Najdi forum

Hay, sedaj pa gre čist za res. V mojem sicer praznem žepu se je pojavilo nekaj odvečnega cvenka, pa tudi na faksu mi gre skozi za kakšen dodaten mesec “dopusta” zato sem sklenil spakirati moj oguljen nahrbtnik in se podati novim krajem nasproti. Seveda pa bi mi pred odhodom koristilo par vaših nasvetov. Moj načrt je takšen. Na lastni koži želim spoznati ostro centralno-azijsko zimo zato sem se odločil, da nekje konec januarja skočim do Volgograda in nato naprej v Kazaahstan. (mesto Uralsk potem do mesta Atyrau ob Kaspijskem morju, nato bi malo pogledal kirgiško stepo in Betpaqdalsko puščavo in se nekako prebil do Almaate. Od tam naprej proti Mongolski meji). Pomembno vprašanje je ali se da v tem času (zima) priti normalno v Mongolijo preko Altayskih gora, in ali je bolje izbrati pot preko Rusije (kar mi sicer ne odgovarja najbolj), ali preko Kitajske? V Mongoliji želi priti do Ulan Batorja in nato naprej na Kitajsko do cilja to je Peking. In moja vprašanja:

– glede na zimske razmere me zanima kakšne so izkušnje s prehodnostjo dežel katere želim obiskati?
– kakšen prevoz izbirati (avtobus, vlak, štop)?
– glede na to , da moj proračun ni neomejen kakšne so cene prenočišč, hrane, pa tudi prevoza (bolj poceni varjante)?
– Varnost (zanima me realna stopnja tveganja potovanja po teh deželah, saj vem da so prav vsepovsod nepošteni ljudje).
– kakšne temperature (mraz) lahko pričakujem? Net je poln grafov z najnižjimi temperaturami, mene zanimajo vaše realne izkušnje.
– seveda pa me zanimajo prav vse vaše izkušnje vezane na potovanje po omenjenih deželah.
– Ali je smiselna moja namera, da se poti lotim sam ali je bolje v dvoje? Kolega se ne more odločiti če bi šel zraven, jaz potujem 100%.

Ne bom vas spraševal kaj je vredno ogleda, saj sem si plan že nekje na grobo izdelal, vseeno pa me zanima en podatek. Ali mogoče kdo ve ali je kot poptnik moč obiskati Baikonurski kozmodrom (to bi si res želel ogledati)

Hvala za vaše nasvete, bye.

Comb, jaz sem bil tam okrog dvakrat. Pred 3 leti sem šel z motorjem, po altaju sem se klatil cca 14 dni, letos pa smo šli z avtom, Volgograd, uzbekistan, Kirgizija, Kazahstan, osrednja Sibirija.

Po mojih informacijah po Sibiriji niti ni tako veliko snega, je pa pasje mrzlo (do -40), altaj pa je bolj na jugu in ima hribe okrog 4000 m. Po moje je glavna cesta do Mongolije sicer prehodna, ampak to je vse. Okolice, res zanimivega dela, se ne boš dotaknil. Za moj okus škoda poti, če Altaja ne boš mogel videti. Žal sem se zaljubil vanj.

Za ostalo ne verjamem, da boš imel večje tažave. Pazi se policajev v Kirgiziji, Uzbeški so cukrčki.

Vasrnost? Obakrat izjemno dobre izkušnje. Paziti moraš sicer na to, da so ljudje tam bolj ostri, ampak niso grobi, če jim nič nočeš. Pomagajo pa bolj, kot kjerkoli v Sloveniji. Izven transsibirke kjerkoli boš dvignil roko na cesti ali ogovoril človeka, ti bo pomagal. Samo ne poskušaj dobiti informacije od (mlajših) žensk, če bo sploh spregovorila s teboj, te bo avtomatično poslala v napačno smer. Večkrat rpeizkušeno. Tako da na cesti za vprašanja izbiraj raje moške.

Bajkonur pa razen da je pasje drag, ne vidiš nič. Če slučajno stoji kaka raketa, ki se jo vidi od daleč. To je vse. Vstopnina pa je nerazumna.

lp

bv

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close