BABI in primorke- Artičoke “na lešo”
Živjo babi,
upam da mi boš ti, ali pa katera druga primmorka znala pomagti….
malo prej sem pokukala pod temo Primorka kuhinja, kjer je bil prilepjen link – in sem našla recepte Emilije Pavlič, in sicer: Artičoke na “lešo” oziroma “zelenjavni bakala”…tu je link: Poglej malo bolj v spodnjem delu, najprej je recept, malo nižje še slika.
Ker se mi zdi zelooo zanimiva jed (obožujemo tako bakala, artičoke in tudi olivno olje), me zanima če to mogoče poznaš? Imaš kakšen nasvet glede priprave te jedi, si jo sama kdaj že jedla, delala? Ali pa kaj postreči zraven, poleg že omenjene polente??
LP
Hej!
V sadovnjaku imamo nekaj articok ( podolgovate in okrogle). Okrogle so
manjse glavice – morali bi obnoviti sadike:)
Ker je to tezje polniti, jih najraje uporabim za rizoto, lesso ali kuhane s krompirjem in seveda tudi kot zgoraj opisano. Samo nisem vedela, da se tako rece. Zelo pomembno je, kako jih ocistimo, da nam ostanejo res samo mehki srcki. Enkrat sem tudi sama napisala postopek ciscenja – gre veliko stran, toda jaz tudi tiste liste koristno uporabim za minestro…
Za vsak slucaj pa te kuhane srcke lahko spasiras z napravo za pasiranje na resetku z vecjimi luknjicami in tako prestrezes se kaj zilnatega.
Dodam se malo cesna in petersilja, poper. Lahko das tudi v miltipraktik, ce se ti zdi z roko in kuhalnico tezje. Jemo s polento ali pa kot namaz na toplih kruhkih.
Dobro je tudi kot pesto na testeninah ali na kuhanem rizu, seveda malce pogreto.
Podobno delam tudi dober kuhan fizol. Spasiram, da ostanejo luscine in potem dodajam olje in mesam:) Poper obvezen. Temu recemo fizolov pire.
G. Pavliceva je naredila v vrtcih ” prehrambeno revolucijo” in s tem veliko koristi.
Da, Zala! Primorci vemo, da so srdele najboljse aprila in maja – niso mastne.
Seveda turisti jih jejo poleti :))) Saj ni nic hudega; toda april in maj – takrat jih najveckrat naredim. Svak pa je itak prestudiral to literaturo podolgem in pocez. On pa sardele ponudi beli ribi na trnku, da jo lahko ujame:)))
Jzst, letos bi articoke morale roditi, pravzaprav ze leni kaksna glavica.
Lep pozdrav obema Babi
Ko smo ravno pri articokah, lani poleti – enkrat v zacetku julija, se mi zdi, sva se moj dragi in jaz sprehajala malo naprej od secoveljskih solin. Za nekim ovinkom sva se skoraj zaletela v orjaski grm cvetocih articok, ki so bile nepopisno lepe. Cvetovi so podobni osatovemu cvetu (cela rastlina pravzaprav tudi), samo mnogo vecji, imeli so premer kaksnih 15 cm. Skratka, midva sva se ustavila in kar strmela:)
Bom skusala iz orjaske zmesnjave zbrskat tudi kaksno fotografijo, samo ne cisto obljubim:)
Skratka, ko bom velika, bom imela haciendo v dolini Dragonje, in tam articoke ne bodo manjkale (poleg cele njive bazilike, fizola in buc vseh velikosti in oblik)…
pozdravcek,
proxima
Forum je zaprt za komentiranje.