je pa nekaj tudi za nas. Tašča recitira morje verzov, vendar ponavadi ne ve, v katero pesem spadajo in od koga so. Če kdo slabo izgleda, mu sedaj že vsi rečemo “kako si spehan, bled in plah” :-))
Pojma nisem imela, v katero pesem to spada. Evo, kako stvari same pridejo ob svojem času…
LP Mimi

Me veseli, da vam prav pride tudi to.

Moj nečak, ki ga učim, je recitiral to pesem tako: “Kako si splehan, bled in plah…!” Smo se do solz nasmejali zaradi tistega pleha!

Vidka Pitka ******************************************** http://www.mojalbum.com/vidka-pitka

Draga Pitka :)))

Najlepša hvala za poslano pesmico, res!

Zanimivo, da imam ilustracijei iz čitanke še živo v spominu , a celotnega teksta ne.

Nekoliko je pripomogel k pozabi tudi arhaičen jezik iz Stritarjevih časov.

Moj oče jo je zelo živo igral otrokom:)

Imej se lepo, uživaj v delu z mladino in hvala.

Ideja za kosilo? Pečen zajec z brusnicami, ki so tudi jagodičje:)

Pozdravček Babi

No, pa je “naša” Babi spet malo pokukala sem gor!
Zmeraj sem z veseljem prebrala vaše razne, s toplino prežete nasvete. Tako neskončno te že nekaj besed umiri in postavi stvari spet na svoje mesto, ko se pojavi kakšen tako “butast” dan, kot je bil današnji.
Lep pozdravček (in čimveč kukanja sem gor, ko (če) bo le mogoče)!

Pri Dobrotah iz pečice je Kina vprašala Babi, zakaj ne sodeluje več.
Tudi mene je že pred časom zamikalo, da povprašam Babi.
Pravzaprav me ne zanima, zakaj ne sodeluje, ampak s kakšno aktivnostjo se ukvarja, kako si zapolni čas. Prepričana sem, da si čas zapolni z aktivnostjo, ki je vredna posnemanja in zato me daje radovednost.

V osnovni šoli nam je starejša tršica (poleg pridig, da je treba zajtrkovati) razložila, kako si že zvečer pripravi pogrinjek …. Ja, prav zanimivo je, kako nekatere besede globoko sežejo, da se jih še desetletja kasneje spomniš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close